Den 24 februari går årets Oscarsgala av stapeln och härom veckan så presenterades vilka filmer som blivit nominerade till statyetten i år. Tänkte precis som bl.a. ifjol (och för den delen även tidigare år) kika igenom alla de filmer som nominerats i Bästa Film-kategorin och betygsätta dem utefter vad jag tycker om dem. Sedan återstår det att se hur rätt, eller för den delen fel, jag har gentemot utfallet. Eller rättare sagt hur min smak matchar, alternativt missmatchar, akademijuryns.

Green Book
Det som står ut mest med Green Book är det faktum att det är den ena brodern, Peter, i bröderna Farrelly som regisserat filmen. Farrelly-bröderna har ju bland annat filmer som Dumb & Dumber, Kingpin och Shallow Hall på meritlistan. Inte direkt några Oscarsfavoriter även om de är underhållande. Nä, att han skulle regissera detta underbara verklighetsbaserade drama med en fantastisk Viggo Mortensen och Mahershala Ali var det nog inte många som tippade. Jag gillade verkligen denna roadmovie som i mångt och mycket är relativt lågmäld och helt ärligt rätt snackig. Men vad gör väl det när det är så här bra? Inte mycket alls! Både Mortensen och Ali är nominerade för en Oscar var som Bästa Manliga Skådespelare respektive Bästa Manliga Biroll vilket är hur välförtjänt som helst. En riktigt bra film som jag faktiskt tycker är den näst bästa i det här årets upplaga så här långt. Se, se, se för guds skull.

Betyg: 4 av 5

Roma
Det är lika bra att vara ärlig på en gång; det här är inte en film i min smak. Inte alls faktiskt! Det är en långsamt berättad historia som delvis sägs vara en biografi om regissören Alfonso Cuaróns uppväxt. Den utspelar sig i stadsdelen Roma i Mexico City och vi får följa en hushållerskas liv 1970-71 hos en medelklassfamilj. Cuarón som regisserat bland annat Harry Potter and the Prisoner of Azkaban och Gravity tidigare gör ett stabilt jobb men precis som i fallet med Gravity så har jag svårt för det där extremt avskalade och långsamma berättandet. Det är inte direkt dåligt men inte heller direkt bra i min smak. Fast andra verkar gilla det hela då de gett filmen höga betyg, eller vad sägs om 96% fresh på Rotten Tomatoes och 96 av 100 på Metacritic, och många tror att detta skall bli Netflix’s första stora succé på Oscarsgalan. Vem vet, kanske blir det så, men för min egen del så föll den mig inte riktigt i smaken. Not my cup of tea helt enkelt!

Betyg: 2 av 5


1. A Star is Born – Betyg 5
2. Green Book – Betyg 4
3. Bohemian Rhapsody – Betyg 4
4. Black Panther – Betyg 2.5
5. The Favourite – Betyg 2
6. Roma – Betyg 2
– Blackkklansman – Betyg ?
– Vice – Betyg ?