Vet inte ifall ni kommit i kontakt med Twitter-hashtaggen #FilmStruck4, som startades av streaming tjänsten Filmstruck, där de uppmanar att man skall lista 4 filmer som definierar en själv som person:

We want to celebrate the personal nature of cinema and fill your timeline with the films that define you. Pick 4 films and then tag 4 friends to do the same!

Det här innebär inte nödvändigtvis de fyra som man tycker är bäst utan det är de som bäst beskriver vilken person man är som skall listas. Det här skapade en trend utan dess like och spred sig snabbt utanför filmens underbara värld till spel, TV, musik, ja praktiskt taget allt som går att lista och som kan beskriva vem man är. Nu vill ju inte jag vara sämre, även om jag hoppar över det här med Twitter och att tagga fyra vänner, och tänkte att jag i fyra stycken inlägg skall lista de 4 som definierat mig när det kommer till film, TV, spel och musik. Kanske inte så mycket de som definierar mig just nu, utan de som definierat mig under min uppväxt (får se om jag kanske beskriver de som definierar mig nu en annan gång). Den fjärde och sista (?) delen kommer här;

#MusicStruck4 – Fyra musikaliska under som skapat mig

1) Ebba Grön – 800° (1981)
Är i ärlighetens namn inget stort fan av vare sig punk, musik där de sjunger på svenska eller Ebba Grön heller för den delen men när jag som snorig 6-åring fick höra Ebba Gröns gamla slagdänga så var jag såld. Var på den tiden dagbarn hemma hos en dagmamma, något som var vanligt på den tiden istället för att man var på dagis, och hon hade två söner som var en 8-9 år åldre än mig och min vän A, som även han blev lika såld som jag. Minns väl hur ofta vi tjatade på att få höra 800 grader om och om igen i deras gemensamma rum i källaren. Vi var helt omättliga när den kom till hur många gånger vi kunde lyssna på den. Något som gör att låten helt klart har format mig till den jag är idag och den är nog det där undantaget som bekräftar regeln när det kommer till punklåtar som jag gillar.

2) Accept – Metal Heart (1985)
Minns det som igår. Skulle för första gången beställa en LP-skiva från Ginza, som innan Internets genomslag var en katalog med sida efter sida av maskinskriven text som talade om deras utbud. Väldigt lite bilder och väldigt lite färger utan det gällde att man visste vad man skulle beställa. Vilket jag inte gjorde. Inte alls faktiskt. Eller jag visste av någon anledning som jag numera inte kommer ihåg att jag ville ha en skiva med Accept. Av någon outgrundlig anledning. Det var min morbror och en vän till honom som skulle skicka efter skivor och gjorde min beställning tillsammans med dem. Valet föll på Metal Heart, en skiva som jag fortfarande har kvar, och jag fullständigt lyssnade den sönder och samman. Gillar fortfarande än idag introt till låten och Accept är, även om de inte är några superfavoriter, ett helt OK band att lyssna på ibland.

3) Samantha Fox – Touch Me (I Want Your Body) (1986)
Alla har vi ju våra poster-girls (eller för den delen poster-boys) under vår uppväxt och för undertecknad så fanns det bara två som genom åren prydde väggarna på mitt pojkrum. Den ena var Cindy Crawford som i början på 90-talet var den perfekta kvinnan i min handbok. Innan dess så var det dock Samantha Fox som gällde och när hon släppte sin hit Touch Me så köpte jag EP-skivan på Konsum-affären hemma i Hoting, en EP som jag fortfarande har kvar. Hur den här låten formade mig är svårt att beskriva men helt klart är att den skapade mången fantasi om fröken Räv och att det definitivt har haft en inverkan på den person som jag är idag. En låt som jag blir ytterst nostalgisk av och som nog, handen på hjärtat, inte är så dålig trots allt.

4) Scorpions – Wind of Change (1990)
Sommarjobbade på den lokala träfabriken i Hoting där min mor arbetade på ekonomiavdelningen när Scorpions släppte sin megahit. Minns väl hur ofta den snurrade på radions P3 hela sommaren och hur glad jag blev varje gång den spelades när man stod och sorterade trälamellskivor dagarna i ända. Låten är fortfarande idag en favorit och även här så har jag kvar LP-skivan som givetvis inhandlades för att kunna lyssna ännu oftare på låten då spelningarna på radion ansågs allt för sällsynta. Scorpions har gjort många bra låtar genom åren men den här har en speciell plats i hjärtat och den formade mig definitivt till den person jag är idag.

Tidigare:
#FilmStruck4 – Fyra filmer som definierat mig som person
#SeriesStruck4 – Fyra TV-serier/program som gjort mig till den jag är
#GameStruck4 – Fyra spel som format mig till…ja, mig