För några år sedan, nio för att vara mer bestämd, så gjorde jag en lista (20->16, 15->11, 10->6, 5->2) över de bästa filmsoundtracken genom tiderna. Enligt mig då. Jaja, 9 år är väl mer än ”för några år sedan”. Men glöm den lilla detaljen nu. Tänkte att precis som för min topplista över bästa filmer så har det nog blivit dags att uppdatera även denna lista. Genom åren har det ju tillkommit en hel del ny bra filmmusik men det har även tillkommit några låtar som jag endera helt enkelt inte hade hört back then eller som jag numera har omvärderat. Precis som förra gången så finns det musikstycken som många andra anser är top notch men som jag tycker, även om de ÄR bra, är sämre än nedanstående. Vilka det är? Tja, några exempel är väl Black Hawk Down, Gladiator, Requim for a Dream m.fl. Men nu tar vi och uppdaterar listan över låtar istället. Denna gång så har jag valt att kombinera låtar från samma film och/eller filmserie. Vissa av dem har ju flera bra låtar från en och samma film men om man väljer alla dem så blir ju listan lite fattigare. Tycker jag i alla fall. Här kommer den semi-nya, fräscha och helt up-to-date listan över den filmmusik jag uppskattar och lyssnar mest på.

Vi börjar med de som fått lämna top-20-listan samt de som fortfarande är strax utanför:

(Bubblare) The Raiders March från Indiana Jones av John Williams
(Bubblare) Das Boot av Klaus Doldinger

NY! Fletch av Harold Faltermeyer
NY! Casper av James Horner
NY! Robocop av Basil Poledouris
NY! Starship Troopers av Basil Poledouris

(8) Conan the Barbarian av Basil Poledouris
(10) Black Rain av Hans Zimmer
(12) Bladerunner av Vangelis
(15) Terminator 2: Judgement Day av Brad Fiedel
(16) Back to the Future av Alan Silvestri
(17) Titanic av James Horner
(18) Where Eagles Dare av Ron Goodwin
(19) Batman av Danny Elfman
(20) The Exorcist av Mike Oldfield

Så, med det avklarat så ger vi oss på listan:

20. NY! Forrest Gump av Alan Silvestri

Musiken från Forrest Gump är verkligen helt suverän. Jag har gillat filmen sedan jag först såg den men har nog inte ägnat musiken så där stor eftertanke tidigare men har på senare tid lyssnat en hel del på den och gillar skarpt.

19. NY! Pearl Harbor av Hans Zimmer

Filmen som sådan är ingen superfavorit även om den inte är direkt dålig. Musiken är dock fantastisk, som så ofta när det gäller Zimmer. Tennessee är precis så där magiskt underbar som orkestermusik kan vara ibland.

18. ↓ Willow av James Horner

Willow’s theme och Elora Danan är magnifika. Vet inte hur många gånger jag sett denna film men det är många och en stor del i att jag tycker den är så bra är musiken som är suverän.

17. ↓ Escape from New York/LA av John Carpenter & Alan Howarth/Shirley Walker

Den har sjunkit betydligt i listan men det betyder ju inte att den för det är dålig utan det betyder bara att den fått hårdare konkurrens. Versionen av ledmotivet från NY är bra men jag gillar även versionen från LA. Snake Plissken theme gillas också.

16. ↓ Dollar trilogy av Ennio Morricone

Jag hade Ecstasy of Gold från The Good, the Bad and the Ugly som nummer 3 på den förra listan och den är bra. Riktigt bra. Men i dagsläget så lyssnar jag mer på de andra. Kanske ändras imorgon och då är den helt plötsligt på prispallen igen men för nu så är den här. Fantastisk låt dock som är värd all cred den får. Förutom denna så gillar jag Watch Chimes (Carillion’s theme) från For A Few Dollars More. Magisk!

15. ↓ The Rock av Nick Glennie-Smith & Hans Zimmer

Så mycket som jag lyssnat på musiken från den här filmen och med tanke på hur mycket jag gillar den så får jag nog lov att ha med den på den här listan. Främst Hummel Gets the Rockets och ledmotivet är helt suveräna.

14. NY! One Day av Rachel Portman

Har faktiskt inte sett filmen men jag gillar verkligen musiken. Har lyssnat flera gånger på We Had Today och har verkligen fastnat för den låten. Måste verkligen ta och se filmen…

13. ↔ The Sting av Scott Joplin/Marvin Hamlisch

Filmen är ju en av mina absoluta favoriter och mycket av det är på grund av musiken. The Entertainer är bara så bra och precis så där lättsam som behövs.

