När SVT vill så kan de. Kan som få andra skapa de där dokumentärerna som direkt för en tillbaka till sina uppväxtår. Det är inte med så lite nostalgi de berättar om det svenska rollspelsundret som stavas Drakar & Demoner, Mutant och Kult. Nostalgi som gör att jag kapitulerar direkt. När jag för ca 2 år sedan skrev ett blogginlägg som jag valde att döpa till just Rollspel så anade jag nog föga att det skulle fånga essensen av dokumentären Mot Andra Världar som du kan se på SVP Play i detta nu. Om hur vi som rollspelsnördar nu växt upp och influerar samhället i allmänhet och i vissa fall i synnerhet.

Drakar & Demoner och Mutant är verkligen två rollspel som jag spelat mycket. Till och med väldigt mycket. Kanske mest av alla faktiskt. Eller nästan i alla fall. Kult vet jag att några önskade att vi skulle börja spela där i början på nittiotalet men vi svängde istället mot Vampire och Call of Cthulhu, vilket såhär i efterhand kanske är lite tråkigt då Kult trots allt utspelar sig i Sverige. Men, men, så blev det i alla fall. Jag rekommenderar verkligen att ni ser dokumentären ifall ni har den minsta relation till rollspel eller bara är nyfiken på vad det är eller vad det var under 80- och 90-talet. Enda lilla detaljen är att den fokuserar helt på spel släppta av Äventyrsspel och inte alls berör det andra svenska rollspelsbenet som var Lancelot Games, vilka släppte den personliga favoriten Wastelands (som jag nog spelat mest av alla) samt Western och Drakar & Demoner-kopian Khelataar. Oavsett, se dokumentären för allt smör i Småland. Väl värt tiden!

https://www.svtplay.se/video/27863627/mot-andra-varldar?start=auto