Vet inte ifall ni kommit i kontakt med Twitter-hashtaggen #FilmStruck4, som startades av streaming tjänsten Filmstruck, där de uppmanar att man skall lista 4 filmer som definierar en själv som person:

We want to celebrate the personal nature of cinema and fill your timeline with the films that define you. Pick 4 films and then tag 4 friends to do the same!

Det här innebär inte nödvändigtvis de fyra som man tycker är bäst utan det är de som bäst beskriver vilken person man är som skall listas. Det här skapade en trend utan dess like och spred sig snabbt utanför filmens underbara värld till spel, TV, musik, ja praktiskt taget allt som går att lista och som kan beskriva vem man är. Nu vill ju inte jag vara sämre, även om jag hoppar över det här med Twitter och att tagga fyra vänner, och tänkte att jag i fyra stycken inlägg skall lista de 4 som definierat mig när det kommer till film, TV, spel och musik. Kanske inte så mycket de som definierar mig just nu, utan de som definierat mig under min uppväxt (får se om jag kanske beskriver de som definierar mig nu en annan gång). Andre delen i denna serie blir;

#SeriesStruck4 – Fyra TV-serier/program som gjort mig till den jag är

1) Trolltyg i Tomteskogen (1980)
Att det var sparsmakat med tecknad film på TV under min uppväxt är nog århundrades underdrift. Var ohyggligt lite tecknat som visades och vad än som hamnade i SVT:s tablå slukades med hull och hår, vilket dock inte förtar storheten i Trolltyg. Fantastisk liten pärla till tecknad film som kom att bli en stor favorit och som jag och min nu bortgångne kusin såg dagligen på ett eller annat vis under våra tonår då han så lämpligt spelat in den på VHS. Är ingen överdrift då jag säger att jag i stort kan varenda replik i filmen, åtminstone de som Trollen har…

2) V (1983/84-85)
Minns väl när miniserien V och dess efterföljare V – The Final Battle visades på svensk TV 1986. Jag och min kära kusin M, som är ett år yngre, var väldigt angelägna om att få se på serien och efter ett idoget tjatande på våra föräldrar så gick de motvilligt med på att låta oss göra det. Tror faktiskt inte att vi, som de tuffa 10- respektive 9-åringar vi var, såg mycket mer än några minuter av serien. Minns väl hur hemskt jag tyckte det var när de rev lös huden och blottade ödleskinnet där under. Det stoppade dock inte min barndomsvän D och jag själv från att leka V dagligen under sommarlovet där han var Mike Donovan och jag själv axlade rollen som Kyle Bates. Hursomhelst så blev serien en ännu större favorit några år senare och även här hade min nu bortgångne kusin, som brukade axla rollen som Ham Tyler i lekandet, haft den goda smaken att spela in ett par avsnitt av den efterföljande TV-serien till de två miniserierna. Frågan är hur många gånger jag sett avsnitten The Champions, The Wildcats och The Littlest Dragon? Oklart, men inte för intet som Wildcats är en favorit även idag…

3) A-Team (1983-87)
Vilken TV-serie! Den påverkan denna hade på mig som tonåring när den sändes om och om igen varje vardag på eftermiddagarna på TV3 är obeskrivlig. Satt som klistrad och såg varje avsnitt upprepade gånger efter skolan i början på 90-talet. Att tacka för det har jag min kära mor och far som trevligt nog investerade i en parabol och en mottagare för att kunna ta in TV via satellit. Det i kombination med ett hederligt piratkort gjorde att det gick att se alla möjliga kanaler som annars kostade en massa pengar. Det var faktiskt inte allt för många hushåll i Hoting som hade parabol vid den här tiden och jag är ytters glad och tacksam till att vi hade det. Har definitivt format mig till den jag är med mitt film- och TV-intresse. Men tillbaka till A-team, svårt att säga varför just den påverkade mig så mycket då det även gick andra serier i nära anslutning till denna. Serier såsom Lilla Huset på Prärien (som även gått på SVT tidigare), Baywatch och Airwolf. För att inte tala om Fresh Prince i Bel Air som gick på Kanal 5. Men ingen var som A-team. Ingen. Murdock, B.A., Face och Hannibal var det som gällde. Alla dagar i veckan och är så fortfarande faktiskt.

4) How the West Was Won (1976-79)
När Macahan, som väl serien i stort kom att kallas, sändes på SVT på 80-talet minns jag att den påverkade mig själv och min vän D stort. Lekte vi inte V som snoriga små tölpar så lekte vi Macahan. Här brukade vi även kunna få med granntjejerna i lekandet, så stort var det. Självklart var det alltid en tvist om vem som skulle vara Luke men det förtog inte glädjen och förundran för serien som sådan. Magisk TV-serie som påverkat mycket samtidigt som den fungerade som en historielektion om hur USA blev som det blev. Fascinationen för Western-filmer har bestått sedan dess och om jag nu skulle se tillbaka så borde det aldrig varit något bråk om vem som skulle varit Luke. Nä, jag skulle ju ha valt Zeb. Alla dagar i veckan. Är ju han som är den coole och hårde. Det är mannen hela dagen det!

Det sammanfattar vilka 4 TV-serier/-program som format och gjort mig till den jag är idag. Samtliga 4 fortfarande lika fantastiska som när de kom. En tecknad komedi(?) med ont och gott tema, en actionskräckserie om fascism, en actionserie om att rätt skall vara rätt och en historielektion förklätt som ett drama i västernmiljö. DET är TV i dess bästa och mest påverkande form det!

Tidigare:
#FilmStruck4 – Fyra filmer som definierat mig som person

Kommande:
#GameStruck4 – Fyra spel som format mig till…ja, mig
#MusicStruck4 – Fyra musikaliska under som skapat mig