För ett par veckor sedan, under en relativt allmän diskussion om film över ett par öl, så kom vi in på det här med favoriter när det kommer till skådespelare och skådespelerskor. Ett relativt simpelt ämne kan tyckas, eller? Vi fick alla som deltog i diskussionen tillfälle att yttra våra favoriter och mitt svar kom faktiskt blixtsnabbt. Behövde faktiskt inte fundera ens en endaste liten millisekund. Ja, eller någon enstaka funderade jag väl, men ni förstår nog vad jag menar. Mitt ryggmärgssvar blev Humphrey Bogart och Audrey Hepburn. Busenkelt, utan konstigheter och något som jag nog tror ni som läser denna nonsensblogg mycket väl redan vet. Intressant tyckte många, som alla höll sig lite mer i samtiden med sina val, och givetvis kom följdfrågan vilka som är mina favoriter bland nu levande/aktiva skådisar? Vilket jag fann intressant, skulle det visa sig åtminstone. Här fick jag faktiskt ta och tänka till. Rejält med! Men efter att ha rannsakat mig själv en stund så visade det sig att det inte var så svårt att mejsla ut vilket som är min favorit bland de manliga i alla fall. Han må vara hur han vill privat men det enkla svaret här är nog att jag gillar Tom Cruise mest. Faktiskt. Inte nog med att hans filmer allt som oftast är riktigt bra, nästan oavkortat blir topptitlar och spelar in mucho dolares så är ”Tompa” även allt som oftast helt lysande i sina porträtteringar. Visst har han utmanare och visst finns det kanske bättre karaktärsskådisar, men han är helt klart min favorit. En insikt som jag inte riktigt reflekterat över tidigare men ett val som jag känner mig helt tillfreds med.

Så, vilken är då favoritskådespelerskan?

Bra fråga! Här har jag betydligt, och då menar jag verkligen B E T Y D L I G T !, svårare att hitta en nutida favorit. Varför? Vet inte! Kanske bygger det på fenomenet som jag beskrev i det här inlägget där jag försökte förstå varför det var/är så få tjejer som ser coola ut. Kanske. Oavsett så kan jag inte påstå att jag har någon klar favorit bland de kvinnliga skådespelarna. Tror jag i alla fall. För medan det är väldigt få filmer med Tompa som jag inte ser så snart de släpps och/eller som jag ser bara för att han är med, så kan jag inte komma på någon eller några filmer där jag sett den endast på grund av någon kvinnlig motsvarighet. Tråkigt nog. Inte för att jag inte tycker att t.ex. Meryl Streep eller Francis McDormand är fantastiska – för det tycker jag! Eller för den delen Charlize Theron, Kate Winslet och Cate Blanchett. För att inte tala om Julia Roberts, Marion Cotillard, Rosamund Pike, Emily Watson, Laura Dern och Marisa Tomei. Fantastiska allihopa! Vårt svenska stjärnskott Alice Vikander? Magiskt bra! Men de är inga favoriter på det sättet. Faktiskt inte. Givetvis så finns det en hel hög andra suveräna skådespelerskor också, men jag kan ju inte räkna upp alla här. Nä, när jag rannsakar mig själv riktigt, riktigt (riktigt) mycket så kommer det nog ned till två skådespelerskor faktiskt. Två som det står emellan och det är nog inte de som du kanske tror (Jennifer Love Hewitt och Jennifer Connelly) trots deras kompetens. Så vilka är det då? Jo, det är inga mindre än Natalie Portman och Sandra Bullock. Magiska på så många sätt båda två. Vilken jag föredrar framför den andra är svårare. Mycket svårare! Så därför så tänkte jag göra det enkelt för mig själv och välja båda. Så får det bli och så blev det. Bra va? Så där har ni dem, mina favoriter gällande skådespelare och skådespelerskor. Vilka är dina?

Bogie, Aud, TC, Sandy & Nat