Har idag haft besök av min speltokige systerson som lite så där emellanåt brukar titta förbi för lite traditionellt TV-spelande. Nu bestod väl inte spelsessionen av så där förvånansvärt stor variation utan det startade med lite Super Mario 3D World för att sedan övergå i sin helhet till Minecraft, både till Wii U. Oavsett så fick det mig att tänka på de två tidigare inläggen där jag berättade om spelen som definierat mig som person (något Minecraft definitivt kommer göra med systersonen) och min 10-topplista över bästa spelen som jag uppdaterade för ett tag sedan. Detta ledde sedan vidare till tankar om vilken spelkonsol/speldator som jag egentligen tycker är bäst genom tiderna. För mig så är valet självklar men ifall jag skall göra en topplista så är inte placeringarna bakom helt självklar. Faktiskt inte. Jag äger i princip alla Nintendokonsoler, bärbara som stationära, ända sedan NES-tiden och jag har på senare år gjort mig av med alla andra enheter förutom min Playstation Portable. Det kan ju göra att listan blir lite väl snedvriden mot Nintendo men å andra sidan så är det ju deras konsoler som jag faktiskt tycker allra, allra bäst om. Är ju därför jag valt att ha dem kvar. Nu inser ju jag också att en konsol är aldrig bättre än den mjukvara som finns till dem och samtidigt så får ju konsoler allt som oftast även bedömningar baserade på nostalgiska minnen som den första man ägde och/eller på hur väldesignade och snygga de är. Har här och nu försökt att endast bedöma konsolerna efter hur kul jag haft att spela dem och även hur mycket olika spel jag spelat på dem. Så, here goes nothing gällande en topp 5:

#1 Nintendo Gamecube (NGC)
Oavkortat den absoluta favoriten när det kommer till spelkonsoler! Ett alldeles tillräckligt bevis på det är att den står konstant inkopplad i TV:n i min lägenhet i Hoting. En helt fantastisk konsol, med helt underbart bra spel, som kom lite i skymundan av både Xbox men framförallt Playstation 2. Med den nyligen släppta, och av mig inhandlade, HDMI-adaptern så inser man hur suveränt bra den här konsolen egentligen är. Ger ifrån sig en krispig och suverän bild numera på en HDTV och med de trådlösa Wavebird-kontrollerna, de kanske bäst designade handkontrollerna någonsin, så får man spelmagi när det är som bäst. För att inte tala om spelen. Spelen! Skulle vilja våga påstå att den har bland det bästa i spelväg både vad gäller egna Nintendo-spel som tredjepartsutvecklade. Helt fantastiskt! Det enda möjliga lilla klavertrampet är kanske Marios äventyr på konsolen. Super Mario Sunshine är inte på långa vägar dåligt men det levde inte riktigt upp till förväntningarna efter Super Mario World (SNES) och Super Mario 64 (N64). Men i övrigt, halt makalös lineup: Eternal Darkness, Resident Evil 4, Metroid Prime 1 & 2, Donkey Kong Jungle Beat (med de superroliga bongotrummorna), Beyond Good and Evil, The Legend of Zelda: Twilight Princess och The Wind Waker, Prince of Persia: The Sands of Time, Warrior Within och The Two Thrones, Metal Gear Solid: The Twin Snakes, Resident Evil Zero, Code: Veronica X och 1-3, Mario Kart Double Dash, Ikaruga, Luigi’s Mansion, Baten Kaitos Origins och Eternal Wings and the Lost Ocean för att inte tala om Star Wars Rogue Squadron: Rogue Leader och Rebel Strike samt Timesplitters 2 samt Timesplitters: Future Perfect. Bara för att nämna några. Helt enormt suverän spelkatalog som gör Gamecube till den absolut bästa spelkonsolen till dags dato enligt mig. Utan konkurrens faktiskt!

#2 Super Nintendo Entertainment System (SNES)
Stod och vägde mellan andra och tredjeplatsen vilken som skulle komma vart men går inte riktigt att sticka under stolen att SNES:en har det bättre spelutbudet, det bättre designade handkontrollerna, ja helt enkelt att den tog allt som var bra med föregångaren och gjorde det bättre. Stereoljud, fler färger, skarpare grafik och några av världshistoriens absolut bästa spel gör den till en magnifik konsol. Att det här var 16-bit erans absoluta konung råder det inga som helst tvivel om i min bok. Inte det minsta faktiskt. Eller vad sägs om följande spelbibliotek: Super Castlevania 4, Super Metroid, Super Street Fighter II (och alla övriga versioner), Super Probotector, The Legend of Zelda: A Link to the Past, Super Mario World, Super Mario World 2: Yoshi’s Island, Donkey Kong Country 1-3, Mega Man X, Super Ghouls n’ Ghosts, Super Mario Kart, Super Punch Out!, F-Zero, Secret of Mana, Actraiser 1 & 2, TMNT IV: Turtles in Time, Super Tennis, Super R-Type och alla Final Fantasy-spelen. Vilka spel! Vilket ju ändå bara är en bråkdel av alla som finns! Kan med lätthet avnjuta denna fantastiska konsol än idag även om den inte står framplockad jämt.

