För ett tag sedan så tog jag ju och gjorde en uppdatering på min lista över den bästa filmmusiken genom tiderna och när jag gjorde den uppdateringen så kom jag på att jag faktiskt även lyssnar på flera soundtrack från diverse olika TV-serier regelbundet. Därför är det väl inte mer än på sin plats att jag även listar de jag tycker är bäst även där, tycker ni inte? Jo, tänkte väl det. De som ni finner nedan är en sammanfattning av de jag lyssnar allt som oftast på och visst vet jag att jag utlämnat klassiker såsom M.A.S.H., MacGyver, Knight Rider, Magnum P.I., X-Files, Dallas och Falcon Crest men även mer udda såsom Simon & Simon, Renegade, Peter Gunn och Airwolf. För att inte tala om V, Hill Street Blues, N.Y.P.D. Blues, Happy Days, Fawlty Towers och Married
With Children
. Tittar vi på mer nutida så har jag utelämnat Game of Thrones, Stranger Things, The West Wing och Mad Men, men för att hålla ned listan så tar vi endast 10-i-topp, OK? So, here we go…

10. Twin Peaks av Angelo Badalamenti

Ett underbart soundtrack till en av 90-talets absolut bästa TV-serier. Musiken i introt satte scenen för en av de knasigaste, mest nyskapande och suveräna TV-serierna som gjorts. Laura Palmer’s Theme är även den riktigt, riktigt bra. Går liksom inte att göra en lista som denna och INTE ha med Twin Peaks, så bra är det. Musiken alltså. Ja, TV-serien med.

9. Supernatural av Jay Gruska, Christopher Lennertz

Jag var lite sen på bollen när det gäller Supernatural. Började faktiskt inte att se serien förrän på hösten 2008. Men vilken serie. Var såld direkt. Passade mig som handen i handsken. Allt klaffade. Det övernaturliga temat, den gamla bilen, roadmovie-känslan, hårdrocksmusiken och två bröder som slåss mot ett oövervinnerligt hot. Match made in Heaven med mig. För att inte tala om soundtracket. Helt underbart passande och måste säga att jag verkligen diggar Dean’s Dirty Organ. Men även End Credits och Americana är två favoriter.

8. Miami Vice av Jan Hammer

Något av de coolast men kunde se i TV-serie väg när jag växte upp var utan tvekan Miami Vice med Don Johnson som Sonny Crockett och Philip Michael Thomas som Ricardo Tubbs. Miamis coolaste poliser iklädd rosa skjortor, vita kavajer med axelvaddar, solbrillor, kortbyxor och loafers. Hur ostigt det än må låta nu så var det verkligen the shit back in the days. Serien har väl inte åldrats så där superbra men musiken är fortfarande en favorit. Miami Vice Theme är bra men det är helt klart Crockett’s Theme som är pärlan i samlingen. En riktigt fin pärla!

7. The Saint av Edwin Astley

Är väl kanske inte ett sådär jättestort fan av TV-serien med Roger Moore egentligen, inte heller filmen från 1997 med Val Kilmer, eller för den delen det pilotavsnitt till en ny TV-serie, som aldrig blev av, som kom i år. Vill gilla allihopa men det är helt enkelt inte så bra. Förutom musiken då och då främst Main Theme såklart, som gjordes om med bravur av Orbital för några år sedan.

6. Mission: Impossible av Lalo Schifrin

Den kanske mest igenkända låten från någon TV-serie och en helt fantastisk skapelse som gjorts om X antal gånger i alla möjliga skepnader, inte minst i fem olika tappningar till filmerna med Tom Cruise. Men nu är det ju TV-musik vi listar och även om jag uppskattar originalet så är det musiken från 80-/90-talsserien som är favoriten då det var den man växte upp med.

5. The Persuaders av John Barry

Andra serien med Roger Moore som huvudkaraktär som är med på listan och faktum är att kompositören även är densamme som gjort James Bond-musiken, en roll som Roger Moore även spelat! Bra musik verkar åtfölja den käre nu bortgångne Mr. Moore. En fantastisk serie som det är ett under hur ingen kan ha gjort en nyinspelning av och musiken, ja musiken, är helt enkelt förstaklassisk. Gillar det här helskarpt och önskar på något sätt att musiken i TV-serier vore mer så här även idag.

4. Olympic fanfare & Theme av John Williams

Att John Williams är briljant, det har jag ju redan konstaterat i denna blogg vid flertalet tillfällen, inte minst här. Nu är ju detta en gränspuck vad gäller ”TV Scores” då låten egentligen skrevs för OS i LA 1984 men då den frekvent används som OS låt av CBS sedan dess så tycker jag att den har sin plats på denna lista. Magiskt bra låt som nästan endast slås av Williams andra egenkomponerade mästerverk.

3. A-Team av Mike Post & Pete Carpenter

Min förhållning till A-Team som TV-serie är svår att förklara. Jag vet att den är precis så där fjantig, fånig och….ja, helt, helt underbar som en serie från ens ungdom endast kan vara. Att kunna komma hem från skolan och varje eftermiddag kunna se ett avsnitt på TV3 var en ynnest under uppväxten och satte nog djupare spår än jag vill tillstå. Håller serien enormt högt på min topplista och en stor del är musikens tjänst. Main Theme är så klart kung men även Prepare for War är briljant. Fast det är ju Escape som är favoriten.

2. Doctor Who av Murray Gold

Jag är inget Doctor Who fan. Inte alls faktiskt. Inte ens i närheten. Har endast sett något sporadiskt avsnitt här och där. Både av den gamla hederliga serien som gick från mitten på 60-talet fram till slutet på 80-talet såväl som nystarten som de gjorde 2005. MEN, och det är ett stort men, jag har lyssnat på Murray Golds musik som kännetecknad serien från 2005 fram till nu. Helt underbart bra! Visst har original temat sina förtjänster men det är Golds alster såsom I am the Doctor, Doomsday och The Majestic Tale (of a Madman in a Box) som
är fantastiska. För att inte tala om min favorit; This is Gallifrey: Our Childhood. Our Home från Series 3. Precis hur bra som helst. Lyssna bara på hur bra den blir från ca 1:46 och framåt. Kan inte beskrivas med ord hur mycket jag tycker om detta.

1. Band of Brothers av Michael Kamen

Hur mycket jag älskar detta soundtrack är svårt att beskriva. Det har en vemodig, hjältemodig och hoppfull ton på en och samma gång. Allt från underbara Winters on Subway till Band of Brothers Suite One & Two, men den låt som jag återvänder till oftast är utan tvekan Main Titles. Sååå fantastiskt bra!! Om du aldrig hört den så tveka inte, fast då har du mest troligt aldrig sett serien heller så rekommenderar dig ännu mer att göra det! Mästerverk är det enda man kommer att tänka på. Det enda!