Just nu så finns det ingen, och då menar jag verkligen INGEN, TV-serie som jag ser fram emot lika mycket som den som detta inlägg kommer att handla om. Ingen! Har nog faktiskt inte sett fram emot en TV-serie lika mycket någon gång som jag gör med denna. Vilken det är? Kommer till det alldeles strax…

För ett tag sedan så bloggade jag ju om Lord of the Rings/Hobbit-filmerna och skrev där lite kort om Amazons kommande satsning på en TV-serie i Tolkienvärlden, men det är inte den jag menar här. Visst, jag ser också fram emot den väldigt mycket men jag har aldrig varit ett sånt stort Tolkien fan faktiskt. Missförstå mig rätt här, jag fullkomligt älskar Peter Jacksons filmer som jag tycker är mästerverk i stort sett samtliga av dem och jag är väl medveten om att Tolkien om än inte skapade så definitivt kom att definiera hela Fantasy genren. Man kan i all Fantasy som släppts efter honom se tydliga influenser, för att inte säga ren kopiering, av det han skapade i och med sina historier. Men böckerna är ju rena sömnpillren om ni frågar mig. Visst finns det mycket som är bra men på det stora hela så tilltalar hans skrivspråk inte mig alls. Jag tycker inte att de är direkt dåliga men det finns betydligt bättre Fantasy-böcker än de han skrivit. Vet att jag nästan hädar i kyrkan nu men så tycker jag. Kan inte hjälpa det.

Pratar vi Fantasy TV-serier så är väl jag precis lika såld på Game of Thrones som resten av världen och det utan att jag läst böckerna. Hur till vida de är lika bra som serien eller om de lider av samma problematik som Tolkiens böcker kan jag ju inte uttala mig om men även ifall jag anser att GoT är en av de bästa TV-serierna genom tiderna så är jag inte det minsta sugen på att läsa böckerna. Inte alls faktiskt. Har liksom aldrig lockat mig. För mycket politik och för lite äventyr för min smak tror jag. Men serien är gudomligt bra och grymt välgjort. Ifall LotR-serien och serien jag snart kommer till blir i denna klass rent produktionsmässigt så blir jag sjukt nöjd. Det är precis vad jag hoppas på.

Pratar vi andra Fantasy-böcker som blivit omgjorda till TV-serier så finns det ju en del att önska. Tar vi först en av mina favoriter Shannara så levde inte serien riktigt upp till storheten som finns i böckerna. Inte ens i närheten faktiskt. Som tidsfördriv så fungerar väl de två säsongerna men någon ny GoT är det då rakt inte. I jämförelse med den så är den rent av medioker. Vilket är trist då grundmaterialet i Shannara är riktigt, riktigt bra. Nä, hoppas innerligt att det blir bättre än så här.

Andra serier som t.ex. Merlin, Legend of the Seeker (där jag läst ett antal böcker) och Conan, som förresten skall få en ny serie, har väl inte riktigt tilltalat mig heller. Lite för lågt produktionsvärde för att jag skall tycka att det blir sevärt även om det kan underhålla för stunden.

Nä, den TV-serie som jag hoppas mest på och längtar mest till är baserad på min absoluta favorit när det kommer till Fantasy-böcker. Troligen min absoluta favorit alla kategorier när det kommer till böcker. Så bra är de! Böckerna alltså. Vilka det är? Jo, det är Robert Jordans helt makalösa Fantasy-epos The Wheel of Time som handlar om Drakens återkomst. Draken, en man som är förutspådd att både rädda världen från den onde själv samtidigt som han skall få världen att gå under. Bokserien, som består av 14 böcker plus en prequel-bok, ett par companion-böcker och några korthistorier, är så underbart bra och välskrivna att det var med en tår i ögat som man insåg att det fick ett slut i och med bok 14. Så många fängslande och starka karaktärer som man får följa, inte minst de kvinnliga, och en så mångfacetterad historia att det är svårt att inte förundras hur briljant författare Jordan ändå var. Blir den kommande TV-serien, som även den görs av Amazon i samarbete med Sony Pictures, en en bråkdel så bra som böckerna så kommer den enkelt att hålla GoT klass. Jag hoppas verkligen att man ger serien den budget den förtjänar och att den därigenom får det produktionsvärde som den förtjänar. Vill så gärna att detta skall bli så där fantastiskt bra som mediumet kan vara när man skapar tid för både karaktärsutvecklingen och att berätta historien i den takt den behöver. Den har inte samma rykte om sig att ta kål på centrala karaktärer som GoT har men historien är definitivt fullspäckad med action och den har en hel del överraskningar i bagaget.

Mer info om TV-serien hittar ni här, här och här.

Mer om böckerna hittar ni här.

The Wheel of Time turns, and ages come and pass, leaving memories that become legend. Legends fade to myth, and even myth is long forgotten when the Age that gave it birth comes again. In one Age, called the third age by some, an Age yet to come, an age long pass, a wind rose in the Mountains of Mist. The wind was not the beginning. There are neither beginnings or endings to the turning of the Wheel of Time. But it was a beginning.