Vet inte ifall ni kommit i kontakt med Twitter-hashtaggen #FilmStruck4, som startades av streaming tjänsten Filmstruck, där de uppmanar att man skall lista 4 filmer som definierar en själv som person:

We want to celebrate the personal nature of cinema and fill your timeline with the films that define you. Pick 4 films and then tag 4 friends to do the same!

Det här innebär inte nödvändigtvis de fyra som man tycker är bäst utan det är de som bäst beskriver vilken person man är som skall listas. Det här skapade en trend utan dess like och spred sig snabbt utanför filmens underbara värld till spel, TV, musik, ja praktiskt taget allt som går att lista och som kan beskriva vem man är. Nu vill ju inte jag vara sämre, även om jag hoppar över det här med Twitter och att tagga fyra vänner, och tänkte att jag i ett antal inlägg skall lista de 4 som definierat mig när det kommer till en rad olika områden. Kanske inte så mycket de som definierar mig just nu, utan de som definierat mig under min uppväxt (får se om jag kanske beskriver de som definierar mig nu en annan gång). Den sjätte delen, i vad som ursprungligen bara skulle bli fyra, kommer här;

#ComicsStruck4 – Fyra serietidningar som präglat min uppväxt

Serietidningar och grafiska noveller är något, eller kanske hellre var något, som ligger mig varmt om hjärtat. Om sanningen skall fram är det länge sedan jag läste någon serie men under större delen av min uppväxt så utgjorde de en betydande del i det som jag läste. Många olika serier har det blivit genom åren och även om jag som riktigt ung läste mycket Bamse, Kalle Anka och Musse Pigg så skulle jag inte vilja säga att det är de som präglat mig mest. Nä, faktiskt inte ens Conan serietidningen som jag gillade helskarpt och läste på stadig basis. Eller Tintin. Eller Spirou. Eller Johan & Pellevin. Eller Tarzan. Inte ens X-Men, och då framförallt serierna som fokuserade på Wolverine, eller för den delen Ghost Rider. Eller någon av Predator och Alien serierna som fanns. Nä, de är inte de fyra som gjort mig till den jag är även om de samtliga faktiskt är, eller har varit, favoriter. Nä, de fyra som har påverkat mig allra mest är följande:

1) The Phantom/Fantomen
Hur det kom sig att jag började läsa Fantomen, som tidningen heter på svenska, är inte något stort mysterium då min mor under hela min uppväxt gillade tidningen och faktiskt var den som köpte den varannan vecka då den kom ut. Så den har alltid funnits hemma hos oss. Dessutom så var jag väldigt mycket hos min mormor & morfar när jag var liten och vid den tidpunkten bodde min morbror hemma och han hade en rad gamla Fantomen tidningar sedan 70-talet som jag kunde plöja igenom. Det fina med äventyren var att de i många fall var en tweakad version på kända historier där man satt in Fantomen i kontexten, både gällande nutida historier och historiska sådana. Den Vandrande Vålnaden gjorde ett gott jobb att utbilda undertecknad i både ”verkliga” händelser såväl som litterära verk och därför har han en solklar plats på denna lista.

2) Batman/Läderlappen
Riktigt när fascinationen för Läderlappen dök upp vet jag inte riktigt. Det var inte i och med intåget av 60-tals tv-serien på Sveriges Television, även om det helt klart hjälpte till att förstärka den, utan vet att jag läste serien, som på den tiden spelade andra fiol i tidningen om Stålmannen, innan dess. Oavsett så finns det nog ingen bättre seriekaraktär skapad än möjligen hans nemesis Jokern. Det är inte för intet som han går under epiteten Världens Bästa Detektiv och den Mörke Riddaren, har tränat med ninjor, är superrik och har alla de coolaste prylarna. Bruce Wayne och hans alter ego är kort och gott så nära serieperfektion som man kan komma. Den inverkan tidningen och karaktären hade på en 8 till 10-åring var monumental och önskan om att vara som Batman har nog alltid funnits där sedan dess.

3) Spider-Man/Spindelmannen
Minns precis när jag för första gången läste en Spindelmannen-tidning. Minns det som igår faktiskt. Så stort intryck gjorde det på en osnuten 11-årig liten grabb. Hade cyklat till den gamla Mojes-kiosken i Hoting för att köpa lite lördagsgodis och den senaste Fantomen-tidningen men väl framme så var Fantomen slutsåld. På den här tiden så stod man ju utanför kiosken och handlade och då jag aldrig varit speciellt lång i rocken så hade jag ju lite problem med att se in genom luckan ned mot golvet där serietidningarna fanns. Något fick mig i alla fall att fastna för omslaget till Spindelmannen nr 12, 1986 och därefter så var jag helt såld. Konsumerade allt vad Spindelmannen hette och som jag kunde lägga min hand på. Peter Parker, Hobgoblin och Jack O’Lantern upptog stora delar av min värld från detta ögonblick och i mångt och mycket ändrades fokuset från Fantomen till Spindeln. Sånt inflytande har serien haft på mig.

4) Punisher/Straffaren
Efter introduktionen av Spindelmannen i mitt liv så sökte jag ju febrilt efter allt jag kunde läsa med honom och hos en vän hittade jag Spindelmannen nr 12, 1979 och i den så introducerades Straffaren, som han då hette på svenska, för första gången. Där var han hjärntvättad och var faktiskt en ”skurk” som försökte ta kål på allas vår Spindel. Därefter läste jag inte om han förrän han fick sin egna serietidning 1990 här i Sverige. Hade då sett den på den tiden totalförbjudna filmen med Dolph Lundgren som hjälten från 1989 och fascinerades över karaktären. Därefter har han kanske varit den absoluta favoriten när det kommer till superhjältar, något som står sig än idag. Egentligen är han väl moralisk tvivelaktig i sina handlingar men det bortser man liksom lite ifrån. Ändamålet helgar medlen liksom. Oavsett varierande kvalitet så gillar jag faktiskt samtliga film och TV adaptioner med karaktären. Tycker de fått tagit oförtjänt mycket stryk. Speciellt filmen med Thomas Jane som jag gillar helskarpt. Tycker han passar riktigt bra som Frank Castle. Mycket bättre än vad Jon Bernthal någonsin kommer att göra.

Där har ni dem, serietidningarna som såg till att en osnuten liten snorunge formades till den jag är idag. Det roliga är att nu när man är äldre och kommit bort från det här med serietidningar så har ju film-/TV-världen tagit över och släpper nya serier och filmer med åtminstone de tre sista i listan ovan. Hur kul som helst! Nu får vi väl bara hoppas på en ny och betydligt trognare och bättre adaption av Fantomen med. En TV-serie i samma stil som filmen från 1996, inte som miniserien från 2009.

Tidigare:
#FilmStruck4 – Fyra filmer som definierat mig som person
#SeriesStruck4 – Fyra TV-serier/program som gjort mig till den jag är
#GameStruck4 – Fyra spel som format mig till…ja, mig
#MusicStruck4 – Fyra musikaliska under som skapat mig
#BookStruck4 – Fyra skrivna berättelser som är jag