20 seconds of insane courage

Uppdatering – 10-i-topp film #3 av 3

Så, sista dagen på semestern. Eller sista timmarna faktiskt. Tre veckor går fort när man har många bollar i luften. Men mer om det i kommande inlägg istället för det är ju inte därför du är här? (som Killing brukade uttrycka det). Nä, tänkte ta och avsluta min 10-i-topp lista över vilka filmer jag anser vara de bästa som gjorts. Plats 1 till 9 har vi ju avklarade men till plats 10 så stod det senast jag skrev och vägde mellan Singin’ in the Rain, The Matrix, For A Few Dollars More, LA Confidential, Chinatown, Escape From NY och Thirteen Days. Utöver dem så spelade jag också in North by Northwest, Hitchcock’s absolut bästa film om ni frågar mig. Väldigt spännande film med en suverän Cary Grant i huvudrollen. Det finns en nerv och en spänning i filmen som är suverän samtidigt som man är så där lagom förvirrad av intrigen. Sedan har vi ju scenen med flygplanet. Vilken scen! Underbar! Har du inte sett filmen, vilket du borde då den hängt med sedan 50-talet, så gör dig själv en tjänst och se den.

Apropå 50-talet. Ingen av filmerna på min lista är från årtiondet. Jag har täckt in 40-, 60-, 70-, 80-, 90- och 2000-talet, men ingen film från 50-talet. Inte heller någon från 2010-talet men det har ju sin naturliga förklaring. Har inte kommit en så bra film att den slagit sig in på lista under de senaste 7 åren. Har inte heller med någon från 20- och 30-talet men de känns inte riktigt som representativa trots filmer som King Kong, Gone With the Wind och Wizard of Oz. Bra filmer men inget för min lista. Men 50-talet, där finns det många fina filmer som skulle kunna platsa. Två av dem har jag haft under betänkande; nämnda North by Northwest och så Singin in the Rain. Men det släpptes ju så mycket annat bra under detta årtionde. Hitchcock var väl den store men om vi bortser från hans filmer så vad sägs om On the Waterfront med en lysande Brando, Orson Welles Touch of Evil som jag nämnt i tidigare inlägg, en suverän Alec Guiness i The Bridge on the River Kwai, Marilyn Monroe, Tony Curtis och Jack Lemon i Some Like It Hot, James Dean i Rebel Without a Cause och för att inte tala om Audrey Hepburn och Humphrey Bogart i fina Sabrina. Ett årtionde med riktigt bra filmer med andra ord.

Men återigen, det är ju inte därför du är här. Nä, det är ju som sagt plats 10 som skall koras. Så vad tror jag. Vilken film blir det av de jag haft i tankarna? Well, faktum är att jag valt musikalfilmen; Singin in the Rain. Den är så underbart bra och jag blir på så bra humör när jag ser den filmen. Gene Kelly är verkligen en favorit och han har aldrig varit bättre än här. För mig är han den störste av svunna tiders musikalstjärnor och ljusår mycket bättre än vad Ryan Gosling lyckades åstadkomma i La La Land även om han inte var direkt dålig. Men Gene Kelly är en helt annan sak. Enastående! Så, där har ni nu min lista klar. från 1 till 10 så blev den uppdaterade listan:

1. The Big Sleep (1946)
2. Aliens (1986)
3. The Lord of the Rings – The Fellowship of the Ring (2001)
4. The Maltese Falcon (1941)
5. Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980)
6. Notting Hill (1999)
7. The Sting (1973)
8. Where Eagles Dare (1968)
9. The Young Master (1980)
10. Singin in the Rain (1952)


Så hur placerade sig de andra filmerna som var tilltänkta till platsen då? Well, efter lite tankemöda så hamnade de så här, något som mycket väl kan ha ändrats till imorgon. Jag fyllde även ut med 2 filmer till så vi fick en jämn topp 20. Får väl förklara de två sista vid tillfälle. Kanske mest den sista på plats 20:

11. Usual Suspects
12. Thirteen Days
13. For A Few Dollars More
14. LA Confidential
15. Escape From NY
16. Chinatown
17. The Matrix
18. North by Northwest
19. House of Flying Daggers (2004)
20. You’ve Got Mail (1998)

Så, där har ni det. En uppdaterad lista. En lista som jag åtminstone för de 10 första kommer stå sig mot tidens tand om det inte skulle dyka upp någon ny fantastisk kreation. Vilket det mer än gärna får göra! Vill bli lika hänförd av en ny film, eller gammal också för den delen, som jag blev när jag såg The Big Sleep första gången. Bring it on Hollywood, Trollywood eller vars än ifrån den månne komma. Bring it on!

Här hittar ni de två tidigare inläggen i denna serie:
Uppdatering – 10-i-topp film #1
Uppdatering – 10-i-topp film #2

Föregående

På spaning efter den tid som flytt…

Nästa

Slutt kaputt på sem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Drivs med WordPress & Tema av Anders Norén