Jag har nu funderat en aning på det här med vilken film som skall knipa 10 och sista platsen på min 10-i-topp lista när det kommer till film. Enligt förra inlägget så har vi ju etablerat plats 1 till och med 9 redan, vilket lyder:

1. The Big Sleep (1946)
2. Aliens (1986)
3. The Lord of the Rings – The Fellowship of the Ring (2001)
4. The Maltese Falcon (1941)
5. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)
6. Notting Hill (1999)
7. The Sting (1973)
8. Where Eagles Dare (1968)
9. The Young Master (1980)

Den film som fått ge vika var The Usual Suspects (1995) som tidigare hade plats 6 på listan. Efter mycket funderande så platsar den inte riktigt in på topp 10 listan även om jag fortfarande tycker det är en väldigt bra film. Några som varit på tapeten men som jag uteslutit är Beauty & The Beast (1992) och Big Lebowski. Jag fullkomligt avgudar Beauty & The Beast, den absolut bästa animerade filmen som gjorts till dags dato. Harsett den flera, flera, flera gånger sedan den släpptes, även om det blivit mer sällan på senare år. Därav så har jag valt att låta den stå utanför min topp 10. Vad gäller Big Lebowski så är det utan konkurrens bröderna Coens absolut bästa film. Karaktärerna, den skruvade historien och fokuset på världens godaste drink gör den helt underbart bra. Har dock kommit fram till att den inte riktigt platsar inom topp 10 hur underbar den än är. Nä, de som det har stått och vägt mellan är Singin’ in the Rain, The Matrix, For A Few Dollars More, LA Confidential, Chinatown, Escape From NY och Thirteen Days. Om vi tar och går igenom dem en efter en;

Singin in the Rain ÄR en klassiker med stort K. Av alla musikalfilmer som gjorts är det utan tvekan min absoluta favorit. Titelscenen med Gene Kelly är precis så underbart bra som det kan bli i en musikal. Fenomenal! Filmen är hästlängder mycket bättre än La La Land och även om jag inte är någon fantast av musikalfilm så gillar jag denna och jag tycker att Gene Kelly är bland de bästa skådisarna vi haft på rutan genom tiderna. Jag skall inte säga att jag sett denna film jättemånga gånger men den brukar rulla med några års mellanrum på TV:n och jag brukar spela titelmelodin på Youtube lite titt som tätt bara för att den är SÅ bra.

The Matrix tog mig verkligen med storm när den kom. Mitt fokus hade helt legat på den nya Star Wars filmen som skulle släppas och denna hade flugit lite under min radar. The Phantom Menace var i slutändan en helt OK film som inte riktigt levde upp till hypen men The Matrix, herregud vilken film jag tyckte, tillsammans med så många andra, den var. Såg den igen bara häromkvällen och den är verkligen magnifik. Klurig historia, bra skådisar och specialeffekter som var stilbildande och håller än i dag. Direkt när jag börjar se den så sugs jag direkt in i historien och njuter för fulla drag. Synd bara att inte uppföljarna håller lika hög klass.

For A Few Dollars More är troligen den absolut bästa västernfilmen jag sett. Har sett den så många gånger att jag tappat räkningen. Såg den långt innan jag såg A Fistful of Dollars. Absolut älskar musiken i filmen och Clintan har nog aldrig varit coolare i en västern. Musiken som de spelar från fickuret är magnifik och gillar att de återanvänt det i trailern för kommande ”The Dark Tower”, en film jag skrivit ett inlägg om men råkade radera innan jag publicerat det. Kommer dock skriva mer om den i framtiden när jag sett den. Skall du bara se en västernfilm i ditt liv så skall du se For A Few Dollars More. Mästerlig!

LA Confidential är film noir när det är som bäst. Hårdkokt, oväntad, rolig och helt mästerligt skådespelad av alla inblandade. Produktionsdesignen är underbar, historien lagom snårig, dödsfallen plötsliga och komiken väldigt passande. Det här är senare tids absolut bästa film noir och nästan i klass med The Big Sleep och The Maltese Falcon, plats 1 och 4 på listan ovan. Det vill inte säga lite det!

Chinatown, ytterligare en film noir men denna gången från det ljuva 70-talet. Roman Polanskis hårdkokta deckare med en fantastisk Jack Nicholson i huvudrollen är helt enkelt filmmagi när det är som bäst. Filmen fick en uppföljare som regisserades av Nicholson själv, där han återvänder i rollen som Jake Gittes, titulerad The Two Jakes. Inte riktigt lika bra, men jag gillar även den. Chinatown håller även den nästan samma klass som The Big Sleep och The Maltese Falcon. Vad säger ni om det? Fenomenalt, eller hur?

Escape From NY är ett mästerverk i all sin enkelhet. Snake Plissken kan vara den coolaste och häftigaste karaktären skapad för en actionfilm någonsin. Kurt Russels porträttering och spot on och hans äventyr på Manhattan ger en önskan om att se mer av honom. Det tog dock 15 år innan uppföljaren Escape from LA kom och visade sig vara mer eller mindre samma film i en nyare kostym. Jag gillar den trots sina brister men originalet är utan tvekan den bättre. Har sett den fler gånger än jag vill erkänna och njuter varje gång. Har ni inte gjort det så se den!

Thirteen Days är en dramathriller som många tycker är för ”pratig” medan jag finner den helt, helt underbar. Kevin Costner, Bruce Greenwood och Steven Culp är magnifika i sina roller som Kenny O’Donnell, John F. Kennedy och Robert F. Kennedy och historien som kretsar kring ryssarnas placering av kärnvapen på Kuba skapar verkligen en nagelbitare även om man vet hur det går i slutändan. Kan inte beskriva nog hur mycket jag tycker om den här filmen och jag har sett den med samma tillfredsställelse så många gånger. En film som jag verkligen uppskattar.

Så, vilken av dem kommer knipa den åtråvärda 10:e platsen på min lista? Bra fråga. Har inte riktigt bestämt mig än. Skall fundera lite till. Återkommer med vem det blir i nästa inlägg i denna serie.

Här hittar ni första inlägget: Uppdatering – 10-i-topp film #1