För väldigt många år sedan så såg jag en film för första gången som jag inte riktigt visste vilken det var. Nä, det är inte Star Wars jag menar även om det är en liknande historia (som jag ju beskrev här). Den har gången så missade jag början på filmen och började kika en bit in i filmen men blev snabbt indragen i intrigen och när slutet, ett av filmhistoriens bästa slut, rullade så var jag helt såld. Suverän film med en lika suverän Charlton Heston i huvudrollen. Uppföljarna höll dock inte samma höga kvalitet även om den andra filmen inte är allt för usel. De övriga är nog mer eller mindre skräp. För att inte tala om TV-serien som följde. Eller serierna. Kom ju en animerad variant med. Helt genomruttna. År 2001 kom det en nyinspelning av den första filmen gjord av ingen mindre än Tim Burton, världens näst mest ojämna regissör efter Ridley Scott. Burton kan vara suverän när han vill, som i t.ex. Big Fish, men också riktigt usel som här. Ingen vidare nystart. Några år fick passera innan man gav sig på det hela igen och det här gången blev det mer rätt. Ganska mycket mer rätt skulle jag vilja säga. Så vad är det för filmserie jag skriver om? Ja, titeln på inlägget berättar ju vilken det är. PotA. Planet of the Apes. Originalet är som sagt en favorit som jag tycker håller än i dag och som nämnts har ett av de bästa sluten som gjorts i en film. Gillar helskarpt. Nystarten, eller den nya filmserien, som påbörjades med 2011 års Rise of the Planet of the Apes har verkligen överraskat positivt. Den första filmen här är ett stabilt hantverk som är sådär lagomt spännande med en bra James Franco i huvudrollen och en suverän Jon Lithgow som stöttar upp tillsammans med suveräna datoreffekter. En stark trea får filmen. Uppföljaren Dawn of the Planet of the Apes var för mig en av 2014:s bästa filmer. Riktigt oväntat bra faktiskt. Det utan att en enda person säger ett enda ord under filmens första del. Helt suveränt filmat faktiskt. Stark fyra i min bok. Stark. Så har vi ju då den senaste installationen War for the Planet of the Apes, som jag precis i detta nu har sett. Riktigt, riktigt bra den med. De 140 minuterna som den klockade in på bara försvann, så bra var den. Inte bättre än Dawn men bättre än Rise. En stabil fyra. Har du inte tidigare kommit i kontakt med PotA så tycker jag definitivt att du skall börja med att se originalet och sedan gå på de tre nya filmerna. Du kommer inte att bli besviken. Jag lovar.

Är inte detta kanske världens coolaste filmaffisch så säg? Hade den själv under många år uppsatt tills min dåvarande bättre hälft påstod att hon fick mardrömmar av den, hur man nu kan få det? Oerhört snygg tycker jag…