#3 Nintendo Entertainment System (NES)
Att inte plocka med konsolen som på allvar startade spelintresset är svårt. Så många minnen och så många bra spel. Mycket är nostalgi men mycket är faktiskt så pass bra att det håller även idag. Plus att den kom precis i rätt tid när man var i rätt ålder. Vilka minnen man har från denna underbara lilla grå spelmaskin. Spelkatalogen är ju enorm och antalet pärlor är betydligt fler än man kan räkna till. Så många timmar har investerats i spel till Nintendos banbrytare som rättade upp spelindustrin efter dikeskörningen på 80-talet. Spel och spelserier som fick sin startpunkt till denna magiska lilla konsol; Super Mario Bros. 1-3 plus Lost Levels, The Legend of Zelda 1 & 2, Metroid, Kid Icarus, Punch Out!, Gunsmoke, Trojan, Rygar, Duck Tales, Gradius, Track & Field II, Golf, Excitebike, Mach Rider, Castlevania 1-3, Metal Gear, Life Force, Kung-Fu, Ninja Gaiden, Batman: The Video Game, Ghosts n’ Goblins, R.C. Pro-Am, Rush n’ Attack, Bubble Bobble och den fantastiska Mega Man-serien med spel. Vilka spel! Vilka minnen! Vilken konsol!

#4 Sega Mega Drive (SMD)
Här kommer då konsolen som bryter Nintendo-dominansen. Har faktiskt aldrig ägt en själv men har spelat relativt mycket på den genom diverse vänner och eller genom att man bytlånat spelkonsoler mellan varandra. Mega Drive kom precis i det där glappet som uppstod när NES:en började sjunga på sista versen men SNES:en inte riktigt hade släppts än. Sega körde med en tuffare attityd och hade lite tuffare spel, speciellt för en tonåring. Konsolen som sådan, den första versionen, är kanske den snyggaste konsolen som släppts enligt mig och spelen var precis så där pass mycket snyggare än till NES:en att det blev hyperintressant. Gillar den än idag och precis där och då gjorde Sega allt rätt. Vad sägs om spel som Gouls n’ Ghosts, Shinobi-serien, Altered Beast, Golden Axe I-III, Castlevania: Bloodlines, Streets of Rage 1 & 2, Mortal Kombat-serien, Sonic-serien, Afterburner, Quackshot, Castle of Illusion, Flashback och Strider. Alla spel som gör Segas 16-bitsmaskin till en riktigt klassiker. Som den gamla reklamkampanjen löd: Sega does what Nintendon’t.

#5 Sony Playstation Portable (PSP)
Det här är konsolen som fulländade det bärbara spelandet när den kom och jag kan fortfarande förundras över hur snygg och välbyggd den är. UMD-skivorna som spelen ligger på i original är väl ingen vidare hit men det faktum att den var så oerhört lätt flasha så man kan starta spel från minneskortet gör den till en helt underbar maskin. Fenomenal design, underbar skärm och 32-bits grafik bärbart gör den svårslagen. Att man sedan utan problem kan köra en massa emulatorer på den på gamla konsoler gör ju många andra spelenheter helt överflödiga. Faktiskt! Det är väl anledningen till att jag behållit mitt exemplar som den enda icke Nintendo-konsolen i min samling numera. Underbart bra spel till den i övrigt med, eller vad sägs om Castlevania: The Dracula X Chronicles och God of War: Ghost of Sparta? Men i slutändan är det förmågan att kunna emulera äldre konsoler som gör den helt underbart superbäst. Fantastisk liten konsol om ni frågar mig.

Så, där har ni dem. Min topp-5 just nu. Kan komma att ändras med tiden men så känner jag nu i alla fall. Nyare konsoler lyser med sin frånvaro vilket kan tyda på att jag inte riktigt hinner spela lika mycket numera och en hel del äldre konsoler som förvisso är riktigt, riktigt bra (N64, PS1, PS2, Wii, Wii U för att nämna några) men som inte riktigt råder på dessa fem makalösa maskiner. Återkommer väl i framtiden någon gång med en revision av listan om det hela ändras men just nu så är det så här jag känner.