Snittet för att skapa en ny vana sägs vara 66 dagar. I den studie där man kom fram till det så deltog 96 deltagare som alla fick i uppgift att skapa sig en ny vana, något de aldrig gjort tidigare. Det var givetvis helt individuellt för vare deltagare hur lång tid det tog men snittet för antalet dagar var som sagt 66 så det är det jag tagit fasta på i det här projektet. Så vad är då projektet?

Jo, det är något som jag valt att kalla ”Fit for the Future” och vad är nu det? Som jag hintade om i föregående inlägg så rör det sig om en kombination av styrketräning och löpning, där fokus ligger på det senare, för att komma i bättre form. Inte nödvändigtvis bli större och starkare, det kommer nog utav sig själv skulle jag tro, utan bli uthålligare, dvs orka mer under längre tid. Plus att kanske endera gå ned lite i vikt eller omvandla lite av bilringarna till muskler istället för fett. Men du är ju inte stor! Så brukar det låta när jag säger att jag skall göra något åt min situation. Nä, det är jag inte. Är faktiskt helt OK med den storlek jag är nu men jag vill bli lite mer vältränad. Sitter still på tok för mycket som det är idag. Vilket inte är bra. Inte bra alls. Så hur tänkte du träna då?

Utgångspunkten i träningen är löpning, som jag skrev ovan, där det hela är upplagt som en 3-stegsraket. Jag påbörjade i måndags det första steget i raketen och det steget kommer att pågå i 6 veckor. Så en vecka avklarad och fem kvar i detta steg. Vad det innebär mer konkret är att jag planerat in tre löppass per vecka där jag går ut lugnt, på nybörjarnivå. Målet när dessa 6 veckor är slut är att jag skall springa 5km på 25min, vilket innebär en snitthastighet på 12km/h. Det tycker jag är ett realistiskt mål för egen del. I steg två kommer det att behöva sänkas sedan för att nå målet där, men det tar vi där och då. När den dagen kommer. Förutom löpningen så har jag som mål att klämma in två styrkepass varje vecka på dagar då jag inte springer. Detta ger 5 dagars träning och 2 dagars vila per vecka. Vilket känns överkomligt. Styrkepassen kommer främst variera mellan två olika styrkepass som båda är anpassade för nybörjare med tre olika övningar i varje pass som tränar hela kroppen. Utöver de tre övningarna, som är olika för varje dag, så har jag själv lagt till ett fjärde som är lika i båda passen. Fyra övningar per pass fungerar bättre då jag kan korsköra två-och-två i varje pass. Som jag skrev ovan är fokuset här mer på uthållighet än styrka. Många repetitioner på lättare vikter hellre än få repetitioner på tunga vikter är det som gäller med andra ord. Så hur känns det då?

Tja, så här en vecka in i träningen så kan vi väl bara säga att DET känns i alla fall. Har haft rejält ont i kroppen i veckan. Ont på ett bra sätt. Träningsvärken kommer ge med sig och tror fullt och fast på att det kommer bli kanonbra det här. Känner definitivt motivation för att genomföra detta. Maten då?

Återkommer i ett senare inlägg om kosthållningen, vilket så klart är en stor del av det hela. Men mer om det då. Nu gläds vi åt att vecka 1 av 6 i steg 1 är avklarad.


Projektstatus:

Projekt A
Projekt B – Vertical Limit – del 1Avslutad!
Projekt C – Gone in 60 seconds – del 1, del 2Avslutad!
Projekt D – Easy Livin’ – del 1, del 2, del 3
Projekt E – Egoboost – del 1, del 2, del 3, del 4, del 5, del 6Avslutad!
Projekt F – Retro – del 1, del 2, del 3, del 4
Projekt G – A Leap of Faith – del 1, del 2, del 3, del 4, del 5, del 6, del 7, del 8, del 9, del 10
Projekt H – Fit for the Future – del 1, del 2