Den 24 februari går årets Oscarsgala av stapeln och i veckan så presenterades vilka filmer som blivit nominerade till statyetten i år. Tänkte precis som bl.a. ifjol (och för den delen även tidigare år) kika igenom alla de filmer som nominerats i Bästa Film-kategorin och betygsätta dem utefter vad jag tycker om dem. Sedan återstår det att se hur rätt, eller för den delen fel, jag har. Eller rättare sagt hur min smak matchar, alternativt missmatchar, akademijuryns.

A Star is Born
Den här filmen är det ju ett tag sedan jag såg nu men även fast jag nu fått chansen att smälta den lite så är den precis så bra som jag skrev när jag sett den. Precis så underbart superduper magisk som jag hade hoppats på innan jag såg den och att den sedan levde upp till allt som jag förväntat mig är inte annat än…. ja, magiskt!
Magnifik film i mina ögon med andra ord och att den sedan innehåller en rejäl dos med gåshudsögonblick är bara pricken över i:et. Kan inte, som jag skrev tidigare, med ord beskriva hur mycket jag tyckte om den här filmen och som jag skrev då så skulle jag bli ohyggligt besviken ifall inte filmen blir nominerad till Bästa Film, Cooper och Gaga till Bästa Manliga respektive Kvinnliga Skådespelare/-erska och musiken i filmen till Bästa Originalmusik. Så blev fallet, som tur är, och utöver det så fick även Sam Elliot en välförtjänt birollsnominering samt att filmen fick 3 nomineringar till. Ytterst välförtjänt! Som jag (också) skrev förut; var längesedan jag gav en film full pott men den här förtjänar dem alla och fler därtill. Kan inte nog rekommendera att ni ser den. För allt smör i Småland, som det heter av någon outgrundlig anledning, se den! Ni måste bara se den.

Betyg: 5 av 5

Black Panther
Precis som med ”A Star is Born” så börjar det vara ett tag sedan jag såg den här filmen. Så länge sedan att jag faktiskt inte minns när det var jag såg den. Den hade ju premiär här i Sverige 14 februari så det var väl någon gång strax efter det skulle jag tro. Hursomhelst så kan jag inte påstå att den gjorde något större intryck på mig och även om jag kan förstå hypen den skapat genom att i stort ha endast svarta skådespelare med så är det då endast, och då menar jag endast, för det som den förtjänar all uppståndelse. Som film i fråga är den då på sin höjd godkänd och långt ifrån de bättre bland Marvel-filmerna. Vad den gör bland de nominerade till Bästa Film är lite bortom mitt förstånd. En stabil popcornrulle för en regnig eller tråkig dag men inte mycket annat om ni frågar mig. Se den för all del som tidsfördriv men förvänta er inget mer.

Betyg: 2.5 av 5

1. A Star is Born – Betyg 5
2. Black Panther – Betyg 2.5
– The Favourite – Betyg ?
– Roma – Betyg?
– Blackkklansman – Betyg ?
– Vice – Betyg ?
– Green Book – Betyg ?
– Bohemian Rhapsody – Betyg ?