Dagen D för Avantasia-konserten närmar sig med stormsteg och min hype-o-meter kan inte vara högre än vad den just nu är. Vore mänskligt omöjligt faktiskt. Den senaste skivan är helt makalöst fantastisk och jag har nu lyssnat igenom den så många gånger att jag tappat räkningen. Precis som med alla tidigare Avantasia-skivor. Låtrepertoaren som Tobias Sammet presterat under sitt projektnamn är inget annat än en helt obegriplig bedrift med så sjukt många bra låtar. Att försöka välja ut en 10-i-topp-lista är ingen lätt bedrift men har ju i tidigare inlägg lovat (här och här) att jag skulle göra ett försök och nedan följer den andra delen av denna lista. Bara det faktum att jag utelämnat helt fantastiska alster såsom Farewell, Dying For An Angel, Sign of the Cross, Draconian Love, Reach Out For the Light, Twisted Mind, The Seven Angels, Mystery of a Blood Red Rose, Inside, Carry Me Over, Promised Land, Stargazers och för att inte tala om Moonglow och The Raven Child från senaste skivan talar sitt tydliga språk gällande vilken svår uppgift detta varit. Samtliga är underbara alster men som trots det fått stryka på foten mot de jag gillar mest. För att inte tala om det faktum att ingen låt från varken Metal Opera Pt.2 och Angel of Babylon kom med på listan. Fantastiska skivor båda två men som dessvärre innehåller låtar som blev överglänst av följande:

#7. Spectres
En låt tillsammans med en sångare som figurerat både i Rainbow och Deep Purple är inte fy skam och jag gillar verkligen Joe Lynn Turners och Tobias Sammets inledande duett från The Mystery of Time-skivan.

”Make haste as the wind’s getting colder
It’s chasing the dreamer away…”


#6. The Story Ain’t Over
Denna lilla pärla från Lost in Space EP:n är inget annat än återigen en fenomenal uppvisning av Magnum-sångaren Bob Catley och Tobias Sammet, denna gång med support av underbara Amanda Somerville.

”When you open your eyes
When you gaze at the sky
When you look to the stars
As they shut down the night
You know this story ain’t over”


Del 1:
08. Avantasia
09. Isle of Evermore
10. Cry Just a Little