Enligt Nationalencyklopedin, NE, så är musik en kulturyttring som inte låter sig infångas under någon generellt accepterad, heltäckande definition; allmänt kan dock musik sägas bestå av vissa typer av organiserat ljud, men begreppet kan också inkludera omständigheterna kring musiken, dvs. musiklivet.

Jag är väl egentligen inte en musikkille, om man nu kan vara det, utan har alltid varit mer av en filmnörd. Nu är det ju inte så att jag inte uppskattar musik, tvärtom, och är det någon musik jag uppskattar lite mer så är det oftast filmmusik. En dålig film kan verkligen lyfta av bra filmmusik, vilket jag skrivit om tidigare här i bloggen. Sedan så går det ju sällan en dag som jag inte lyssnar på musik och som ni vet så brukar jag ju lite felaktigt påstå att jag bara gillar tre olika artister/typer av musik; Michael Jackson, Meat Loaf och Hårdrock. Oavsett sanningshalten i det så påpekade en vän tidigare i år hur olika vi bedömde musiken. Han uppskattade själva musikaliteten i gitarr- och trumspelet medan jag ofta för fram sånginsatsen som den avgörande faktorn gällande vad jag gillar. Han kan vara något på spåren där och om jag rannsakar mig själv så tenderar jag att gilla grupper och artister som har erkänt bra sångröster framför det som rent allmänt anses vara bra låtar. Ja, med filmmusik som undantaget då.

En kul funktion i Spotify är det som de kallar ”Wrapped” där de varje år presenterar de låtar som man gillat mest, eller spelat mest, under det gångna året och häromdagen så släppte de Wrapped-spellistan för 2021. Tydligen så har jag lyssnat 13095 minuter på Spotify i år och mina topp-3-låtar var:

 1. Roads to Madness av Queensrÿche
 2. The Writing on the Wall av Iron Maiden
 3. Presence of Mind av Dynazty

Stämningarna jag lyssnade mest på har varit inspirerande och motivation. Mina 3 toppgenrer var:

 1. Hårdrock
 2. Progressiv Metal
 3. Mjukrock

På en hedervärd fjärdeplats kom filmmusik. Av de 13095 minuterna så lyssnade jag 4390 minuter på Queensrÿche, som var den artist jag lyssnade mest på, och hela listan med toppartister var:

 1. Queensrÿche
 2. Iron Maiden
 3. Meat Loaf
 4. Dynazty
 5. Avantasia

Den spellista jag lyssnade mest på var Nu Jävlar!, vilket har som slogan; Inget tjafs. Bara bra jävla rock. Så det råder väl väldigt lite tvekan om att hårdrock är just min genre, eller hur? Fast det visst vi ju redan! Sedan om det nu är hälsosamt att 1/3 av mitt musiklyssnaden har legat på Queensrÿche låter jag ha osagt, men allt som gör en glad är väl bra för en tänker jag. Kommer knappast lyssna mindre på dem i framtiden men skall väl försöka att bredda mig liiite. Kanske. Eller så fortsätter jag som jag gör, är ju inte direkt så jag lider av det. Så, där har ni mitt 2021 i musik, hur var ditt?

”All is not it seems to be on the outside
Sometimes what appears to be is a show
What shows in the face is only a mirror
We all have some better places to go”