Att det var Alla Hjärtans Dag igår undgick nog ingen och oavsett med vem eller hur man firade (eller inte firade) det så går det ju inte att riktigt helt värja sig för budskapet. Kärlek och att få hylla och visa uppskattning för dem man håller nära är ett trevligt sätt att visa att man bryr sig. Hur jag spenderade min dag kanske jag berättar i ett annat inlägg, eller inte, men tänkte att kanske var det några som valde att spendera dagen med en romantisk film. Gjorde det inte själv i år men tänkte att jag kanske skulle ta och lista min 10-i-topp gällande romantiska filmer. För vem uppskattar inte en sådan lite då och då? Så, vilka har jag med på listan då? De självklara valen? Nä, faktiskt inte. Kommer varken lista Love Actually, The Notebook, Ghost eller Titanic trots att de är riktigt, riktigt bra filmer. Inte heller Romeo+Juliet, Sleepless in Seattle, When Harry Met Sally eller för den delen Say Anything med sin klassiska scen där John Cusacks karaktär betygar sin kärlek med en ”bergsprängare” kom med på listan. Varför inte säger ni, det är ju suveräna filmer allihopa och ack så romantiska. Jo, så är det ju, men de är inte mina favoriter, även om jag tycker de är bra. Har medvetet också utelämnat Dirty Dancing som är mångas favorit, samt även Woody Allens samtliga filmer som helt ärligt inte är några personliga favoriter någon av dem. Inte heller nyare iterationer som La La Land är med bland mina favoriter eller för den delen kärleksfilmernas kärleksfilm Gone With the Wind med en av de coolaste replikerna i någon film; ”Frankly My Dear, I Don’t Give a Damn!”. Några andra favoriter som inte kom med på listan är Pretty Woman, The Apartment, Groundhog Day och Me Before You. Ville gärna även trycka in True Romance men den fick inte riktigt plats. För att inte tala om Casper som jag nästan la in på min 10-topp över bästa filmer. Men alla kan inte komma med. Så vilka gjorde det då? Jo, följande:

10. Sabrina (1954)
Det stod och vägde lite mellan denna och en annan Humphrey Bogart film; The African Queen, där Bogie äntligen vann en välförtjänt Oscar för bästa manliga skådespelare. Men Sabrina har ju både Bogie och Audrey Hepburn, två av mina absoluta favoriter när det kommer till skådisar genom tiderna. När jag såg den här filmen för ett tag sedan så gav jag den betyget 4 men faktum är att den är bättre än så. Betydligt bättre!

9. 10 Things I Hate About You
Denna underbara lilla ungdomsfilm som bygger på Shakespears ”Hur Man Tuktar En Argbigga” är en liten pärla bland den här typen av filmer. Tänkte egentligen köra på She’s All That men kom fram till att jag både gillar och har sett denna film betydligt fler gånger. Rekommenderas varmt!

8. Casablanca
Hade tänkt att ta med To Have and Have Not på listan men det är nog så att den inte riktigt klassar in som en romantisk film, så utelämnade den. Men vad gör väl det när jag kunde lägga till denna fantastiska, underbara, fenomenala, superbästiga Humphrey Bogart film istället? Absolut ingenting! En av de absolut bästa filmerna genom tiderna!

7. Amelie From Montmartre
Kan inte fatta att jag inte såg den här filmen förrän nu i höstas, fast samtidigt är jag glad att jag såg den nu då jag gjorde det. För herre jösses vilken underbart bra film detta är! Knasig, rolig och ack så romantisk på en och samma gång. Gillat skarpt!

6. Elizabethtown
Av Cameron Crowes verk så håller nog många Almost Famous och Jerry Maguire som bättre filmer men faktum är att jag gillar denna lilla pärla bättre. Orlando Bloom och Kirsten Dunst är både perfekta i sina roller och historien är precis sådär romantisk och underhållande som jag vill att en kärleksfilm skall vara. Passar mig som handen i handsken!

5. You Got Mail

Tror jag skrivit om det tidigare här i bloggen hur mycket jag gillar den här ”uppföljaren” till Sleepless in Seattle (som inte är någon uppföljare egentligen). Tom Hanks och Meg Ryan är båda helt suveräna och historien har en sådan där tillputsat gemytlig och trevlig ton som bara en Nora Ephron film kan ha. Passar mig som (andra) handen i handsken!

4. While You Were Sleeping

Det här är utan tvekan min favoritfilm med Sandra Bullock och även om den har ett litet tveksamt budskap gällande hur till vida man skall hålla sig till sanningen eller inte så är det en helt fenomenalt fin och suverän film. Gillar den gränslöst och har sett den sjukt många gånger. Sjukt många!

3. Breakfast at Tiffany’s
Audrey Hepburn, en av filmhistoriens vackraste, och George Peppard, Hannibal Smith i A-Team (for crying out loud!), är magnifika i denna lilla pärla till kärleksfilm. Är inte för intet som jag håller denna som den tredje bästa kärleksfilmen av dem alla för tillfället. Den griper tag i en från första filmrutan och släpper sedan inte taget om en förrän den är slut och knappt ens då. Underbar film helt enkelt.

2. Singin’ in the Rain

Fenomenalt bra film som nog de flesta skulle klassa som en musikal, vilket det ju också är, mer än en kärleksfilm. Men för mig så är det båda delarna och Gene Kellys signum dans i regnet är faktiskt för att han är kär. En helt fantastisk film som numera finns på min topp-10 lista över de bästa filmerna genom tiderna. Fullkomligt älskar den!

1. Notting Hill
När jag listade min topp-10 lista över de bästa filmerna 2008 så placerade jag Notting Hill på plats 9 och när jag för ett halvår sedan uppdaterade listan så placerade jag den faktiskt ännu högre upp på min lista; plats nummer 6. Filmen har verkligen åldrats med värdighet och jag kan bokstavligen se den HUR många gånger som helst och fortfarande uppskatta den. Anledningen till mitt val hittar ni i länkarna men kort och gott så är den magiskt bra! Magiskt!!

There you go! Nu vet ni vad ni skall förgylla nästa års Alla Hjärtan med för film(er). Ni kan tacka mig sedan om ni inte sett dem… 🙂