Precis som jag skrev i #BookStruck4-inlägget så är Stephen R. Donaldsons böcker The Chronicles of Thomas Covenant, the Unbeliever en absolut favorit. Just därför så har jag fått för mig att läsa igenom den tio böcker långa bokserien igen och här tänkte jag lite kort och gott sammanfatta vad jag tycker om respektive bok i serien:
The Runes of the Earth
Boken börjar med att vi återintroduceras för Linden Avery, 10 år efter att hon först stötte på Thomas Covenant och för alltid förändrades av upplevelsen. Hon är nu ansvarig för en klinik för psykiskt sjuka som bland annat vårdar Covenants ex-hustru, Joan. När deras son Roger kommer på besök för första gången på många år så försöker han överta vårdnaden samt kräver också att få sin bortgångne fars vigselring i vitguld, något som Linden vägrar i båda fallen då hon fattar misstankar mot hans avsikter. Roger återvänder då senare och tar med sig Joan under pistolhot innan han därefter kidnappar Lindens adoptivson, Jeremiah. När Linden försöker återta sin son på Covenants gamla farm, vilket numera är Rogers, så transporteras hon, Joan, Roger och Jeremiah till Landet. Återigen så har eoner förflutit sedan den senaste vistelsen och snart upptäcker Linden att folket inte har någon kunskap om den jordkraft som funnits tidigare. Denna kunskap förnekas dem genom den fördärvning av marken som kallas ”Kevins smuts”. Haruchai, de tidigare Blodsvakterna, har blivit ’Mästare’ och har nu tagit på sig det totala ansvaret för landets försvar, vilket motverkar inlärning av all kunskap om jordkraft eller landets historia. Det visar sig snart att Furst Nid är tillbaka och att han ligger bakom Rogers handlingar. Trots att Covenant ska vara död så skickar han konstiga meddelanden till Linden, såsom; ”Sök upp mig”, ”Du är den enda som kan göra detta” och ”Kom ihåg att jag är död”.
Det är få som kan mäta sig med Scott Bricks magiska berättarstämma och återigen så gör han ett briljant jobb med att livgöra Donaldsons historia. Det märks att Donaldson fått 20 år på sig att finslipa sitt författarskap för den här historien är mycket mer polerad i kanterna än de tidigare böckerna, även om den precis som de bitvis har ett något tungt språk. Fast när det är bra, ja då är det riktigt, riktigt bra. Det är få författare som kan så illustrativt åskådliggöra en kamp som Donaldson. Ren mästarklass.
The Runes of the Earth har fram till nu inte fått någon svensk översättning, men skulle direktöversatt få den svenska titeln ”Jordens Runor”. Oavsett brist på svensk titel, eller svensk översättning för den delen, så är boken en bra inledning på den sista krönikan om Thomas Covenant, hjälten som man inte vill tycka om men ändå inte kan låta bli.
The Chronicles of Thomas Covenant, the Unbeliever:
- Lord Foul’s Bane (1977)
- The Illearth War (1978) + Gilden Fire (1981)
- The Power That Preserves (1979)
The Second Chronicles of Thomas Covenant:
Illustrated Book:
- The Atlas of the Land (1985) by Karen Wynn Fonstad
The Last Chronicles of Thomas Covenant:
- The Runes of the Earth (2004)
- Fatal Revenant (2007)
- Against All Things Ending (2010)
- The Last Dark (2013)