Det här är något som jag varit tänkt att göra länge. Säkert under de senaste 10 åren. Möjligtvis längre. Hur som helst så har jag nu satt upp det på projektlistan för i år och i veckan så tog jag mig i kragen och påbörjade det hela. Som ni vet och som jag skrivit om tidigare så är jag ju relativt intresserad av gamla TV-spel och gamla spelkonsoler. Har en hel hög av dem och även om jag blivit äldre och även om jag för ett par år sedan sålde bort några gamla Atari konsoler och datorer för att renodla lite i ”samlingen” så finns intresset fortfarande där. Kanske inte spelar så där otroligt mycket på dem men jag gillar att läsa om dem och ha möjligheten att starta igång en gammal klenod när andan faller på.

Jag gillar även gamla arkadspel. Ni vet, sådana där gamla kabinetter som stod lite var stans på kiosker etc när jag växte upp och som du matade med 1-, 5- och 10-kronor för att få spela. Minns väl att första gången jag som ca 10-årig snorvalp upplevde Ghost n’ Goblins, Kung Fu (som jag vill minnas att det bara hette här i Sverige) och Double Dragon var på en arkadmaskin på den gamla, numera nedlagda, Centrumkiosken i Hoting. Magiska ögonblick. Minns väl att de hade alltid en kabinett, en jukebox och ett flipper-spel hemma. Spelade sällan flipper, det är något jag kom att uppskatta senare, utan det bar alltid, ALLTID, arkadspelet som drog mig till sig. Två andra kära favoriter var, vill jag minnas, det egentligen ganska mediokra Tapper och det kanske ännu sämre Grand Trak-10. Kan aldrig minnas att de hade Donkey Kong, Asteroids eller Defender där men det var kanske före min tid.

Så vad har detta med mitt projekt att göra? Jo, har tänkt att ge mig på att bygga en MAME-kabinett och för er som inte vet vad MAME står för så betyder det Multiple Arcade Machine Emulator. Helt enkelt en programvara till datorn som emulerar olika typer av gamla arkadmaskiner. Visst har jag det redan installerat på min dator men jag hade tänkt att jag skulle bygga en kabinett och installera allt i för att få den där riktigt gamla känslan av att spela. Fyrtioårskris? Tja, kanske, men man skall ju göra saker man vill om man har möjlighet utan att bry sig så mycket om hur vida det passar eller inte. Tycker ni inte? Hursomhelst så har jag gjort lite undersökningar och vet på ett ungefär hur jag skall bygga själva kabinetten, vilket ni kommer få följa här steg-för-steg i senare inlägg, men håller just nu på att experimentera lite med själva tekniken som skall driva emuleringen så jag vet vilka mått jag måste ha på kabinetten. Göra ritningarna liksom…

Införskaffade därför i veckan en Raspberry Pi 3 för att se om den kan tänkas räcka till för att driva detta. Tänkte inte gå in djupare på vad en Pi 3 är utan endast säga att det är en sådan där billig enkortsdator som du kan köpa i diverse teknikbutiker som drivs med Linux och kan byggas ut och anpassas efter behov. Samt att den är väldigt, väldigt liten. Som ni kanske vet så släppte Nintendo en NES-mini strax innan jul med 30 förinstallerade spel som sålde slut ögonblickligen och där de meddelat att man inte planerar tillverka fler. Priserna har därför mer än fördubblats på blocket, tradera och ebay för dessa konsoler vilket är helt sjukt egentligen. Man kan, med lite teknikkunskap, köpa en Pi 3 och omvandla den till att göra precis samma sak, det vill säga spela gamla NES spel. Plus att den kan emulera en rad andra gamla konsoler med ända fram till och med PS1. Utöver det så kan du också lägga in betydligt fler spel än bara 30, i stort varenda spel som släppts. Till varje enskild konsol. Samt till arkad. För mindre pengar än en NES-mini säljs för idag! Hur bra låter inte det? Jag tycker det låter kanon. Så mitt syfte var inte bara att testa om Pi 3 kunde köra MAME utan även att bygga en retrokonsol till min kära syskonbarn. Är jag inte snäll så säg 🙂

Well, så detta var inlägget av många för detta projekt och i nästa del så återkommer jag med hur Pi 3 fungerar som retrokonsol.

Här hittar ni sammanställningen på de projekt som jag presenterat hittills:
Projekt #1 – LCHF no more GENOMFÖRT!
Projekt #2 – del 1, del 2, del 3, del 4, del 5, del 6 GENOMFÖRT!
Projekt #3 – del 1, del 2 GENOMFÖRT!
Projekt #4 – Winter’s Heart
Projekt #5 – A Change of Heart
Projekt #6
Projekt #7
Projekt #8
Projekt #9
Projekt #10
Projekt #11
Projekt #12
Projekt #13
Projekt #14
Projekt #15
Projekt #16 – Retro
Projekt #17
Projekt #18 – A Leap of Faith