När jag åkte ned och köpte min bil, som ni kan läsa om här, så tillbringade jag en natt i Alingsås och tog då tillfället i akt att besöka den lokala Saga-biografen för att avnjuta den senaste Ghostbusters-filmen. Inser att jag glömt att skriva om det (eller faktiskt så glömde jag att posta inlägget som nu legat som ett utkast sedan dess) och inser även att jag faktiskt aldrig riktigt skrivit om just Ghostbusters-filmerna här i bloggen trots att de två första från 80-talet länge var favoriter hos en osnuten liten Magnus. Så, det har väl blivit hög tid att ändra på det, tycker ni inte? Tänkte väl det…

Ghostbusters (1984)
Minns att när jag såg första filmen på den lokala biografen i Hoting så tyckte jag att den var riktigt läskig. Kanske inte så konstigt med tanke på att jag mest troligt inte var mer än 9-10 år, då jag kallt utgår från att den kanske kom till världsmetropolens biograf under 1985. Idag ser jag den väl mer som en komedi än en skräckrulle, men vill minnas att jag där och då tyckte att The Gatekeeper och The Keymaster i sina helveteshundsskepnader var aningens skrämmande och vill också minnas att det förekom en och annan mardröm om dem. Av någon anledning ogillade jag verkligen när Sigourney Weavers karaktär hålls fast i fåtöljen och åker in mot sovrummet. Läskigt för en 9-10 åring! Sedan går ju inte ledmotivet av för hackor heller; lyssna, se och njut av en riktig 80-tals musikvideo!

Betyg:

The Real Ghostbusters (1986-1991)
Jag har aldrig sett den tecknade versionen av Ghostbuster, åtminstone inte mer än enstaka klipp, så har egentligen ingen relation till den och kan därmed inte heller säga om den är bra eller dålig. Kan inte minnas att den någonsin gick på någon TV-kanal här hemma i Sverige, men tydligen (enligt Wikipedia) så skall den ha visats på TV3 från 1988-89. Vill påstå att vi var relativt tidiga med parabol/satellit-TV men minns som sagt inte till denna serien alls från den tiden. Blir kanske till att leta upp den och kika igenom, när nu tid till det skall finnas. Hur som helst, såg du den när det begav sig?

Betyg:

Ghostbusters II (1989)
Minns att jag även såg denna installation på biografen hemma i Hoting men nu hade man ju vuxit på sig och jag skulle nästan tippa på att jag var väldigt nära 15 årsstrecket när den kom till världsmetropolen, så upplevde den nog inte riktigt som lika läskig som när jag såg första filmen för första gången. Vill minnas att jag mer tyckte den var rolig än skrämmande och minns väl hur jag mest gillade att de styrde frihetsgudinnan med en NES Advantage joystick, för hur coolt var inte det?! Inte lika bra som första installationen men helt OK i min bok och en gedigen uppföljare. Många hoppades nog på, och väntade förgäves, på en uppföljare som trist nog aldrig såg dagens ljus. Även ledmotivet fick sig en uppdatering inför lanseringen, men det håller väl inte riktigt samma klass som originalet, eller vad tycker ni?

Betyg:

Ghostbusters (2016)
Den var en rejäl – och då menar jag REJÄL! – dikeskörning av sällan skådat slag. Finns faktiskt ingenting som jag uppskattar med denna film. Inget alls! Usla skådespelare, tråkiga karaktärer, uruselt manus, inte rolig för fem öre och alldeles på tok för mycket datoreffekter. Tidningen Östersunds Posten, eller om det var Länstidningen i Östersund, brukade för många år sedan ha ett betygsystem för filmer där de delade ut huggkubbar som avbildades med en yxa som var inhuggen i själva kubben. Det lägsta betyget man kunde få där, vilket var mindre än 1 huggkubbe, var en isärkluven huggkubbe där yxan låg bredvid och kubben var i två delar. Minns aldrig att en film fick det betyget men om jag använt det systemet så hade det betyget delats ut här. Men nu så får det bli en slimad Ghostbuster-logga i betyg istället, vilket är samma motsvarighet.

Betyg:

Ghostbusters: Afterlife (2021)
Jag gillade den nya installationen och det märks att den gjorts av en person med respekt för de två originalfilmerna. Så mycket nostalgi och så mycket kärlek har ingjutits i denna filmatisering och även om det helt klart är en uppdatering till den nya era som vi nu lever i så är den ändå på något sätt trogen förlagan. Bra skådespeleri, en bra historia, kul karaktärer och precis allt det där som filmen från 2016 inte var/är.

Betyg: