Så är det den här tiden på året igen med galor och prisutdelningar i allehanda kategorier och företeelser. Den 9 februari går årets Oscarsgala av stapeln och i veckan så presenterades vilka filmer som blivit nominerade till att vinna den åtråvärda statyetten. Precis som tidigare år så har undertecknad för avsikt att kika igenom alla de filmer som nominerats i kategorin Bästa Film, vilka i år är 9 till antalet, och betygsätta dem utefter mina preferenser. Hur till vida jag sedan tycker som Oscarsjuryn återstår att se men allt som oftast så brukar jag tycka att någon annan film än den som vinner borde ha vunnit. Hur det blir i år återstår att se…

The Irishman
Martin Scorseses senaste maffia-epos som släppts av Netflix och som är hela 3,5 timme lång är bra, varken mer eller mindre. Det är ett stabilt hantverk, snygg 60-70-tals produktionsdesign och en underhållande, om än väl lång, historia. Är kul att se Robert De Niro, Al Pacino och Joe Pesci tillsammans i samma film och det är inget snack om saken att Scorsese kan det här med filmberättande. Specialeffekterna och makeupen som föryngrar och åldrar de tre tycker jag dock är av ojämn kvalitet. Ibland strålande, ibland lite väl synliga. Att Pacino och Pesci både nominerats till en Oscar för Bästa Biroll är välförtjänt, även om jag inte tippar dem som vinnare. En bra film som ifall du har en hel del tid till övers förgyller för stunden.

Betyg: 3 av 5

Ford v Ferrari
Efter att jag sett Ford v Ferrari på biografen här i Östersund, och skrev om det, så gillade jag verkligen vad jag sett. Precis som jag skrev då så står den sig fortfarande som en av de bästa filmer jag sett i år. Visst, den är inte perfekt men den har det där lilla extra. Matt Damon så väl som Christian Bale var helt suveräna i sina respektive roller, Caitriona Balfe är helt perfekt castad som Bales fru och jag gillade Ray McKinnon helskarpt. Efter att ha sett filmen så kan jag lugnt påstå att jag nog aldrig varit så sugen på att äga en Ford GT40 som jag är nu. Det här är en riktigt, riktigt bra och underhållande film som på inga vägar är perfekt, som sagt, men som rekommenderas varmt.

Betyg: 4 av 5

Related image
Image result for ford v ferrari poster

1. Ford v Ferrari – Betyg 4
2. The Irishman – Betyg 3
Jojo Rabbit – Betyg ?
Joker – Betyg ?
Little Women – Betyg ?
Marriage Story – Betyg ?
1917 – Betyg ?
Once Upon a Time in Hollywood – Betyg ?
Parasite – Betyg ?