Den 24 februari går årets Oscarsgala av stapeln och härom veckan så presenterades vilka filmer som blivit nominerade till statyetten i år. Tänkte precis som bl.a. ifjol (och för den delen även tidigare år) kika igenom alla de filmer som nominerats i Bästa Film-kategorin och betygsätta dem utefter vad jag tycker om dem. Sedan återstår det att se hur rätt, eller för den delen fel, jag har gentemot utfallet. Eller rättare sagt hur min smak matchar, alternativt missmatchar, akademijuryns.

The Favourite
Förra fredagen begav sig jag och min gamla vapendragare Em iväg till Umeås kulturbiograf Väven för att se premiären av den hyllade The Favourite. Den har fått idel höga betyg från olika kritiker, har en Metascore på 90, har 7,9 i betyg på IMDb och 94% fresh på Rotten Tomatoes. Så den borde väl vara fenomenalt bra, eller? Tja, jag fattar ingenting av de betygen om jag skall vara ärlig. Visst, den var inte helt urusel, till och med lite smårolig emellanåt och den hade starka skådespelarinsatser. Men, och det är inget litet men, den var som helhet ytterst förutsägbar och rent ut sagt långtråkig. Alla, och då menar jag A L L A, roliga delar återfinns i trailern. Dessa ögonblick finns alla i filmens första tredjedel som definitivt var den bästa. Om vi nu pratar grader i helvetet. Mittenpartiet var ytterst svag och den sista tredjedelen var helt enkelt för förutsägbar. Den där tvisten som man satt och hoppades på skulle komma, kom liksom aldrig. Inte ens i närheten. Nä, detta var ingen film för undertecknad och även Em var nog lite besviken på den. Vi hade båda hoppats på ett roligt kostymdrama och hade båda kollat in att vi ville se den i förväg men den levde inte upp till förväntningarna. Inte ens i närheten faktiskt.

Betyg: 2 av 5

Bohemian Rhapsody
En film om Queen kan ju bara inte bli dålig, åtminstone var det så jag tänkte innan jag bänkade mig och såg den. För hur skulle man kunna göra en dålig film om det fascinerande livsöde som stavas Freddie Mercury och den fantastiska musik som de skapat? Hela premissen är ju som gjord för en film och det är helt otroligt att det tagit så här lång tid innan den gjorts kan jag tycka. Filmen som sådan är egentligen en ganska enkel historia, men en historia som är ytterst välberättad. Brian Singer, som vi känner igen som regissör till flertalet X-Men filmer och den helt fantastiska Usual Suspects, har med säker hand styrt denna skuta och levererat en stabil och bra film rent allmänt men det som gör att den reser sig över medlet är helt klart musiken. Det är nästan så att Queens fantastiska alster blir en karaktär i sig själv och alla de magiska hits som de levererat används smart genom hela filmen ända till slutet på eftertexterna. Det är genom musiken man blir berörd och avslutningen med Live Aid-spelningen på Wembley är ren och skär filmmagi. Faktum är att för ovanlighetens skulle så tyckte jag faktiskt att den sista tredjedelen av filmen var den absolut bästa. I vanliga fall brukar jag tycka bäst om den första tredjedelen. Men inte här. Rekommenderar filmen å det varmaste. Musiken gör den magisk!

Betyg: 4 av 5


1. A Star is Born – Betyg 5
2. Bohemian Rhapsody – Betyg 4
3. Black Panther – Betyg 2.5
4. The Favourite – Betyg 2
– Roma – Betyg?
– Blackkklansman – Betyg ?
– Vice – Betyg ?
– Green Book – Betyg ?