Det finns kompositörer och så finns det Kompositörer. Därefter så har vi John Williams. Han är inte i en klass för sig själv utan han har skapat en egen klass, vilket väl i och för sig betyder att han är i en klass för sig själv (Doh!). När jag presenterade min 20-i-topp lista över den bästa filmmusiken så knep han ju första platsen med det helt magiskt suveräna huvudtemat från Jurassic Park och när man börjar räkna upp filmer som han komponerat musik till så blir man helt salig över hur bra det är. Den enda som väl egentligen kommer i närheten hans storhet är väl Ennio Morricone (som tog hem 3:e platsen) men då jag tycker de har så fundamentalt olika stilar så är det svårt att helt jämföra dem. Vem skulle inte vilja ha följande kompositioner på sitt CV; Star Wars, med allt vad det innebär från Imperial March till Duel of the Fates, Indiana Jones, Jaws, Harry Potter, ET, för att inte tala om Superman och Saving Private Ryan? En helt fantastisk lista för att bara nämna några alster.

När det begav sig så gav jag den bara en 9:e plats men faktum är att jag numera tycker den är bättre än så. Tycker nog att Across the Stars är Williams näst bästa låt från alla de filmer han musiksatt. Den är så där förtrollande bra som han är i sina bästa stunder och en riktig riktig favorit för undertecknad. Han var verkligen i sitt esse när han gjorde musiken till prequel trilogin i Star Wars sagan. Lyssna och njut;


Men han har ju även komponerat annan musik än filmmusik och hans absolut vassaste ögonblick måste vara när han gjorde temat till de olympiska spelen i Los Angeles 1984. Ett fantastiskt musikstycke som jag fick nöjet att höra live på torget i Jönköping då en lokal orkester framförde den. Suveränt bra och mäktigt!