Dagen D för Avantasia-konserten närmar sig med stormsteg och min hype-o-meter kan inte vara högre än vad den just nu är. Vore mänskligt omöjligt faktiskt. Den senaste skivan är helt makalöst fantastisk och jag har nu lyssnat igenom den så många gånger att jag tappat räkningen. Precis som med alla tidigare Avantasia-skivor. Låtrepertoaren som Tobias Sammet presterat under sitt projektnamn är inget annat än en helt obegriplig bedrift med så sjukt många bra låtar. Att försöka välja ut en 10-i-topp-lista är ingen lätt bedrift men har ju i tidigare inlägg lovat (här och här) att jag skulle göra ett försök och nedan följer den tredje delen, av totalt fem, av denna lista. Bara det faktum att jag utelämnat helt fantastiska alster såsom Farewell, Dying For An Angel, Sign of the Cross, Draconian Love, Reach Out For the Light, Twisted Mind, The Seven Angels, Mystery of a Blood Red Rose, Inside, Carry Me Over, Promised Land, Stargazers och för att inte tala om Moonglow och The Raven Child från senaste skivan talar sitt tydliga språk gällande vilken svår uppgift detta varit. Samtliga är underbara alster men som trots det fått stryka på foten mot de jag gillar mest. För att inte tala om det faktum att ingen låt från varken Metal Opera Pt.2 och Angel of Babylon kom med på listan. Fantastiska skivor båda två men som dessvärre innehåller låtar som blev överglänst av följande:

#5. What Kind of Love
Bara det faktum att jag använt låten som titel till ett av ”kapitlen” i mina Crossroads-inlägg (här) är väl betyg nog på hur bra jag tycker denna låt är och när både Michael Kiske och Amanda Sommerville gästar med sina röster så finns väl egentligen inga tvivel på dess storhet.

A dream of dwelling inside
Alone we come and alone we go
And who am I to know what I feel

#4. Runaway Train
Det här var under en väldigt lång tid en av de absoluta favoriterna med Avantasia och är väl så fortfarande även ifall den hamnar alldeles utanför topp-3-placeringarna. Magisk låt av och med Tobias Sammet tillsammans med Jorn Lande, Michael Kiske och Bob Catley.

”In a world of grand illusions
Where love is just a dream
You gotta make your sacrifices
Time to pick your poison”

Del 2:
06. The Story Ain’t Over
07. Spectres
Del 1:
08. Avantasia
09. Isle of Evermore
10. Cry Just a Little