I gårdagens inlägg så postade jag ju en video med Europe där de gör en underbar cover på UFO:s gamla, men ack så suveräna, låt Love to Love. Faktum är ju dock att Europe är en av de bästa musikaliska akterna som Sverige producerat genom tiderna och även om de är stora i många avseenden så kan jag faktiskt tycka att de inte är riktigt, riktigt så stora som de faktiskt förtjänar. De har gjort en hel radda med underbara låtar genom tiderna och jag tänkte faktiskt här ge er mina 10 favoriter. Vän av ordningen märker direkt att jag inte har med deras magnum opus, The Final Countdown, på listan och det är helt rätt uppmärksammat. För även om det är en bra låt så har jag tröttnat lite på den genom åren. Den var definitivt min väg in till att upptäcka bandet när det begav sig och jag har nog den gamla vinylsingeln kvar i förrådet hemma hos min mor. Dock så har den som sagt blivit lite sönderspelad, även om jag gillar versionen de gjorde hos Moraeus för ett några år sedan. Andra publikfavoriter och tillika de mest populära på Spotify finns inte heller med på min lista, såsom Carrie, Cherokee och Rock the Night. Så vilka är med då ifall du nu redan sorterat bort de fyra mest spelade på Spotify? Ninja kanske som var en favorit när The Final Countdown skivan var på tapeten? Nja, den håller nog tyvärr inte måttet idag och gjorde nog egentligen inte det då heller, men titeln var ju bara för lockande för att inte tycka om på den tiden. Nä, mina vänner, följande låtar är det som jag skrapat ihop och som är med i fallande nummerordning;

10. Seven Doors Hotel
En tidig Europe låt från första skivan som faktiskt hämtar sin inspiration från en gammal Italiensk favorit skräckfilm vid namn The Beyond, eller L’aldila’, från 1981. I filmen så har de öppnat en av de sju dörrarna till helvetet på ett hotell och därigenom släppt in de döda till de levandes, dvs vår, värld. Har ni inte sett filmen så rekommenderas den om inte annat för den suveräna filmmusiken som faktiskt även slår denna lilla pärla till låt på fingrarna.

9. Walk the Earth
Titellåten från den senaste skivan är bra, riktigt bra faktiskt. Den visar att Europe fortfarande har det där lilla magiska och låten är betydligt ”hårdare” än vad man är van. Eller egentligen inte kanske. Jag såg faktiskt Europe live för första gången i sommar när de uppträdde på Storsjöyran i Östersund och måste säga att jag slogs av hur tungt de lät. Riktigt tung rock. Europe ÄR ett av de där banden som är bättre live än på skiva visade det sig. Det kunde man kanske inte tro…

8. New Love in Town

En riktigt fin hårdrocksballad av nyare snitt från våra Svenska rockare. Eller nyare och nyare, den är ju numera 9 år gammal, vilket i sig inte hindrar den från att vara riktigt bra. Gillar den skarpt; Cause tonight, there’s a new love in town, Waking emotion, I thought I’d never find, Yes tonight how you turned it around, I wanna tell the whole world, There’s a new love in town.

7. Hero

Bästa låten från Europes comeback till den stora scenen med skivan Start From the Dark efter mer än 10 års frånvaro. Fantastisk låt som verkligen visade att de fortfarande var att räkna med och definitivt en föraning om att det skulle komma bra saker även i framtiden från gruppen.

6. Superstitious
En låt som under väldigt lång tid var min absoluta favorit med gruppen och som jag lyssnat nästan, men bara nästan, lika mycket på som The Final Countdown. Dock så har jag inte tröttnat på denna på samma sätt och även om den halkat ned några pinnhål mot vars jag skulle placerat den om jag gjort denna lista för 10 år sedan så är det en riktigt, riktigt suverän låt.

5. Sign of the Times

It’s the way that we make things right, it is the way that we hold on tight, en fantastisk låt som förärade Out of This World skivan tillsammans med föregående låt. Gillar verkligen melodin och speciellt början på låten innan sången börjar. Suveränt bra!

4. Last Look at Eden

Den absolut bästa låten som gruppen gjort efter sin comeback. Kan nästan inte med ord beskriva hur bra jag tycker den här låten är och den visar verkligen på bredden som Europe har i sitt musikskrivande. Den här låten ensamt borde ha gjort dem större än störst på världens musiklistor men av någon anledning så tyckte inte alla som jag, konstigt nog…

3. Open Your Heart
Magiskt bra låt som jag lyssnat på fler gånger än jag vill medge egentligen men den är precis så där tankeväckande, känslomässig och tilltalande som riktigt bra låtar tenderar att vara. Den akustiska versionen som de gjorde i Musikhjälpen 2012 är bara helt förtrollande bra, lyssna på den och bara njut vet jag…

2. Dreamer
Deras bästa ballad enligt mig, från deras andra skiva Wings of Tomorrow. Återigen så är det ju en liveversion som är nära nog akustisk från deras Almost Unplugged spelning på Nalen 2008 som är den ultimata versionen. Förtjusande är ett ord som poppar upp om den här låten. Förtjusande.

1. Prisoners in Paradise

Deras bästa låt enligt undertecknad är titellåten från deras sista album innan uppehållet. Nästan framtvingad av skivbolaget då låten inte fanns med på det album som bandet ville släppa. Skivbolaget önskade sig en ny The Final Countdown och släppte inte skivan förrän bandet skrivit just denna låt. Men blev det inte bra, så säg? En extremt bra låt som det är väldigt, och då menar jag väldigt, få rocklåtar från denna tidpunkt som slår. Prisoners är så där underbart 90-tals tragisk och har en melankoli som verkligen tilltalar undertecknad. Världsklass!

There will come a time no matter who you are
When you ask yourself was it right or wrong
For me to turn away,
But hey we’re just children of tomorrow hangin’ on to yesterday