För en drös inlägg sedan så skrev jag ju om att jag skulle på Iron Maidens konsert på Ullevi den 27 juni 2020, något som den rådande Covid-19-situationen satte stopp för, och det nya datumet är nu 22 juli i år. När jag skrev det där inlägget så konstaterade jag att jag aldrig gjort något topp-10-lista med vad jag anser vara deras bästa alster. Konstigt nog. Men, det tänkte jag ändra på nu. Fast att försöka att kondensera ned och rangordna Maidens fantastiska låtrepertoar till en lista på bara 10 stycken är ingen lätt uppgift, sanna mina ord. Antalet fantastiska verk som de åstadkommit är helt fenomenalt och det finns så sjukt många bra låtar som man måste lämna utanför. Bara man börjar lyssna på en del låtar som inte kom med så vill man ändra sig direkt. Lovar. Deras låtskatt är enorm! Men trots det så är det här ett helt ärligt försök att få till en lista, även om jag givetvis inser att jag utelämnat storverk såsom The Trooper, Can I Play With Madness, The Evil That Men Do, Run to the Hills, The Number of the Beast, Blood Brothers, Out of the Silent Planet, Where Eagles Dare, Flight of Icarus, Aces High, Alexander the Great, Bring Your Daughter…to the Slaughter, Childhood’s End, The Clansman, Ghost of the Navigator och för att inte nämna The Talisman. Helt magiskt bra låter allihop. För att inte tala om många andra som jag inte omnämnt (The Clairvoyant någon?), men det här är hur jag känner inför deras låtar just nu. Imorgon kan det vara ändrat. Då kan det både vara helt omkastat och det kan även vara andra låtar som platsar. Vem vet? Jag kanske? Hursomhelst så kommer här första delen i min 10-i-topp-lista på de låtar som jag regelbundet återvänder till och som jag väl därför får anses tycka är deras bästa:

10-Rime of the Ancient Mariner (Powerslave, 1984)

9-The Wicker Man (Brave New World, 2000)

8-Hallowed Be Thy Name (Number of the Beast, 1982)

Tidigare:
#1
#4 – 2
#7 – 5

#10 – 8