Har då nyss kommit hem från premiären av den nya Star Wars-filmen ”Solo: A Star Wars Story”. Har gjort så med de senaste releaserna av SW-filmer. Sett dem på premiären alltså. Startade med Phantom Menace och har sedan fortgått med varje ny del i sagan. Var ju lite väl ung när originaltrilogin släpptes, endast 2, 5 och 7 år, så de sågs ju av förklarliga skäl inte på premiärdagen. Men från och med TPM så har det varit lite av en tradition.

Så hur var den då?

Jorå, meesa likes, som Jar-Jar skulle uttryckt det. Inte superbra men också långt ifrån dålig. En underhållande film som faktiskt fungerar bättre än väntat. Även om Alden Ehrenreich inte är någon Harrison Ford så gör han ändå ett stabilt intryck och liksom växer in i karaktären längs med filmens gång. Gillade även favoriten Paul Bettany och Donald Glover som Lando. Woody Harrelson gör ett stabilt intryck som vanligt och Emilia Clarke är helt OK. Filmen känns Star Wars även om man helt uteslutit allt vad Jedi heter och den visar på ett effektivt sätt både hur Imperiets styre leder till förtryck men även på hur mäktiga kriminella organisationer tillåts operera med deras tillåtelse. Den gör även ett bra jobb att bredda ”universumet” genom nya världar och nya figurer. Musiken är stabil och de gamla ledmotiven är finurligt använda. På det stora hela en riktigt bra film med andra ord. Väl förtjänt din tid!

Betyg: 4 av 5

Star Wars sagan så här långt, bäst till sämst (ny omvärderad lista!):

1. The Empire Strikes Back
2. Return of the Jedi
3. Attack of the Clones
4. A New Hope
5. The Force Awakens
6. Revenge of the Sith
7. Rogue One
8. Solo
9. The Phantom Menace
10. The Last Jedi
10. Holiday Special
11. The Ewok Adventure
12. The Battle for Endor

Teaser
Trailer