Har legat lite lågt med uppdateringar om mina 18(!) projekt för 2017. Arton projekt som jag ifall ens hälften blir genomförda skulle bli helt suveränt glad. 50% utfall är mer än bra gällande dessa. Att jag legat lågt med rapporteringen betyder inte att inget hänt. Tvärtom faktiskt. Nä, det har nog mer att göra med min inaktivitet här på bloggen. Ett av de mindre roliga projekten, men ack så nödvändiga att ta tag i, är projekt nummer åtta. Projektet som jag tänkte beskriva här och nu.

Jag har länge tänkt att jag skulle göra en genomgång av min sparstrategi gällande pensionen. Jag vet, den är ju fortfarande 20+ år bort men det betyder att jag har chansen att lägga grunden till något bra. Som alla vet så delas ju pensionssparandet in i tre delar; den allmänna pensionen, tjänstepensionen och privat sparande. Om vi börjar med den allmänna pensionen så delas den i sin tur in i inkomst- respektive premiepension. Vad gäller inkomstpensionen så är det inte mycket att göra åt utan 16% av lönen sätts av till den pensionsdelen. Vad gäller premiepensionen så avsätts här 2,5% av lönen och här kan man välja hur de skall placeras för att förvaltas och växa så bra som möjligt. Sedan har vi tjänstepensionen, vilket man kan välja att placera hur man vill och betalas ut av arbetsgivaren fr.o.m. 25 års ålder. När man sedan, som undertecknad, passerat 40-strecket så ökar insättningen radikalt och det är här lönen kommer in i handlingen där en bättre lön ger en bättre avsättning. Slutligen så har vi privat sparande vilket finns i lite olika former även om det försämrats för något år sedan.

Så vad har jag i dagsläget och vad planerar jag att göra? Jag har sparande i samtliga former ovan, vilket ju är bra, men jag är inte så där jätteaktiv när det gäller mitt sparande. Som tur är så har vi via mitt jobb tillgång till en pensionsmäklare som vi kan konsultera gratis och sagt och gjort så stämde jag träff med henne för ett par veckor sedan där vi bland annat, mer om det andra i ett senare inlägg, gick igenom pensionssparandet enligt ovan. Hon gav några handfasta tips, jag bytte sparandet vad gäller premiepensionen och tjänstepensionen så nu skall tillväxten förhoppningsvis bli bättre. Visst, jag hade haft tillväxt tidigare också men det fanns bättre fonder att spara i som gått betydligt bättre över tid fram till nu. Utöver det så rekommenderade hon att jag skulle avsluta mitt privata sparande då hon inte tyckte det var något att satsa på. Hon tyckte istället att jag skulle löneväxla en del av min månadslön mot pensionsspar och att jag skulle växla in den årliga bonusen mot pension istället för att plocka ut den. Jag skall under semestern definitivt avsluta mitt privata sparande, tillsammans med den månatliga avsättningen som jag gör till HSB Bospar, vilket vi också kom fram till var onödigt.

Vidare så hade jag en massa efterlevnadsskydd på min pension som hon tyckte jag skulle plocka bort då det endast tillfaller personer som bor på samma adress som mig och då jag för tillfället bor för mig själv så fyller det ju ingen funktion att betala för det varje månad.

Visst, det här var inte det roligaste av inlägg/projekt men en del skall vara tråkiga så man kan finna de roliga…ja, roligare. Känns skönt att det här är i rullning och att jag fick en del handfasta tips att gå vidare med. Vi diskuterade även andra saker men det tar vi i nästa inlägg i denna projektserie som jag tänkte skulle bli 3 till antal.


Här hittar ni sammanställningen på de projekt som jag presenterat hittills:
Projekt #1 – LCHF no more GENOMFÖRT!
Projekt #2 – del 1, del 2, del 3, del 4, del 5, del 6 GENOMFÖRT!
Projekt #3 – del 1, del 2 GENOMFÖRT!
Projekt #4 – del 1, del 2 PAUSAT
Projekt #5 – del 1, del 2
Projekt #6 – Freeride XC PAUSAT
Projekt #7 – del 1, del 2
Projekt #8 – Pension fund
Projekt #9
Projekt #10
Projekt #11 – No Pain, No Gain
Projekt #12
Projekt #13
Projekt #14
Projekt #15
Projekt #16 – del 1, del 2
Projekt #17
Projekt #18 – A Leap of Faith