Som jag skrivit om flertalet gånger här i bloggen, bland annat här, så är Robert Jordans fantasy-epos Wheel of Time en favorit när det kommer till böcker jag läst. När nu så Amazons inspelning startat för att göra en TV-serie av böckerna till deras streamingtjänst Prime, med planerad premiär nästa år, så kunde jag inte vara mer uppspelt. Hoppas och tror att det skall bli i klass med Game of Thrones första säsonger gällande kvalitet. Faktum är dock att det börjar vara ett tag sedan jag lästa hela boksviten. Minns väl hur jag började läsa första boken på svenska redan 1992 men att det därefter tog hela 21 år(!) innan serien avslutades. De tre sista böckerna i serien avslutades av en annan författare då Jordan sorgligt nog gick bort innan han hann färdigställa sitt magnum opus. Dessa tre tog så lång tid på sig att komma ut att de aldrig fått någon svensk översättning, något som kanske ändras ifall TV-serien blir lika populär som GoT. Hursomhelst, inför att de tre sista böckerna skulle komma ut (vilket de gjorde 2009, 2010 och 2013) så läste jag om alla 14 böckerna i serien med start någon gång under 2007/8 för att förbereda för avslutningsböckerna. Men det börjar som sagt vara 12 år sedan. Minst! Så inför TV-serien så känner jag att det är hög tid för en ny genomläsning för att friska upp minnet kring alla olika händelser. Därför så påbörjade jag den första boken, Eye of the World, för någon vecka sedan och denna gången får det bli hela serien på engelska för första gången. Tidigare har jag bara läst bok 6 till 14 på engelska. Hursomhelst så är ju tid något som är dyrbart nu för tiden, som ni vet, så jag har även valt att köra igenom böckerna som ljudböcker denna gång. Första 20 kapitlen har konsumerats och bara den första boken är klar så återkommer jag med mina intryck, något jag sedan ämnar göra med varje bok. Även den prequel-bok som släpptes av Jordan innan hans bortgång och vars innehåll ryktas ska finnas med i den första säsongen av TV-serien. Om du inte läst böckerna så kan jag varmt rekommendera dem, oavsett ifall du är fantasy-intresserad eller inte, då de slår allt vad A Song of Ice and Fire (som Game of Thrones-serien kallas i bokform) och Lord of the Rings heter på fingrarna alla dagar i veckan. Åtminstone i min ”bok”, om ni ursäktar ordvitsen.

Image result for wheel of time logo