Dagen D för Avantasia-konserten närmar sig med stormsteg och min hype-o-meter kan inte vara högre än vad den just nu är. Vore mänskligt omöjligt faktiskt. Den senaste skivan är helt makalöst fantastisk och jag har nu lyssnat igenom den så många gånger att jag tappat räkningen. Precis som med alla tidigare Avantasia-skivor. Låtrepertoaren som Tobias Sammet presterat under sitt projektnamn är inget annat än en helt obegriplig bedrift med så sjukt många bra låtar. Att försöka välja ut en 10-i-topp-lista är ingen lätt bedrift men har ju i tidigare inlägg lovat (här och här) att jag skulle göra ett försök och nedan följer den första delen av denna lista. Bara det faktum att jag utelämnat helt fantastiska alster såsom Farewell, Dying For An Angel, Sign of the Cross, Draconian Love, Reach Out For the Light, Twisted Mind, The Seven Angels, Mystery of a Blood Red Rose, Inside, Carry Me Over, Promised Land, Stargazers och för att inte tala om Moonglow och The Raven Child från senaste skivan talar sitt tydliga språk gällande vilken svår uppgift detta varit. Samtliga underbara alster men som trots det fått stryka på foten mot de jag gillar mest. För att inte tala om det faktum att ingen låt från varken Metal Opera Pt.2 och Angel of Babylon kom med på listan. Fantastiska skivor båda två men som dessvärre innehåller låtar som blev överglänst av följande 10:

#10. Cry Just a Little
Underbar låt som är en duett med Magnum:s sångare Bob Catley. Den har en tendens att slå an någon sentimental sträng inom mig som gör den så mycket bättre i mina öron, även om det inte behövs egentligen då det är en suverän låt ändå.

”Afraid to give away what you keep inside
There’s a ghost in your mirror every lonesome night
All those nights are getting colder
And your heart is a frozen wound
Don’t you wonder who’ll be there when you awake?”


#9 Isle of Evermore
Duetten med Within Temptation:s Sharon den Adel är inget annat än magisk och skapar en fantasivärld genom sången som är svår att beskriva i text.

”You just see what your eyes
Have been told to tell you
Falling down to the ground
How come you ask if what you feel is true”

#8 Avantasia
Det är svårt att utelämna detta självbetitlade mästerverk från en lista som denna och gör man en duett med f.d. sångaren i Helloween, Michael Kiske, så platsar den alla dagar i veckan på denna lista.

”We are the power inside, we bring you fantasy
We are the kingdom of light and dreams
Gnosis and life: Avantasia!”


To be continued…