12. NY! Harry Potter av John Williams

Ledmotivet, a.k.a. Hedwig’s theme, är så där fantastiskt bra som bara Williams kan få till det men storheten visar sig främst i den helt magiska A Window to the Past från den tredje filmen.

11. ↓ 13th Warrior av Jerry Goldsmith

Jag tillhör väl en av de få som faktiskt gillar filmen och jag gillar definitivt soundtracket. Det har halkat ned ett par snäpp men Old Bagdad är verkligen magiskt bra.

10. ↓ Bram Stoker’s Dracula av Wojciech Kilar

Även om den fått ge vika för några nya så gillar jag Kilars musik från Francis Ford Coppola’s Dracula. Vampire Hunters och The Hunters Prelude är fantastiska i min bok.

9. NY! Seabiscuit av Randy Newman

Gillar den här filmen helskarpt och jag gillar verkligen musiken. Låten A Nice Ride är verkligen så där underbart bra som filmmusik ibland kan vara. En värdig nykomling på listan.

8. ↑ Braveheart av James Horner

Soundtracket till Braveheart är precis så där magiskt bra som man vill att ett soundtrack skall vara. Main theme är underbar, Freedom är fantastisk och A Gift of a Thistle är bara så bra. Men den som sticker ut som den bästa är For the Love of a Princess.

7. NY! House of Flying Daggers av Shigeru Umebayashi

Lovers (Mei and Jin) är verkligen en underbar låt. Minns väl när jag sålde in filmen som en ”kärleksfilm” till min dåvarande flickvän när vi skulle se den på Blu-Ray och hennes reaktion när hon ansåg att det var en kampsportsfilm. I min bok så ÄR DET en kärleksfilm som förvisso är klädd i en asiatisk kampsportsskrud. Men kärlek är vad den handlar om trots allt.

6. NY! Young Guns 2 av Alan Silvestri

Hur jag på något sätt kunde förbi se detta soundtrack senast jag gjorde listan är för mig helt oförklarligt. Jag har haft Billy Discovered som min ringsignal på telefonen så länge jag kan minnas nu så det övergår verkligen mitt förstånd. Gillar Main Title och Suite med. Ett riktigt bra soundtrack! Skivan av Bon Jovi med musik inspirerad från filmen går ju inte av för hackor den heller, menar hur bra är inte Blaze of Glory?

5. NY! Pirates of the Caribbean av Klaus Badelt

Det är svårt att värja sig för hur bra soundtracket till Pirates-serien egentligen är. Inte många som slår det på fingrarna. Givetvis så är He’s a Pirate bra men faktum är att jag gillar At Wit’s End och One Day bättre, speciellt en sisådär 3:10 in i låten.

4. NY! Transformers av Steve Jablonsky

Soundtracket till Transformers är faktiskt riktigt bra. Flertalet av låtarna i filmserien håller extremt hög klass och är oftast mycket, mycket bättre än filmerna de är med i. Den bästa av de bästa kommer från första filmen och är den magiska Arrival to Earth.

3. ↑ Star Wars av John Williams

Storheten i Star Wars soundtracket är svår att beskriva. Enda anledningen till att den inte kommer högre på listan är att den är lite sönderspelad. Så enkelt är det. Så bra som så många låtar är skulle den enkelt, ENKELT!, fylla hela listan med bara SW-låtar. Main theme, Battle of the Heroes, Dual of the Fates, Imperial March, Throne Room theme, Binary Sunset, ja listan kan göras hur lång som helst. Min absoluta favvo är dock Across the Stars. Underbart, suveränt bra!!!

2. ↔ Waterworld av James Newton Howard

Soundtracket till Waterworld är fortfarande en av mina absoluta favoriter. Gillar verkligen Main Titles men även Escaping the Smokers är riktigt, riktigt bra. Fast den bästa är förstås End Credits.

1. ↔ Jurassic Park av John Williams.

Är fortfarande mitt absoluta favoritsoundtrack alla kategorier. Magiskt bra! Istället för huvudtemat så lyssna här nedan på spåret ”Journey to the Island”. Precis hur bra som helst! John Williams är och förblir den störste filmmusikskompositören. Punkt.