När vi ändå är igång med det här med topplistor så är det väl lika bra att fortsätta med att uppdatera 10-i-topplistan över de bästa spelen genom tiderna. Med spel så menar jag då TV-/datorspel och inte brädspel, kortspel eller något sådant. Senast, för ca 9 år sedan, jag gjorde det hela så såg listan ut som följer:

10. Kid Icarus (NES)

9. Alien VS. Predator (Jaguar)

8. Oddworld: Abe’s Odyseé (PSX)

7. Last Ninja 2 (C64)

6. Super Castlevania (SNES)

5. Super Mario Galaxy (Wii)

4. Super Metroid (SNES)

3. Super Street Fighter II (SNES)

2. Resident Evil 4 (NGC)

1. Eternal Darkness: Sanity’s Requim (NGC)

Inte en dålig lista om jag får säga det själv. Många av spelen kommer definitivt vara kvar på den uppdaterade listan. Sedan senast så har jag hunnit med att äga, förutom de jag räknade upp då (NES, SNES, N64, PSX, GBA, Jaguar, NGC, PSP, Wii), ett 3DS, ett WiiU och ett Switch. Till det så kommer att jag glömde att räkna upp min Atari 520 STE förra gången plus alla mobilspel som dykt upp sedan smarttelefonerna slog igenom. Jag äger idag inget PSX, vilket jag inte gjorde senast heller för den delen då jag sålt det några år innan, och jag har för ett par år sedan sålt bort både Atari 520:in och Jaguaret. So no more Atari for me. Så, vad har ändrats i listan då? Faktiskt inte så där himla mycket. Var ingen dålig lista jag satte ihop senast. Spelar väl inte tillnärmelsevis lika mycket nu som jag gjorde förut men några spelsessioner blir det ju då och då. So here goes nothing:

10. ↓ Super Castlevania IV (SNES)

Fortfarande ett helt magiskt spel som definitivt förtjänar en plats bland de 10 bästa. Har omvärderat det en aning och det har fått flytta ned några snäpp sedan senast men helt klart en favorit.

9. ↓ Last Ninja 2 (C64)

Så mycket som jag spelat detta spel utan att själv någonsin äga ett C64 är ganska fascinerande. Har det numera nedladdat på Virtual Console till Wii och gillar det fortfarande lika mycket. Bara musiken gör att det förtjänar en plats på listan.

8. ↑ Kid Icarus (NES)

För 10-12 år sedan så minns jag att jag dammade av denna klassiker och spelade det nästan dygnet runt i ett par veckors tid – så bra är det! Har även detta till Virtual Console och det är utan tvekan det bästa NES-spelet genom tiderna enligt mig.

7. NY! Super Mario Galaxy 2 (Wii)

Kanske en av de absolut bästa uppföljarna någonsin. En magiskt bra spelupplevelse som nästan bara slås av originalspelet. Wii bjuder faktiskt på flertalet riktigt bra och roliga spelupplevelser men SMG2 är enligt undertecknad det näst bästa.

6. NY! Rayman Legends (Wii U)

Att Ubisoft skulle slå självaste Nintendo på fingrarna och släppa det absolut bästa plattformsspelet till Wii U var det nog inte många som trodde. En magisk spelupplevelse som rekommenderas varmt.

5. ↓ Super Street Fighter II (SNES)

Finns få spel som jag spelat så mycket som detta. Fightingspelens fightingspel. Underbart välbalanserat och aldrig orättvist trots att det stundtals kan vara svårt att få till alla kombinationer. Håller än idag!

4. ↑ Super Mario Galaxy (Wii)

Nintendos finaste stund på Wii U utan någon konkurrens. SMG visar verkligen att du kan göra nyskapande och underbara spel utan att behöva ha den värsta hårdvaran. Generationens bästa spel!

3. ↑ Super Metroid (SNES)

Ett rymdäventyr som fortfarande trollbinder. I den 3 iterationen så hittade Nintendo perfektionen. Skapade en genre i sig själv med sitt utforskande och backtrackande samt är så där beroende framkallande och suveränt som spel kan vara. Jag minns när jag pluggade i Umeå och satt en kväll och lekte runt med emulatorer på min dator och gjorde misstaget att starta Super Metroid. Spelade hela natten och min dåvarande flickvän som kom på besök dagen efter tyckte nog det var lagomt rolig när jag var supertrött och zombieliknande dagen efter som följd. Men jag njöt av spelsessionen i alla fall.

2. ↔ Resident Evil 4 (NGC)

Fortfarande världens näst bästa spel. Har spelat igenom det fler gånger än jag kan räkna till och jag har introducerat det för vänner som trollbundits lika mycket. Det här spelet är så nära perfektion man kan komma och jag gillar fortfarande känslan av att man befinner sig i en film när man spelar. Spelet visade verkligen vilken underskattad konsol Gamecuben var/är och jag kan inget annat än rekommendera spelet, som numera finns till en massa olika format, å det varmaste.

1. ↔ Eternal Darkness: Sanity’s Requim (NGC)

Fortfarande den bästa spelupplevelsen jag haft. Suveränt magiskt bra med ett koncept som passar mig som handen i handsken. Har verkligen svårt att förstå att inte fler uppskattar detta spel. Lite tråkigt att den uppföljare som planerades aldrig blev av. Hade verkligen velat spela mer av liknande spel. Jag hoppas att då Nintendo släpper Virtual Console till Switch att de lägger till Gamecube och inkluderar Eternal Darkness så det kanske får den uppmärksamhet som det förtjänar.

Så, de som fått lämna listan är Alien vs. Predator (Jaguar) och Oddworld (PSX). Två riktigt bra spel som tyvärr fått stryka på foten men som jag ändå rekommenderar att ni spelar om ni får chansen. Så där har vi det. Den uppdaterade listan anno 2017. Känns riktigt bra faktiskt.