Läste idag det senaste numret av filmtidningen Empire där man låtit läsarna rösta fram de 100 bästa filmerna genom tiderna. Även om jag håller med om att de som framröstats som topp 10 är riktigt bra filmer så håller jag inte med om alla. Två av filmerna på listan hade även jag med på min gamla lista från 2008/09; Fellowship of the Ring och Empire Strikes Back, men i övrigt så stämde inte mycket där min rangordning löd:

1. The Big Sleep (1946)
2. Aliens (1986)
3. The Lord of the Rings – The Fellowship of the Ring (2001)
4. The Maltese Falcon (1941)
5. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)
6. The Usual Suspects (1995)
7. The Sting (1973)
8. Where Eagles Dare (1968)
9. Notting Hill (1999)
10. The Young Master (1980)

Det här med ”bästa film” är en svår sak som brukar variera för varje gång man gör en lista. En av frågorna, som även tas upp i Empire, är ju om det är film som man tycker är bäst gjord eller film man tycker mest om att se? Eller t.o.m film som överraskar och berör lika mycket varje gång man ser dem? Vilken är det man skall premiera? Visst, jag tycker verkligen om att se Raiders of the Lost Ark och Back to the Future, filmer jag kan se om och om igen utan att tröttna men tycker för den sakens skull inte att de är de bästa jag sett. Sedan så finns ju alltid kritikerhyllningarna Shawshank Redemption, Citizen Kane och Spirited Away. Fenomenala filmer men inte de bästa enligt undertecknad. Tycker tex att Orson Welles Touch of Evil är en bättre film än Citizen Kane, bara det! Många gillar ju There Will Be Blood vilket jag tycker är skräp rent ut sagt. SKRÄP! Tycker heller inte Interstellar är så där speciellt bra och Arrival höll verkligen inte för hypen. Tycker förvisso om den som blev framröstad som etta i år; The Godfather, men den platsar inte riktigt in på min 10-i-topp. Så om vi tittar på den gamla listan, hur står den sig i dagens läge? Tja, riktigt, riktigt bra skulle jag vilja påstå. Inte många ändringar jag skulle vilja göra om jag skulle vara ärlig. Mest bara flytta om några placeringar och kanske, KANSKE, byta ut en film. Plats 1-5 är fortfarande oförändrad. Finns inga filmer som toppar dem. Än. Vad gäller plats 6-10 så finns det vissa ändringar jag skulle vilja göra:

6. Notting Hill

Fullkomligt älskar denna pärla till film och jag kan se den precis hur många gånger som helst och fortfarande beundra både dess briljans som dess enkelhet. Den fullständigt magnifika rollbesättningen där allt från huvudrollerna till birollerna är perfekt. Förtjänar verkligen att vara nr 6 istället för nr 9.

7. The Sting
8. Where Eagles Dare

The Sting och Where Eagles Dare är på oförändrade placeringar. Lika briljanta och underhållande idag som när de gjordes. Jag hoppas innerligt att de aldrig får för sig att göra nyinspelningar av dessa.

9. The Young Master

Jackie Chans mästerverk förtjänar att hoppa upp ett pinnhål till plats 9. En lika underhållande som imponerande kamsportfilm som verkligen framhäver varför jag tycker Jackie är en av vår tids största underhållare.

Plats nummer 10 har jag lite svårare för. Svårt att knyta ihop säcken liksom. Jag hade ju tidigare med The Usual Suspects som plats 6 på listan och även om jag fortfarande tycker den är helt suverän så finns det andra prospekt för denna platsen. Jag skall fundera lite kring vilken film som numer platsar och återkommer i frågan i ett framtida inlägg. Ni får helt enkelt hålla er till tåls… 🙂