För någon dag sedan så presenterades årets nomineringar inför årets Oscarsgala som går av stapeln den 27 mars. I år så blev 10 filmer nominerade i kategorin Best Picture, eller Bästa Film om vi skall hålla det på svenska, och undertecknad har, precis som tidigare år, för avsikt att kika igenom samtliga för att bilda mig en egen uppfattning om deras kvalitet. Som ni vet vid det här laget så brukar jag ju sällan tycka detsamma som Oscarsjuryn och om det även gäller årets filmer återstår väl att se.

Don’t Look Up
Netflix-filmen med den fantastisk rollbesättning i form av Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Ariana Grande, Ron Perlman, Jonah Hill och Timothée Chalamet är inte direkt dålig, den är bara inte så vidare bra heller. Hur den överhuvudtaget kunde bli nominerad till Bästa Film övergår lite mitt förstånd. Jag skall inte säga att jag blev uttråkad när jag såg den, men den direkt roade inte heller. Den var inte tillnärmelsevis så rolig som jag trodde att den skulle vara och de flesta var mer eller mindre typcastade i sina roller, utom Leo. Han var helt magnifik i en för honom lite annorlunda roll och att han inte nominerades till en statyett för Bästa Manliga Huvudroll måste tyda på att de som blivit nominerade varit bortom fenomenala i sina tolkningar, för DiCaprios gestaltning är verkligen det som gör filmen uthärdlig och i slutändan gör att den får ett knappt godkänt omdöme.

Betyg: 2 av 5

Dune
Att jag inte är något större fan av Denis Villeneuve som regissör tror jag att jag nämnt tidigare här i bloggen, men jag skall inte sticka under stolen med att han gör visuellt väldigt snygga filmer och Dune är på intet sätt något undantag. Även här så återfinns en stark rollbesättning med Timothée Chalamet, som verkligen kan välja sina filmer(!), Rebecca Ferguson, Zendaya, Oscar Isaac, Jason Momoa, Josh Brolin, Javier Bardem och vår svenske stjärna Stellan Skarsgård i förarsätena. Det råder väl inga tvivel om att filmen är bättre än sin föregångare från 1984 men så där superbra tycker jag nog inte att den var. Bra? Ja. Suverän? Verkligen inte! Det är en snyggt filmad och extremt välspelad tolkning av Frank Herberts sci-fi-klassiker men själva historien i sig griper inte riktigt tag i en, eller åtminstone inte i mig.

Betyg: 3 av 5

Netflix Top 10: 'Don't Look Up' & 'The Witcher' Season 2 Lead Streamer's Week – Deadline
Dune-Movie-Official-Poster-banner-feature - NewRetroWave - Stay Retro! | Live The 80's Dream!
 1. Dune – Betyg 3
 2. Don’t Look Up – Betyg 2
 3. Belfast?
 4. Coda?
 5. Drive My Car?
 6. King Richard?
 7. Licorice Pizza?
 8. Nightmare Alley?
 9. The Power of the Dog?
 10. West Side Story?