Årets mörkaste dag, vilket definitivt märks här i världsmetropolen. Vintersolståndet, som inträffade klockan 16:59 idag, har bjudit på årets kortaste dag med soluppgång 9:49 och solnedgång 13:57, dvs en dagslängd på endast 4 timmar och 8 minuter. Väldigt lätt att missa dagsljuset med andra ord. Men inget ont som inte har något gott med sig, som det brukar heta, och nu går vi mot ljusare tider gällande allt hoppas jag.

De gamla iranierna brukade fira årets längsta och mörkaste natt genom en ritual de kallade Yaldā Night. Traditionellt var ritualen ett skydd; människor samlades för att hålla sig vakna för att skydda sig mot onda andar som lurade under den långa natten. Traditionen har varit stark i tusentals år, och varje vintersolstånd samlas iranier för att äta, dricka och läsa poesi långt in på natten. De som firar Yaldā Night uppmuntras att äta vattenmelon, granatäpple, nötter och torkad frukt där fruktens röda nyanser är av betydelsefulla eftersom det sägs representera gryningens nyanser och livets glöd.

2021 har egentligen inte varit någons år, allra minst undertecknads, men återkommer till det i ett senare inlägg. Vad gäller dagens datum, 21/12/21, så anser många dock att det symboliserar en lyckodag. Att de upprepade siffrorna ses som gudomliga. Siffran 1 sägs beteckna motivation, optimism och inre arbete, medan siffran 2 handlar om harmoni och partnerskap. Dessutom är datumets numerologiska beräkning lika med 11, vilket påstås vara ett masternummer. Siffran 11 uppmuntrar att utforska saker som ligger bortom tillvarons fysiska natur, vilket i lekmannatermer är en potent dag för manifestation av något slag.

Mer än någonsin tidigare har 2021 påmint oss vem som verkligen är viktig i våra liv, vilket definitivt även gäller för undertecknad. Ni som följer denna nonsensblogg är ju väl medveten om hon jag skriver om i Crossroads-inläggen, Breaking the Silence-inläggen och Projekt No. 5-inläggen och det är väl inget snack om att just hon är den som jag blivit påmind om är den viktigaste tjejen i mitt liv i alla fall. Den viktigaste som jag kommer göra allt som står i min makt för att släppa taget om. Trist nog. Inte roligt, inte lätt och kanske det värsta som jag behövt göra i mitt liv, men det är det som måste till för att jag skall komma vidare. Utifrån det så hoppas jag verkligen, verkligen på ljusare tider och att jag likt de gamla iranierna ser den där gryningens nyanser och upptäcker livets glöd igen.

Vintersolståndet | Japetus öga
Gryning poster av Susanne Hörnfeldt - Printler