Vet inte ifall ni kommit i kontakt med Twitter-hashtaggen #FilmStruck4, som startades av streaming tjänsten Filmstruck, där de uppmanar att man skall lista 4 filmer som definierar en själv som person:

We want to celebrate the personal nature of cinema and fill your timeline with the films that define you. Pick 4 films and then tag 4 friends to do the same!

Det här innebär inte nödvändigtvis de fyra som man tycker är bäst utan det är de som bäst beskriver vilken person man är som skall listas. Det här skapade en trend utan dess like och spred sig snabbt utanför filmens underbara värld till spel, TV, musik, ja praktiskt taget allt som går att lista och som kan beskriva vem man är. Nu vill ju inte jag vara sämre, även om jag hoppar över det här med Twitter och att tagga fyra vänner, och tänkte att jag i ett antal inlägg skall lista de 4 som definierat mig när det kommer till en rad olika områden. Kanske inte så mycket de som definierar mig just nu, utan de som definierat mig under min uppväxt (får se om jag kanske beskriver de som definierar mig nu en annan gång). Den femte delen, i vad som ursprungligen bara skulle bli fyra, kommer här;

#BookStruck4 – Fyra skrivna berättelser som är jag

1) The Belgariad/Mallorean/Belgarath/Polgara/Rivan Codex (David & Leigh Eddings)
Det här är utan tvekan de böcker som ledde in mig i Fantasy-genren, tillsammans med filmer som Conan och Willow då, samt D&D rollspelet. Paret Eddings lättsamma ton i sitt skrivande kombinerat med intressanta karaktärer och en historia som spänner över 7000(!) år lockade en osnuten tonåring och den fascination som uppstod där och då lever till viss del kvar. Precis som de övriga böckerna/bokserierna på denna lista så skulle det vara oerhört kul att få se en välgjord TV-serie baserad på berättelsen. Visst, som med det mesta annan Fantasy så finns det ju ett tydligt släktskap och ibland även plagiat av Tolkien men där han blir långrandig och tråkig i sina böcker så är Eddings kul och intressant. Har du inte läst böckerna, totalt sett 13 böcker faktiskt, så rekommenderas de starkt! Vilken/vilka av karaktärerna som tilltalade mig mest? Som tonåring så var det väl mestadels Garion, då man ville identifiera sig med honom, men nu så här i dagens läge så är det utan tvekan ”Silke” och Belgarath som är de coolaste karaktärerna. Plus Beldin då så klart. Men det går ju utan att ens behöva sägas. Läs mer om böckerna här.

2) The Chronicles of Thomas Covenant (Stephen R. Donaldson)
Att påstå att Covenant-böckerna är lättlästa är nog att sträcka på sanningen en hel del. De är nog mestadels raka motsatsen faktiskt. Men på precis samma sätt som de är svåra att ta till sig så är de oerhört givande och belönande på en och samma gång. När de är bra så är de oerhört bra och det är väldigt få böcker som jag läst som kommer ens i närheten av att vara lika bra och det var, och är, nog det som tilltalar mig i denna 10-delar långa svit uppdelad i tre olika krönikor. För om vi skall vara ärlig så är egentligen inte huvudrollsinnehavaren, Covenant, någon man vill identifiera sig med. Inte alls faktiskt. Han gör en hel del tveksamma för att inte säga rent ut sagt avskyvärda saker under berättelsens gång men samtidigt så gillar man han ändå, på något konstigt vis. Däri ligger styrkan i Donaldsons skrivande skulle jag vilja säga, att få oss som läsare att tycka om och heja på en person som Thomas Covenant. Det kallar jag bra skrivande! Även här finns såklart kopplingar till Tolkien men trots det ibland svårlästa berättandet så blir det aldrig tråkigt som i fallet med JRR. En av de mest identifierbara plagieringarna, användandet av en ring, är nog det som påverkat mig mest. Har absolut fått en förkärlek till vitt guld i och med berättelsen. Eller åtminstone så har det då förstärkts. Även om jag kan se det svåra med att ha en person som Covenant som protagonist i en TV-serie så skulle jag ändå vilja att de gjorde ett försök. Tror det skulle kunna bli hur bra som helst! Läs mer om böckerna här.

3) The Wheel of Time (Robert Jordan)
Det här är de absolut bästa böckerna jag läst alla kategorier och när jag började läsa Jordans epos 1992 så blev jag totalt uppslukad av historien. Att det sedan skulle ta 21 år(!) innan vi fick upplösningen på historien i och med den 14 boken var kanske inte riktigt vad jag räknat med. Jag har mer eller mindre växt upp med dessa böcker och de har varit med mig i större delen av mitt vuxna liv. Det var både med lycka och sorg som man insåg 2013 att det inte skulle bli mer än så här. Att det tillslut var, ja slut. Den här serien är så underbart bra att jag rekommenderar alla, och då menar jag verkligen ALLA, att läsa den. Är så oerhört glad att Sony och Amazon skall göra en TV-serie baserad på berättelsen och hoppas verkligen att de tar tillvara på potentialen som finns i berättelsen och gör en riktigt påkostad och kvalitativ serie i klass med Game of Thrones. Historien förtjänar verkligen inget sämre! Vilken eller vilka karaktärer som jag gillar mest i böckerna? Utan tvekan Matt Cauthon och Rand al’Thor. Eller egentligen en slags hopslagning av de två. Finns drag hos båda som tilltalar mig, som jag identifierar mig med, men det finns också saker som jag inte gillar och kan knyta an till hos båda. Trots det så är de helt klart de jag gillar mest och i den ordningen. Läs mer om Wheel of Time här.

4) Nick Carter/Killmaster (Flertalet författare)
I ärlighetens namn så läste jag inte mycket böcker under 80-talet utan jag var främst en serietidningskille på den tiden. De tre bokserierna ovan kom jag alla i kontakt med i början på 90-talet. Det finns undantag dock, för visst läste även jag en och annan Biggles och Fem-böcker men de är lätträknade och inget som gjorde något intryck på mig. Nä, det enda jag kommer på som jag gillade och slukade aptitligt under en sommar i slutet på 80-talet är Nick Carter. Vi bodde alltid hela semestrarna uppe i stugan på Sandnäset och en regnig dag så hittade jag en låda med gamla pocketböcker om AXE-agenten Nick Carter, också känd som Killmaster. Tydliga likheter fanns med James Bond, vilket tilltalade, men handen på hjärtat så var det nog de väl beskrivna sexuella mötena som lockade en begynnande eller tidig tonåring (oklart vilket år det var) mest. Att det påverkade mig är det nog inget snack om och även fast jag kanske inte direkt gillar böckerna i dagsläget så har de sin charm ändå. Vem skulle inte vilja ha ett sjätte sinne som kan varna för fara liksom? Du kan läsa mer om böckerna här.

Där har ni fyra bokserier som gjort mig till den jag är idag. Fyra världar som på ett eller annat sätt både satt sin prägel på mig men också fascinerat och roat mig. Vilka fyra är dina?

Tidigare:
#FilmStruck4 – Fyra filmer som definierat mig som person
#SeriesStruck4 – Fyra TV-serier/program som gjort mig till den jag är
#GameStruck4 – Fyra spel som format mig till…ja, mig
#MusicStruck4 – Fyra musikaliska under som skapat mig