Så är det den här tiden på året igen med galor och prisutdelningar i allehanda kategorier och företeelser. Den 9 februari går årets Oscarsgala av stapeln och härom veckan så presenterades vilka filmer som blivit nominerade till att vinna den åtråvärda statyetten. Precis som tidigare år så har undertecknad för avsikt att kika igenom alla de filmer som nominerats i kategorin Bästa Film, vilka i år är 9 till antalet, och betygsätta dem utefter mina preferenser. Hur till vida jag sedan tycker som Oscarsjuryn återstår att se men allt som oftast så brukar jag tycka att någon annan film än den som vinner borde ha vunnit. Hur det överensstämmer i år lär visa sig i februari…

Once Upon a Time in… Hollywood
Tarantinos senaste och tillika, enligt honom själv, näst sista långfilm med honom själv som regissör är en lång historia som handlar om….ja, vad handlar den om egentligen? Inte mycket skulle jag vilja säga. Historien utspelar sig i Hollywood under slutet på 60-talet där vi får följa en skådespelare och hans stuntman, båda fantastiskt spelade av Leonardo DiCaprio och Brad Pitt, i deras vardag. Många fantastiska karaktärer, några verkliga som Bruce Lee och Steve McQueen, och några påhittade. En av karaktärerna är Sharon Tate, spelad av Margot Robbie, som bor granne med Leos karaktär och som utgör en slags ramhistoria. Vän av ordningen vet ju att hon var tillsammans med Roman Polanski och mördades av Charles Mansons följeslagare. Hur som helst så är det en lättsam och helt OK film, varken mer eller mindre, trots att den egentligen inte handlar om något speciellt alls. Den är precis så där Tarantino-aktig som man kommit att förvänta sig av hans filmer och ifall du brukar gilla hans alster så blir du nog inte besviken.

Betyg: 3 av 5

Marriage Story
Att säga att jag är något större fan av Noah Baumbachs filmer vore detsamma som att rent ut sagt ljuga. Speciellt då jag bara sett The Meyerowitz Stories tidigare. Visst, har varit tänkt att se hans hyllade The Squid and the Whale, men det har liksom aldrig blivit av. Hur som helst så har han ju nått lite av statusen hos en demonregissör numera och många hyllar honom till höger och vänster. Vilket väl jag kanske inte riktigt gör. Än i alla fall. Den här Netflix-producerade filmen, med en fantastisk Scarlett Johansson och en underbar Adam Driver i huvudrollerna, blir väldigt snabbt väldigt tung och allvarlig. Alla som på ett eller annat vis varit med om en separation, oavsett ifall barn är involverade eller inte, kan nog känna igen sig och även om den blir lite väl amerikansk, med sina juridiska svängar, emellanåt så är det en väl sammansatt stilstudie i vad som händer när ett förhållande når vägs ände. Den lyfter i slutet, blir mer positiv och till och med finstämd, vilket räddar det hela en aning, och det gör det till en bra film i slutändan. Bättre än godkänd, men inte mycket mer.

Betyg: 3 av 5

Image result for once up a time in hollywood poster
Image result for marriage story poster banner

1. Ford v Ferrari – Betyg 4
2. Once Upon a Time in Hollywood – Betyg 3
3. The Irishman – Betyg 3
4. Marriage Story – Betyg 3
Jojo Rabbit – Betyg ?
Joker – Betyg ?
Little Women – Betyg ?
1917 – Betyg ?
Parasite – Betyg ?