Så, nu har så cirka en vecka förflutit sedan det sista avsnittet av kanske den bästa serien i TV-historien släpptes och jag måste säga att det är med blandade känslor. Minns väl när jag i början av 2011 tipsade här i bloggen om att A Song of Ice and Fire var på väg att adapteras och att jag redan då tyckte att det var en av de mest lovande serierna som var på väg. Dock kunde nog inte ens jag som ett trånande Fantasy-fan, som faktiskt inte läst böckerna dock, förutse den monumentala genomslagskraft HBO-serien skulle komma att få. Finns som ingen som ens i sin vildaste fantasi skulle komma på att ifrågasätta storheten i serien och det ojämförligt skyhöga produktionsvärde som varje säsong av serien haft. Ingen annan serie kommer ens i närheten av den kvalitet, den detaljrikedom och det scope som Game of Thrones presterat under sina 8 säsonger. MEN, och det är nu som jag skall komma till det lite tråkiga, det höll inte riktigt hela vägen. Missförstå mig rätt här. Produktionsvärdet var genomgående skyhögt i alla säsonger och ingen annan TV-serie kommer ens i närheten av att leverera den kvalitet som GoT gjort. Men, om man sätter en så hög genomgående standard så blir det automatiskt så att förväntningarna även skruvas upp gällande vad som komma skall och det går inte att sticka under stolen med att de två sista säsongerna känts en liten aning forcerade. Överlag så tror jag helt ärligt att serien som helhet skulle mått bättre av att ha fått tio säsonger istället för åtta och därigenom låtit tempot i de två sista säsongerna varit i paritet med de övriga sex. Men, men, nu blev det ju inte så och för att vara ärlig så har jag egentligen inte sååå stora problem med hur säsong sju utspelade sig trots det forcerade tempot. Tycker nog den på det stora hela var helt OK trots att de kanske borde låtit handlingen utspela sig över två säsonger. Eller OK och OK. Den var väl egentligen riktigt, riktigt bra. Precis så som det för jämnan är med GoT. På något konstigt vis är varje avsnitt egentligen riktigt bra även fast det inte händer så mycket. Det är dess styrka skulle jag vilja säga. Även mediokra avsnitt med GoT mått mätt är egentligen riktigt bra om ni förstår vad jag menar…

Vad gäller den senaste säsongen, dvs de sex avsnitten som utgör säsong 8, så är väl egentligen varje enskilt avsnitt precis så. I alla fall för undertecknad nu när jag hunnit få en veckas perspektiv. Samtliga avsnitt var egentligen relativt mediokra med GoT mått mätt men de var samtidigt riktigt bra på något konstigt vis. Svårt att förklara. Men som helhet så kan jag inte riktigt tycka om den riktning och den händelseutveckling seriens skapare lät handlingen få. Känns liiite som outnyttjad potential om jag skall vara ärlig. Rent krasst kan jag tycka att säsongens tre första avsnitt, vilket fokuserar på The Night King, borde utgjort en helt egen säsong och att de tre sista delarna, som fokuserade på kampen om Järntronen, även den borde fått en egen säsong. Hade känts mindre forcerat och samtidigt låtit var sak få en bättre underbyggnad för hur händelserna utspelade sig.

Ett annat alternativ, som jag MYCKET hellre sett än det som vi fick, vore ett helt annat avslut på serien. Helt annan händelseutveckling för många av de karaktärer som vi kommit att älska och hata under seriens gång. Ett alternativ som beskrivs väl i nedanstående lilla video och som gett ett avslut som onekligen varit mycket, mycket (mycket) mer tillfredsställande än det som vi fick, som helt ärligt så här i backspegeln var lite sisådär. Inte direkt en strålande avslutning på kanske väldens bästa TV-serie genom tiderna. Nä, ifall de följt händelseutvecklingen som finns beskrivet i videoklippet så hade nog jag, och troligen många med mig, blivit betydligt mer tillfredsställda av avslutningen. Är inte utan en liten otillfredsställelse som man inser att det nu är slut och att det faktiskt slutade på ett sätt som var seriens absolut svagaste säsong och lite av ett antiklimax. Fortfarande bra, men bara inte så bra som den hade potential att vara. Statistiken från IMDb på bilden nedan talar sitt tydliga språk; av de sämst rankade avsnitten så är samtliga sex avsnitt från den sista säsongen i botten på listan när fansen sagt sitt. Ingen vetenskap, jag vet, men nog är det en tydlig indikator på att de flesta nog kanske känner ungefär som jag inför avslutningen. Trist, är väl det minsta man kan säga…