Vet inte ifall ni kommit i kontakt med Twitter-hashtaggen #FilmStruck4, som startades av streaming tjänsten Filmstruck, där de uppmanar att man skall lista 4 filmer som definierar en själv som person:

We want to celebrate the personal nature of cinema and fill your timeline with the films that define you. Pick 4 films and then tag 4 friends to do the same!

Det här innebär inte nödvändigtvis de fyra som man tycker är bäst utan det är de som bäst beskriver vilken person man är som skall listas. Det här skapade en trend utan dess like och spred sig snabbt utanför filmens underbara värld till spel, TV, musik, ja praktiskt taget allt som går att lista och som kan beskriva vem man är. Nu vill ju inte jag vara sämre, även om jag hoppar över det här med Twitter och att tagga fyra vänner, och tänkte att jag i fyra stycken inlägg skall lista de 4 som definierat mig när det kommer till film, TV, spel och musik. Kanske inte så mycket de som definierar mig just nu, utan de som definierat mig under min uppväxt (får se om jag kanske beskriver de som definierar mig nu en annan gång). Den tredje delen kommer här;

#GameStruck4 – Fyra spel som format mig till…ja, mig

1) Donkey Kong Jr. (Game & Watch Table Top, 1983)
Det här lilla mästerverket var det som verkligen introducerade undertecknad till spelens underbara värld. Kan faktiskt inte riktigt minnas ifall jag fick det i födelsedagspresent eller om jag fick det i julklapp men det spelar nog mindre roll faktiskt. Även lite oklart vilket år jag fick det. Om det var där -83 eller om det faktiskt inte var förrän -84. Spelar heller egentligen inte så stor roll. Det viktiga i kråksången var faktiskt ATT jag fick det för sedan den dagen så har jag varit hooked. Så mycket som jag spelade detta som snorig 8-9 åring är lite svårt att förstå idag. Spelade jämt. Varje dag. Flera gånger om dagen. Upprepade gånger. Med endast ett mål: Ta så mycket poäng som möjligt och definitivt passera 1000 poäng. Gjorde man det så började räkneverket om, gick bara till 999. Vill som minnas att endera fick jag själv eller min morbror rekordet på 1149 poäng. Minns faktiskt inte riktigt vem det var av oss. Troligen han då han trots allt var (är) 10 år äldre. Men strävan att slå det hela fanns alltid. Har kvar spelet fortfarande och brukar faktiskt starta igång det någon gång per år bara för att se att det fungerar. Det jag gillade med detta Game & Watch var att det har arkadkänslan (Table Top) istället för att vara handhållen (Silver, Gold, Wide screen, Crystal screen, Multi screen och Panorama screen) eller mer som ett TV-spel med handkontoroll (Micro Vs.). Det var/är som en liten mini-arkadkabinett. Superskoj att spela fortfarande även om det kan vara nostalgin som greppar tag i en. Hur som helst så har det verkligen format mig som en gamer.

2) Double Dragon (Arkad, 1987)
Skulle nog ha kunnat valt Kung Fu Master från 1984 här istället men faktum är nog att Double Dragon påverkade mig mer rent spelmässigt. Båda fanns vid olika tidpunkt på den gamla, och numera sedan länge nedlagda, Centrumkiosken i Hoting. Som ung snorvalp i en ålder alldeles innan tonåren så slukades alla möjliga kampsportsfilmer med hull och hår och idolerna var så klart Bruce Lee, Jackie Chan och allt vad Ninja-filmer heter. Mitt i denna ”era” så släpptes Double Dragon och jag minns hur verkligt det kändes. Hur man ville vara som Billy och Jimmy Lee, huvudkaraktärerna, och hur man levde sig in i spelet. Lika underhållande att kika på som det var att spela faktiskt. Otaliga kronor matade man denna arkadmaskin med men ack så värt det var så här i efterhand. Helt underbart bra!

3) Super Mario Bros. (1985/87)
Är nog svårt att göra en sådan här lista utan att ta med denna mastodont till revolutionerande spel. Minns väl när TV-spel började dyka upp i Hoting och minns i synnerhet när NES:en lanserades i Sverige. Minns att mina två vänner ”Yngve” och ”Cabante” fick varsin konsol i julklapp 1987 i samband med att Legend of Zelda släpptes men innan dess så kunde man hyra konsolen hos en av de två lokala TV-handlarna i Hoting som gick under smeknamnet ”TV-Jesus”. Han hade tidigare hyrt ut Vectrex men trots att två grannar på den tiden, inklusive ”Yngve”, frekvent brukade hyra den så var det aldrig något som tilltalade mig. Trots arkadkänslan i utformningen. Nä, det var med NES och Super Mario som det stora intresset fick fäste gällande hemmaspelande efter Donkey Kong Jr. Minns väl att man var tvungen att boka för att få hyra och att man alltid bokade det på lördagen och hyrde den ett dygn. Man fick då ha konsolen och spelet tills från före kl 13 på lördagen, då butiken stängde, tills på måndagen då alla affärer på den tiden hade stängt på söndagar. Det var ju hur guld som helst! Man fick alltid med 2 spel i hyran men det andra var som regel ovidkommande, var ändå alltid Super Mario som spelades 99,9% av tiden. Det andra, som oftast var endera Mach Rider, Excitebike eller Ice Climber, startades mest som hastigast och mest plikttrognast. Nä, var Mario i sin superversion som gällde alla dagar i veckan. Det var det här spelet som gjorde att jag så snabbt det bara gick sparade ihop till en egen konsol och spenderade de surt sparade pengarna på en grå låda på Lek & Papper i Strömsund, min allra första egna TV-spelskonsol som mer än något annat i spelväg har definierat mig som person.

4) Super Street Fighter II – The New Challangers (SNES, 1993/94)
Vilket det fjärde spelet skulle bli är inte helt självklart. Precis som i fallet Double Dragon/Kung Fu ovan så skulle väldigt många kunna placera sig på listan; som California Games, Caveman Ugh-lympics eller Barbarian 2 till C64, eller Altered Beast, Golden Axe eller Ghouls ’n Ghosts till Mega Drive, eller för den delen Kid Icarus, Metroid eller Punch Out!! till NES. Valde dock att ta Super Street Fighter 2 till SNES som jag spelade så SJUKT mycket när det begav sig. Både som single-player och mot kompisar. Vi brukade ha spelsejourer hela nätter där vinnaren i matcherna fick fortsätta spela och utmanarna byttes av varandra. Vi hittade snabbt våra favoriter att spela med där jag allt som oftast brukar använda mig av Ryu medan de andra hade bl.a. Ken, Guile, Fei Long och Chun Li som sina favoriter. SNES har så många fantastiska spel och att välja SFII före Super Metroid, Castlevania IV och Super Mario World, samtliga 10 av 10 spel, visar bara på hur mycket det påverkade en tonåring som mig. Anser det fortfarande som det bästa spelet i serien och är ett spel som jag återvänder till lite då och då även idag vilket tyder på hur mycket det betytt för mig under min formation till en ung man.

Där har vi det, de 4 spelen som gjort mig till den fantastiska man jag är idag 🙂 Nästa gång (sista?) så kör vi på musiken som skapat mig, försök att hålla ut till dess…

Tidigare:

#FilmStruck4 – Fyra filmer som definierat mig som person
#SeriesStruck4 – Fyra TV-serier/program som gjort mig till den jag är

Kommande:
#MusicStruck4 – Fyra musikaliska under som skapat mig