Den 24 februari, vilket är nu på söndag natt mot måndag, går årets Oscarsgala av stapeln och för några veckor sedan så presenterades vilka filmer som blivit nominerade till statyetten i år. Har nu, precis som bl.a. ifjol (och för den delen även tidigare år), kikat igenom alla de filmer som nominerats i Bästa Film-kategorin och betygsatt dem utifrån vilken jag tyckt bäst om. Hur detta nu står sig mot Oscar-juryns val återstår att se, men i min värld så känns detta rätt. Förhandsfavoriten bland alla förståsigpåare tycks vara Roma, vilket i min värld inte alls bör vara med i tävlan, men då den producerats av Netflix och är en icke engelskspråkig film så ses det som ett nytt paradigm vilket gör den till favorit. Hursomhelst, på måndag vet vi hur det gått så återkommer med resultatet då…..

Blackkklansman
Spike Lee är i min värld en ojämn regissör men lyckligtvis så håller han sig ovan vattenytan med Blackkklansman. En kul och verklighetsbaserad premiss där en svart polis infiltrerar Ku Klux Klan för att erhålla underrättelser om deras aktiviteter. Riktigt bra skådespeleri av främst Adam Driver men även de i de andra rollerna. Filmen är kul, spännande och behandlar rasism på ett intressant sätt. Får en verkligen att tänka till om nutidens framgångar för nynazismen och hur skrämmande trångsynta vissa människor är. En bra film som bör ses åtminstone någon gång av alla men kanske inte den som kammar hem priset för Bästa Film. I alla fall inte i min värld.

Betyg: 3.5 av 5

Vice
Denna påstådda verklighetsbaserade film om Dick Cheney är både skrämmande och samtidigt fascinerande. Hur stor sanningshalten är kan diskuteras men den ger in intressant inblick i hur Tricky-Dick manövrerade allt och alla under sin tid i Vita Huset. Christian Bales rolltolkning av huvudpersonen är inget annat än magnifik och måste nog säga att Steve Carrel gör sin bästa roll hittills. Filmen som sådan är som sagt intressant och underhållande för stunden och får en att tänka till en hel del om USA, utlandspolitik och det faktum att pengar fortfarande styr det mesta som sker här i världen. Rekommenderar alla att se filmen men mycket mer än godkänt får den inte från mig.

Betyg: 3 av 5


1. A Star is Born – Betyg 5
2. Green Book – Betyg 4
3. Bohemian Rhapsody – Betyg 4
4. Blackkklansman – Betyg 3.5
5. Vice – Betyg 3
6. Black Panther – Betyg 2.5
7. The Favourite – Betyg 2
8. Roma – Betyg 2