Gamereactor Sverige startade en artikelserie för någon vecka sedan där de listar deras fem favoriter inom en rad filmgenrer. En intressant och framförallt kul idé tycker undertecknad, som tänkte haka på och lista mina favoriter i samma genre som den de just publicerat allt eftersom. De har siktat in sig på tio stycken artiklar, eller de fem bästa filmerna inom tio specifika genrer, vilket väl jag också gör initialt. Om jag gör fler eller färre får väl framtiden utvisa, tänker jag.

Andra delen i deras artikelserie är topp-5 action, där de listat följande filmer; 5) Robocop, 4) Predator, 3) Mad Max: Fury Road, 2) Die Hard och 1) Terminator 2: Judgment Day. Ingen dålig lista. Inte alls. Fantastiska filmer allihop. Men beroende på hur man delar in filmer i olika filmgenrer så kan ju en sådan här lista se lite olika ut. I min värld så tillhör fyra av deras fem filmer Sci-Fi-genren istället, även om de ju givetvis innehåller mängder med action. Robocop utspelar sig i ett framtida USA med robotpoliser, Predator innehåller besökare från yttre rymden, Mad Max är framtidsdystopi och T2 har mördarrobotar sända från framtiden. Die Hard är alltså den enda på listan som utspelar sig i verkligheten utan övernaturliga inslag eller en framtidsvision. Visst, filmer kan tillhöra olika genrer samtidigt, men jag väljer ändå att fokusera på historier med mer ”verklighetsförankring”, typ Die Hard, i min lista. Väljer också att utesluta krigsfilmer och västernfilmer då jag är ganska säker på att de kommer utgöra egna listor i framtiden:

5) The Rock (1996)
Utan tvekan Michael Bays absolut bästa film med en fantastisk rollista. Eller vad sägs om Nic Cage, Sean Connery, Ed Harris, John Spencer, William Forsythe och framförallt Michael Biehn. När en grupp militärer tar över Alcatraz och hotar San Francisco med kemiska vapen så blir det upp till en specialstyrka att rädda dagen. En suverän actionfilm med ett alldeles magiskt soundtrack som faktiskt är ett av de absolut bästa som komponerats och som jag placerade på plats 7 på min topplista över originalfilmmusik.

4) Bourne Identity (2002)
Doug Limans filmatisering av Robert Ludlums spionklassiker, med en oväntat bra Matt Damon i huvudrollen, överraskade på mer än ett sätt när det begav sig. När Jason Bourne fiskas upp skadad ur havet av en fiskebåt helt utan minne om vem han är så börjar ett av de bästa och mest actionfyllda äventyren på film. Med helt strålande uppföljare, fyra till dags dato, och en helt suverän Damon som superagenten så sattes en ny standard för vad en spionactionfilm skall vara. Fick självaste James Bond-filmerna att uppdatera sig själv och apa efter. Den här, den första delen, är bäst och förtjänar sin plats på listan.

3) The Long Kiss Goodnight (1996)
Gillar verkligen den här filmen med en strålande Geena Davis i huvudrollen som lärarinnan med minnesförlust (vad är det med mig och filmer där huvudpersonen saknar sitt minne?). Med en underbar sidekick i Samuel L. Jackson, strålande regi av finskättade Renny Harlin och riktigt mustig action så står sig denna pärla som en av mina absoluta favoriter i genren. Efter att sakta men säkert börja återfå sitt minne så förändras livet drastiskt för Samantha Cain när hennes före detta kollegor gör allt i deras makt för att försöka döda henne. Tuff, cool, rolig och med riktigt bra old school action.

2) Die Hard (1988)
Den här brukar komma högt upp, om inte högst, när actionfilmer skall rangordnas och precis som för GR så hamnar den på min andraplats. Bruce Willis har aldrig varit bättre än han är här när mästeractionregissören John McTiernan (Predator, Hunt for Red October, 13th Warrior m.fl) får hålla i spakarna. Men det är otvivelaktigt en suverän Alan Rickman som stjäl hela showen som den tyske superskurken Hans Gruber. När ”terrorister” invaderar en julfest i en skyskrapa så blir det upp till polisen John McClane att bekämpa dem med alla medel. Där har ni premissen. Behöver inte vara mer än så för att skapa en helt fantastisk actionfilm som åldrats förvånansvärt bra.

1) The Young Master (1980)
Denna actionpärla av och med Jackie Chan är riktigt, riktigt underhållande och en film som återfinns på min 10-i-topp-lista över de bästa filmerna genom tiderna. När han söker efter sin försvunne bror så misstas Jackie för en förrymd fånge och måste nu spåra upp den verklige flyktingen samtidigt som han tvingas slåss mot både prisjägare och poliser som försöker fånga honom. Det här är en magisk Kung-Fu-roadmovie när det är som bäst. Oavsett om du gillar Jackie Chan, kamsportsfilmer eller av någon outgrundlig anledning brukar stå över dem så måste denna avnjutas. En lika underhållande som imponerande film som verkligen framhäver varför jag tycker Jackie är en av vår tids största underhållare.

Precis utanför listan, för att runda av till en topp-10, så kommer 6) Mission: Impossible, 7) Spectre, 8) Lethal Weapon, 9) Braveheart och 10) Gladiator. Underhållande actionfilmer allihop. Några Bubblare värd att omnämna är Speed, Under Siege, Police Story, Project A och The Last Boy Scout. Någon svensk actionfilm? De har ju inte direkt rosat marknaden så vill nämna svensk-isländska Korpen Flyger, men då den utspelar sig på Island så kör vi på kultfilmen The Ninja Mission istället.

Tidigare inlägg:
Topp-5 filmer: Komedier