När jag påbörjade denna bloggserie den 1 maj i år så pratade jag om ”Det är mycket nu…”-stadiet, ett stadium som jag tänkte jag skulle komma ur bara jag hade en sammanhängande semester över sommaren. Well, nu så här med facit i hand så blev det ju inte riktigt så. Inte i närheten heller. Ingen sammanhängande semester blev det och skall vi vara ärlig så blev det inte mycket till semester alls faktiskt. Nä, ”Det är mycket nu…”-stadiet har fortgått. Åtminstone till vis del. Jag HAR tagit mer kontroll över situationen och delar av att det fortsatt varit mycket att göra är faktiskt för att jag gjort aktiva val själv. Val som inneburit ett späckat schema men på ett positivt sätt. Jag har gjort saker som jag uppskattar och som jag värdesätter helt enkelt. Upplyftande saker. Då är det inte jobbigt att ha ett fulltecknat schema. Man blir inte mentalt trött på samma sätt.

I det andra inlägget, Chairman of Time, så identifierade jag 8 saker som lite grovhugget tog upp det mesta av min tid. I sig själva kanske inte ett problem men när man kombinerar dem så kör det ihop sig. Tidsmässigt alltså. De åtta var, utan någon inbördes ordning:

1) Jobbet
2) Resandet
3) Studierna
4) Jakten/Viltvårdsområdet
5) HSB föreningen
6) Dubbla boendet
7) Projekten
8) ”Livet i övrigt” med alla måsten

I det tredje inlägget så kom jag då äntligen till lite actions gällande det här med att frigöra tid. För något behövde ju göras, inget snack om den saken. Där berättade jag om två saker som jag initierat för att bättra på tillvaron; första var att jag inte körde lika mycket bil i tjänsten, dvs jag har minskat resandet i punkt 2. Det är något som jag även fortsättningsvis håller. Faktiskt. Det andra var att jag frånsagt mig allt i Viltvårdsområdet och tagit beslutet att sluta jaga. Sitter på posten till sista juni nästa år men därefter så skall tid frigöras därifrån. Helt klart.

Så idag så har jag då tagit nästa steg. Även denna gång så har jag gett mig på punkt 2, resandet, som i ärlighetens namn är den största enskilda tidstjuven. Ja, tillsammans med jobbet då men de går liksom lite hand i hand. Jag har idag stipulerad i min utvecklingsplan på jobbet att jag skall minska mitt resande med 15% för att därigenom möta både företagets mål om att spara kostnader och möta mitt egna mål om att frigöra tid. 15% kanske inte låter mycket men det kommer minska med resande väldigt mycket. För att se till att det uppnås så har jag satt upp målet enligt principen om SMARTa-mål. Betyder att man:

S = Sätter ett tydligt och specifikt mål, dvs minska resandet.
M = Målet skall vara mätbart, dvs 15% sänkning.
A = Anger vem som skall göra det, dvs jag (duh!) men även förmedla till andra att de inte skall förvänta sig att jag reser lika mycket längre.
R = Realistiskt, dvs att målet är uppnåbart men fortfarande utmanande. Vilket det är även om det inte kommer att bli lätt sänka så mycket på en gång. Kräver verkligen en ändring i mindset hos både mig själv och andra.
T = Tidsatt. Allt bygger på en minskning under pågående finansiella år för företaget, vilket innebär att det startade nu 1 nov och pågår till 31 okt nästa år. I det så finns kvartalsavstämningar inlagt för att se hur jag ligger till.

Det som det fokuseras och mäts på är antalet singelflygningar som jag gör per år. Tog idag ut statistik från SAS på hur många flygningar jag gjorde mellan 1 nov 2017 till 31 okt 2018 och det är de siffrorna som utgör bas. Är de siffrorna jag skall sänka med 15% utan att jag flyttar resandet till annat resesätt. Skall bli spännande att se hur det går. Verkligen spännande. Men med bättre planering för när jag skall resa och försöka klumpa ihop fler saker till varje resa så borde det gå relativt bra. Men vi får väl se…

Nästa inlägg i denna serie kommer rikta sig mot punkt 8, ”Livet i övrigt”, och genom att göra det så kommer indirekt samtliga av de andra sju punkterna också att påverkas. Men mer om det då…


Tidigare inlägg i serien:
About Time
Chairman of Time
Det är mycket nu…”