För några månader sedan så släpptes nyheten att Amazon hade köpt rättigheterna till att skapa en TV-serie av Lord of the Rings efter ett budgivningsrace där de betalade 250 miljoner dollar. Inga småpengar direkt. Det är ju pengar som spenderats innan ens en endaste produktionskostnad tagits. Wicked! De kommer att utveckla serien, som skall utspela sig före filmerna som gjorts av Peter Jackson, tillsammans med de som förvaltar Tolkiens arv, och som de även köpt rättigheterna av, samt New Line Cinema som producerade de tre första filmerna. Man kan förstå tanken de har här; Game of Thrones lider mot sitt slut. En serie som blivit enormt populär och som även den bygger på ett fantasyepos. Här tänker de nog att en serie baserad på LotR, ett redan välkänt varumärke, skall kunna kliva in och ta dess plats som den nya ”måste”-serien. Intresset borde ju finnas. Förhoppningsvis så har de rätt i sina tankar och detta blir den hit de hoppas på. Förutsättningarna finns onekligen…

Kungörandet fick mig att tänka på hur länge sedan det var jag såg de gamla filmerna och att jag faktiskt aldrig sett samtliga sex i en följd, något som det var dags att göra något åt. Lite svårt att greppa att det faktiskt var 2001, 2002 och 2003 som de första tre filmerna släpptes. Är ju för tusan 15 år sedan! Hobbit-trilogin sedan släpptes ju 2012, 2013 och 2014, vilket även det ju börjar vara några år sedan. Så oavsett ålder, hur står sig filmerna idag? Hur bra eller dåliga är de? Valde att kika på de förlängda versionerna av alla sex filmerna och här är bedömningen:

The Fellowship of the Ring
Magisk och underbar film som imponerar fortfarande med sitt sagoberättande, sina magnifika effekter och färden genom Moria är bara filmmagi på högsta nivå. Gillar den här filmen helskarpt, vilket också är anledningen till att jag placerat den på plats 3 på min 10-i-topplista över de bästa filmerna genom tiderna.

Betyg: 5+ av 5

The Two Towers
Kan ha en av filmhistoriens coolaste öppningar i min mening. Magnifikt hur de valt att samsynka det med händelserna i den första filmen och bygga vidare på det. Ännu mer imponerande då jag vet att de tyckte denna film var svårast klippa då det inte finns någon riktig början eller riktigt slut. Hur som helst den näst bästa filmen i serien i min mening. Riktigt grym på alla plan med slaget vid Helm’s Deep som kronan på verket.

Betyg: 5 av 5

The Return of the King

Den film som många håller som den bästa i den första trilogin och den som vann alla Oscarstatyetterna, eller merparten av dem i alla fall. Filmen delar faktiskt tillsammans med Ben-Hur och Titanic äran att ha vunnit flest Oscar genom tiderna, 11 stycken. För egen del så är det en bra film, riktigt bra till och med, men ändå den som jag tycker är svagast i originaltrilogin.

Betyg: 4,5 av 5

An Unexpected Journey
Hobbit-filmerna fick utså mycket spe och spä när de kom men tycker faktiskt att den första filmen är riktigt trevlig. Visst finns det minus såsom de CGI genererade Orcherna, vilket är uppenbart när man jämför med originaltrilogin nära inpå, och det faktum att de dragit ut på vissa scener för att fylla filmtiden men jag gillar den ändå. Tillbaka till sagoberättandet från första filmen, vilket är bara positivt.

Betyg 4 av 5

The Desolation of Smaug
Jag vill gilla den här filmen mer än jag gör. Den är på intet vis dålig och faktiskt inte heller den sämsta i serien men den där riktiga filmmagin vill inte riktigt infinna sig. En bra film som gör många saker rätt men som samtidigt inte riktigt, riktigt får till det där sista. Den är dock underhållande att se i sina bästa stunder och jag gillar verkligen Bilbos tid med Smaug.

Betyg: 3,5 av 5

The Battle of the Five Armies

Här är så den svagaste filmen av dem alla i denna sexling. Det är återigen egentligen ingen dålig film men den blir bara inte så där bra som man skulle önska. Vill ju gilla den här också mer än jag gör, men det vill sig inte riktigt. Bra, men inte superbra. Värd att se men inte mer än så. Den knyter dock ihop det fint och avslutar historien snyggt samtidigt som den skapar en fin brygga in mot den första filmen, som ju faktiskt utspelar sig efter denna tidsmässigt.

Betyg: 3 av 5

Där har ni det. En fallande skala av betyg allt eftersom filmserien fortgår men för att sammanfatta så är LotR-trilogin en helt makalöst magnifik sagoberättelse som är precis så där superduperbra som film kan vara i sina finaste ögonblick. Filmmagi! Vad gäller Hobbit-trilogin så är den långt ifrån dålig utan det är bara det att den överskuggas av sin äldre broder på alla sätt och vis. Tror de vunnit på att endast göra 2 filmer av Hobbit och tightat till det en aning. Samt slopat CGI Orcherna då. Annars så är även den en stabil och bra serie filmer. Som helhet så är det suveränt bra där den enda filmserie såhär långt som kommer i närheten av samma höga kvalitet måste vara Harry Potter filmerna (väljer att inte jämföra Star Wars då de ju är i en klass för sig). De är sämre i LotR:s bästa stunder men de är bättre i Hobbits sämsta stunder. Hur som helst, blir den kommande TV-serien ens i närheten av lika bra som denna filmserie så känns det tryggt. Fantastiskt tryggt faktiskt.