Syster Ysters bättre(?) hälft växlade över till närmare 50 än 40 år dagen till ära och efter lunch så blev det en visit för att fira honom och bli bjuden på lite tårta. Därefter så drog födelsedagsbarnet och undertecknad tillsammans med de två äldre sönerna till biografen här i Östersund för att avnjuta den senaste i raden av Jurassic-filmerna. Vet inte om jag riktigt någonsin har skrivit om alla filmerna? Den första definitivt (här), men de övriga har nog lyst med sin frånvaro här i bloggen, vilket är konstigt då jag definitivt nördat på om filmmusiken av John Williams (bland annat här och här). Men det är väl dags då tänker jag, när nu bägge trilogierna är fullbordade. Så, here goes nothing:
Jurassic Park (1993)
Att kalla Steven Spielbergs första filmen i denna franchise något annat än ett mästerverk går verkligen inte. Allt, och då menar jag allt, är i perfekt harmoni och den är fullständigt tekniskt briljant, med 1993-års mått mätt. Eller om vi skall vara helt ärlig så håller det underbara fotot och de tekniska framstegen med CGI-effekterna, som hämtade sin grund i filmer som Willow och T2, även idag. Till det kommer väl valda skådespelare med den oerhört underskattade men ack så fantastiske Sam Niell i sin absolut bästa roll, en tidig Samuel L. Jackson, en rolig Dwayne Knight, en vacker Laura Dern och en knasig Jeff Goldblum. Jag fullkomligt älskar denna film som skapar en stämning som gör att man fullkomligt kapitulerar. Steven Spielberg är och förblir en mästerregissör som allt som oftast lyckas med konststycket att kombinera stora blockbusterfilmer med sann cineastisk briljans.
Betyg: 5 Velociraptors av 5 möjliga.
The Lost World: Jurassic Park (1997)
Uppföljaren till den magnifika första filmen fokuserar på Jeff Goldblums knasiga doktor i kaosteori och är bra även om den inte kommer i närheten av den första filmens briljans. En ny ö att utforska, mer T-Rex att slås…eh, springa ifrån och givetvis kul med en svensk i form av Peter Stormare i en av rollerna där han till och med får svära på svenska. Filmens specialeffekter är precis lika bra här som i första filmen men historien som sådan griper inte riktigt tag i en på samma sätt som i den första filmen. Kanske är det för att nyhetens behag lagt sig lite eller så är det bara så att historien är något vekare. Skådespelarinsatserna är det inget fel på och framförallt Pete Postlethwaite är stabil i vanlig ordning. En bra film som lider av den där uppföljarsjukan som gör den sämre än sin föregångare även om den fortfarande är riktigt bra.
Betyg: 3 T-Rex av 5 möjliga.
Jurassic Park III (2001)
I den tredje filmen så är min personlige favorit Sam Niell tillbaka i rollen som Dr. Alan Grant som motvilligt går med på att guida ett sällskap som skall flyga över Isla Sorna, ön från den andra filmen. Jag gillar den här tredje filmen väldigt mycket även om den inte kommer upp i den första filmens suveränitet. Det här är den första filmen i serien som Steven Spielberg inte regisserat men då en stabil Joe Johnston, känd för bland annat första Jumanji-filmen, The Rocketeer och favvon Hidalgo, tagit över rodret så gör det inte så mycket. Effekterna är fortfarande strålande, skådespelarinsatserna återigen kanonbra där den alltid magnifike William H. Macy skiner lite extra mycket.
Betyg: 4 Spinosaurus av 5 möjliga.
Jurassic World (2015)
22 år efter händelserna i den första Jurassic Park-filmen så har en temapark med dinosaurier vid namn Jurassic World haft öppet i åratal på Isla Nublar, samma ö som i den första filmen. Givetvis går ju saker och ting inte som man tänkt och en genmodifierad dinosaurie bryter sig snart fri och allt blir kaos. Filmen är helt OK och underhållande för stunden utan att för den sakens skull vara något mästerverk. De nya karaktärerna Owen Grady och Claire Dearing, spelade av Chris Pratt och Bryce Dallas Howard, är helt okej och specialeffekterna är fortfarande imponerande. Viss kritik har förekommit att historien faktiskt är densamma som i Renny Harlins gamla hajfilm Deep Blue Sea och det finns sannerligen likheter. Oavsett en okej popcornrulle och en hyfsad reboot.
Betyg: 3 Indominus Rex av 5 möjliga
Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)
Femte filmen tar vid tre år efter handlingen i föregående film och ett förestående vulkanutbrott på Isla Nublar hotar alla dinosaurier. När Owen och Claire anländer för att rädda dem så upptäcker de att ett team av legosoldater håller på att fånga in dem för att föra dem till fastlandet. Filmen överlag är sämre än sin föregångare och även om det är kul att se Jeff Goldblum i rollen som Dr. Ian Malcolm från de två första filmerna igen så räcker det inte för att göra filmen bra. Den får knappt godkänd och även om den har sina stunder så är det inga som man direkt lägger på minnet.
Betyg: 2 Indoraptors av 5 möjliga.
Jurassic World Dominion (2022)
Den sista installationen i filmserien utspelar sig fyra år efter händelserna i Fallen Kingdom och efter att ha blivit frisläppta i slutet av den filmen så lever dinosaurierna nu tillsammans med oss i världen. Men allt är inte frid och fröjd och InGens gamla rival Biosyn (från första filmen) har iscensatt en konspiration som originalfilmernas Alan Grant, Ellie Sattler och Ian Malcolm tillsammans med Owen och Claire försöker offentliggöra. Hur kul det än är att se originalfilmernas karaktärer igen så är det här den absolut svagaste filmen i serien. Det känns lite som att nu så har det liksom gjorts det här med dinosaurier och att man har kommit till vägs ände. Bara för att ha sett alla filmerna så är den väl värd en genomtittning. Varken mer eller mindre.
Betyg: 2 Giganotosaurus av 5 möjliga.