Det krävs lite trixande men det går att komma åt Disney+ här i Sverige om man är lite innovativ. Som jag skrev i ett tidigare inlägg så är det helt obegripligt att man inte lanserade tjänsten world wide den 12 november. Att den bara gjorts tillgänglig i USA, Kanada och Nederländerna samtidigt som man lockar med världens just nu dyraste TV-serie i den första live-action Star Wars serien; The Mandalorian, inbjuder ju liksom till att folk endera ”piratar” eller kommer på sätt att streama för att titta på den ändå utanför de länderna. Undertecknad har, fast det egentligen varit enklare att bara se den via mer tvivelaktiga medel, försökt att göra rätt för sig för att se serien. Kräver faktiskt inte så mycket men lite trixande; för det första behöver man en VPN klient så man kan koppla upp sig via någon av länderna som omnämnts så Disney:s servrar tror man befinner sig i det landet. För det andra så är det bara att ställa om landet i sitt iTunes-konto till USA för att därigenom i det tredje steget komma åt den amerikanska versionen av Apples App Store där man hittar Disney+-appen att ladda ned. Klart och betalt! Eller inte riktigt. Det där med betalningen är ett litet aber verkar det som då de begränsar det i App Store beroende på vilket land man uppger sig vara ifrån. Hur som helst så har jag i alla fall kört de gratis 7 dagarna hittills, vilket du kan göra utan att uppge betalmedel, och därigenom kunnat nyttja tjänsten då jag redan har ett VPN-abonnemang.

Detta har ju såklart gjort att jag kunnat se de två första avsnitten av Mandalorian och måste säga att jag gillar det. Gillar det helskarpt till och med! Hela produktionen osar så mycket kvalitet och så mycket känsla från originaltrilogin att man nästan börjar gråta i ren och skär glädjeyttring. Serien är precis allt det där som man önskat att alla uppföljare till 70-/80-tals filmerna skulle ha varit. Missförstå mig rätt nu – jag gillar prequel-trilogin och jag gillar både Rouge One och Solo-filmen samt till vissa delar även vattendelaren Last Jedi. Men Mandalorian är något helt annat. Som en förlängning av originaltrilogin. Som den naturliga fortsättningen även om den kommer 30+ år efter dem. Magiskt bra hittills och fortsätter hela första säsongen så här så kommer den med lätthet att klassas in som en av de bättre serierna alla kategorier. Baserat på de två första avsnitten så kan jag inte annat än att ge serien min varmaste rekommendation…