I förra inlägget så beskrev jag det här med mål, om att skapa sin målbild och att ifall man visualiserar det man vill uppnå så har det undermedvetna en konstigt magisk förmåga att faktiskt se till så att det uppnås. Låter inte så lite hokus pokus, speciellt för en ingenjör som mig som brukar luta mig mot logik och fakta – säger jag åtminstone. Beskrev ju det där med min dualitet när jag erkände lite vita lögner i ett tidigare inlägg här i bloggen. Men med det sagt så brukar jag oftast beskrivas som en väldigt Blå person av andra när de skall beskriva mig, även om det inte är sant när jag testar mig själv. Men mer om det i ett senare separat inlägg…

Den här gången så tänkte jag, precis som jag sa i slutet av förra inlägget i denna serie, att jag skulle fortsätta spinna vidare på det här med mål och hur de uppnås. Vi har ju redan fastlagt följande saker;

1) Man behöver analysera behov och intressen för att kunna skapa ett mål.
2) Målet behöver vara utmanande.
3) Man behöver tro på målet själv och att det kan uppnås.

Dvs vi pratade; Önskan, Tro och Förväntan.

4) Man ger instruktioner till hjärnan baserade på de 5 sinnena; syn, hörsel, känsel, lukt och smak.
5) Man skall associera sig själv med målbilden och helst skall man se och uppleva det man själv upplever, inte bara en bild där man är med.
6) Målbilden skall vara i nutid då höger hjärnhalva inte förstår tid.

Enkelt, eller hur? Nja, det kräver ju sin karl, som man brukar, eller åtminstone brukade, säga. Utöver detta så finns det ju faktiskt några ytterligare saker att tänka på.

För många år sedan så var jag på en mässa om fjärrvärme med en rad olika föreläsningar som anordnades av DNV. Som avslutning på mässan så hade man bjudit in en herre vid namn Rune Larsson, Sveriges kanske första Ultra Maratonlöpare vilket gett honom smeknamnet ”Löpar Larsson”. Utöver att han sprungit en massa Ultra maraton så har han rott över Atlanten. Han var där både för att berätta om sina intressen på ett väldigt roligt sätt men även för att föreläsa om det här med mål och hur man uppnår det man önskar. Hans beskrivningar klingade väl hos undertecknad och jag tror helt och fullt på det han föreläser om. Han menar att det är bra med mål men att motivationen måste följa med. Man måste vara beredd att betala priset för det man vill uppnå. Man måste orka och vara uthållig när svackor och motgångar kommer. Vara flexibel och anpassa sig till ändrade förutsättningar. Men det som etsade sig fast mest var att ha en målbild som sträckte sig bortom det som man vill uppnå. Han berättade om att under ett Ultra maratonlopp så var aldrig hans målbild att vara först över mållinjen eller för den delen att gå i mål. Nä, det var att ligga efteråt i sjukhussängen i egenskap av vinnare och bli intervjuad av tidningarna. Eller när de rodde vilse över Atlanten så var målbilden aldrig att komma fram till Barbados utan det var att sitta med fru och barn och äta på McDonalds i Trollhättan. Så viktigt tyckte han att det var att ha en målbild bortom det man vill uppnå. Något som jag sväljer med hull och hår. Om man inte har en plan bortom det man vill uppnå så kommer det ju aldrig att bli bra. Dvs det kommer inte att finnas någon klar bild till varför man vill nå målet överhuvudtaget. Så utöver ovan punktlista så behöver med andra ord följande adderas:

7) Motivation, dvs redo att betala priset för att nå målet.
8) Vara uthållig i svackor och motgångar.
9) Flexibel gentemot förändringar.
10) Skapa en målbild som sträcker sig bortom det man vill uppnå.

Blev till en 10-punktslista lite sådär oväntat hipp som happ. Kul! Så varför har jag då inte applicerat detta på den ”väg” som jag ämnar vandra? Tja, är faktiskt så enkelt som att jag inte riktigt vet vad jag vill här. Visst, vill definitivt slå in och gå på den väg jag valt och det finns faktiskt ett klart mål med den vägen men det som det inte finns är en målbild bortom själva målet. Jag behöver ta mig en riktigt stor funderare här gällande vad jag egentligen vill. Hur jag vill att det skall bli och hur ”vägen” fortsättningsvis skall se ut efter att målet är uppnått. Det är det som jag behöver få en klar bild över.

A dream of dwelling inside
Alone we come and alone we go
And who am I to know what I feel

Tidigare kapitel i denna bloggserie hittar ni här:
Prologue: Whole Lotta Love
Chapter 1: Wanna Be Startin’ Somethin’
Chapter 2: Waiting For A Girl Like You
Chapter 3: Writings on the Wall
Chapter 4: Perfect Strangers
Chapter 5: Love Me Again
Chapter 6: Love to Love
Chapter 7: Still Loving You
Chapter 8: True Colors
Chapter 9: The Most Beautiful Girl in the World
Chapter 10: What Kind of Love
Epilogue: ???