Dagen D för Avantasia-konserten har ju kommit och gått vid det här laget med min hype-o-meter över konserten är fortfarande maxad. Mer än maxad faktiskt. Den senaste skivan är helt makalöst fantastisk och jag har lyssnat igenom den så många gånger att jag tappat räkningen vid det här laget. Precis som jag gjort med alla tidigare Avantasia-skivor. Låtrepertoaren som Tobias Sammet presterat under sitt projektnamn är inget annat än en helt obegriplig bedrift med så sjukt många bra ljudspår att jag nästan storknar. Att försöka välja ut en 10-i-topp-lista är ingen lätt bedrift men jag har ju i tidigare inlägg lovat (här och här) att jag skulle göra ett försök. Det här är sista inlägget på listan och därmed har vi också kommit fram till plats nummer ett. Att jag utelämnat helt fantastiska alster såsom Farewell, Dying For An Angel, Sign of the Cross, Draconian Love, Reach Out For the Light, Twisted Mind, The Seven Angels, Mystery of a Blood Red Rose, Inside, Carry Me Over, Promised Land, Stargazers och för att inte tala om Moonglow och The Raven Child från senaste skivan talar väl sitt tydliga språk gällande vilken svår uppgift detta varit. Samtliga är underbara alster som trots deras storhet fått stryka på foten mot de jag gillar mest. För att inte tala om det faktum att ingen låt från varken Metal Opera Pt.2 och/eller Angel of Babylon kom med på listan. Fantastiska skivor båda två men som dessvärre innehåller låtar som blev överglänst av de på 10-i-topp-listan. Men nog om det, här kommer första platsen:

#1. The Wicked Symphony
Titellåten från den fantastiska skivan med samma namn är inget annat än magnifik. För att använda Tobias Sammets egna ord så är det en 10 minuter lång vokalistisk batalj mellan Toby själv, Jorn Lande och Russell Allen. Makalös inledning, starkt mittenparti och ett sista del som gör att man vill ha mer trots den ansenliga längden på låten. Den helt klart starkast lysande stjärnan bland alla suveräna alster från Avantasia. Det här mina vänner, ja det är hårdrock när den är som allra, allra bäst. Supermagiskt braigt!!

Don’t you give up on your emotions
Don’t you abandon your despair
If you deny what you desire
This will have been just a mystery play
There’ll be nowhere to go
Just oblivion, we’re so close to reach out
Close to fall, make up or break up or crawl


Del 4:
02. Lost in Space
03. Invincible
Del 3:
04. Runaway Train
05. What Kind of Love
Del 2:
06. The Story Ain’t Over
07. Spectres
Del 1:
08. Avantasia
09. Isle of Evermore
10. Cry Just a Little