Episode VIII – The Last Jedi

Så har den då kommit, uppföljaren på The Force Awakens och fortsättningen på Star Wars sagan. Undertecknad fanns på plats på biograf Bergakungen i Göteborg under premiärdagen för att se en av de många föreställningar som gick under dagen. Undvek 3D versionen då jag skyr det som pesten utan såg till att hamna på en av de ”vanliga” föreställningarna. Förväntningarna var enorma, speciellt efter den suveräna föregångaren och även den riktigt bra Rouge One som kom förra året. Infriades de? Jorå, det gjorde de. Filmen börjar starkt och man har verkligen lagt ned tid på att visa fler nya miljöer, nya djur och framförallt stoppat in lite rymdstrider, något som helt saknades i den tidigare delen. Att få återse Luke Skywalker var verkligen kul. Även om jag kanske hade gett honom en annan typ av resa ifall jag skulle gjort filmen så är jag på det stora hela helnöjd med hur han är i filmen och Mark Hamills gestaltning är verkligen briljant. Kul att återigen se Carrie Fischer som Prinsessan Leia men givetvis lite sorgligt att det också är sista gången då hon hastigt gick bort i slutet av förra året. De nya karaktärerna fungerade fortsatt bra och nytillskotten var även de helt OK. Så inga moln på himlen? Jorå, några fanns det allt. Först och främst så tycker jag att filmen är lite väl lång. Tycker nog att de hade kunnat korta den med en ca 15-20 minuter. Antagonisterna, eller skurkarna/ondingarna, tycker jag fortsatt fungerar lite sisådär. Ingen ny Vader eller ny Kejsare om ni frågar mig. Inte ens i närheten. Sedan så finns det en sekvens som är ett hopp i handlingen tycker jag. En viss person är först på ett ställe, sedan förklarar andra personer som var med denne på det stället att denne flytt i ett rymdskepp för att sedan hux flux dyka upp i ett ANNAT skepp och lite av ”rädda dagen”. Ett hopp som tyder på att något viktigt klippts bort. Eller som jag tror klippts bort i alla fall. Konstigt hopp hur som helst. Allt som allt så är filmen trots det riktigt, riktigt bra. Kanske inte magisk men en film som står ut med hur bra den är. Vissa sektioner ÄR magisk medan andra drar ned betyget. Så hur var den då med ett ord? FENOMENAL!

Betyg: 4 av 5

Star Wars sagan så här långt, bäst till sämst:

1. The Empire Strikes Back
2. The Force Awakens
3. Return of the Jedi
4. Attack of the Clones
5. The Last Jedi
6. Revenge of the Sith
7. Rogue One
8. A New Hope
9. The Phantom Menace
10. Holiday Special
11. The Ewok Adventure
12. The Battle for Endor

Teaser
Trailer