I brist på annat att se de sista dagarna så tog jag och såg om två gamla klassiker, nåja en gammal klassiker i alla fall och en ”nyinspelning”, även om den numera är ”gammal”. Först ut var en riktig gammal favorit som jag inte sett på år och dag med två av mina absoluta favoritskådespelare genom tiderna; Sabrina från 1954 med suveräne Humphrey Bogart och helt fantastiskt underbara Audrey Hepburn. Om jag någonsin önskat att jag varit någon annan verklig person så måste det varit Humphrey Bogart. Vilket man, vilken skådis och vilket liv han levde. Ett liv som dessvärre blev onödigt kort. Sedan så har vi ju Audrey, min drömtjej alla kategorier. Precis som jag beskrev här. En film kan ju just gärna inte bli så mycket bättre med dessa favvisar i huvudrollerna, eller? Tja, filmen håller fortfarande tycker jag. Riktigt mysig liten kärleksfilm som slår an de absolut rätta strängarna hos mig. Gillar skarpt även om den kanske inte letar sig in på 10-i-topp listan över bästa filmer. Vad det är som tilltalar mig förutom skådisarna vet jag inte riktigt. Kan vara det faktum att det bara är en äldre svartvit film, vilket jag är svag för, men kan även vara att Bogart som var född 1899 kunde få en tjej som var född 1929. Visst, det är bara på film men det är ändå 30(!) år i åldersskillnad. Jag brukar ju vara svag för yngre förmågor och det är kanske härifrån det kommer (om det nu inte är gubbsjukan smiley). Filmen har ett sådant där lagom tempo, supersimpel intrig och ett lyckligt slut efter lite förvecklingar löst sig. Me like. Om du inte sett den så rekommenderas den starkt.

Så vilken var den andra filmen då? Jo, det är nyinspelningen från 1995 titulerade..ehhh, Sabrina. Samma titel, ungefär samma handling men en uppdaterad historia för att passa 90-talet istället för 50-talet. Harrison Ford har här axlat rollen som Bogart spelade medan Julia Ormond tagit sig an titelrollen som gjordes av Hepburn i 50-tals versionen. Även om jag gillar Ford, skarpt, så är han inte riktigt Bogart i min bok. Hur som så gör han en riktigt stabil insats. Ormond är ju dessvärre ingen ny Audrey Hepburn. Inte ens i närheten. Inte ens i närheten av Hepburns skugga. Nä, det är nog här, tillsammans med några fåniga uppdateringar, som gör att jag tycker den här filmen är svagare. Inte dålig, bara sämre än föregångaren. Okej, kanske inte direkt bra heller. Mer som godkänd. No more, no less. Även här är det ju stor åldersskillnad mellan huvudrollsinnehavarna, även om den inte är riktigt lika stor. Ford är född 1942 och Ormond är född 1965, så 23 år är det ju i alla fall. Om nu det spelar någon roll.

Se för all del båda filmerna om ni får möjlighet men om ni bara får chansen att se den ena och ni måste välja så skulle jag utan tvekan rekommendera er att se 50-tals varianten. Så var det med det. Betyg? Well:

Sabrina (1954): 4 av 5
Sabrina (1995): 2,5 av 5