Igår så letade jag mig äntligen ned till Gävle och den efterlängtade och numera mer än två år försenade 20th anniversary-konserten med Avantasia som smyginledde årets upplaga av Gefle Metal Festival. Nu var inte Avantasia en officiell del av festivalen men Tobias Sammet skämtade en hel del om att de blivit varnade för att åka och spela på en festival som i stort sett innehåller mycket hårdare metal än vad Avantasia presterar. Fast för undertecknad var det perfekt och jag vill gärna tro att publiken i stort uppskattade spelningen även om det gick att se att stora delar bestod av mer svartrockare än vad kanske Avantasias normala fans innehåller, de är ju ändå en metal opera.

Dagen till ära så framförde de för första gången live den nysläppta singeln, den andra i ordningen, från det nya albumet och nedan kan ni avnjuta låten och videon från kommande plattan A Paranormal Evening with the Moonflower Society som släpps 21 oktober.

Spelningen då? Ja, den var fantastisk som väntat. Tobias hade plockat med sig nykomlingen och tillika Primal Fear sångaren Ralf Scheepers, som framförde den första nya singeln från nya skivan; The Wicked Rule the Night, och i övrigt var det gamla rävar i Avantasia-sammanhang med Bob Catley från Magnum i spetsen följd av Eric Martin från Mr. Big, Ronnie Atkins från Pretty Maids och med Herbie Langhans från Seventh Avenue, Adrienne Cowan från Seven Spires och sångerskan Ina Morgan som körsångare och emellanåt huvudsångare. Alla dessa gör Avantasia till en kul och ombytlig show som verkligen andas metal opera när de olika sångarna/sångerskorna ikläder sig de olika rollerna – det är precis det som jag gillar med Avantasia!

Om det var bättre än senast jag såg dem på Moonglow-turnén 2019? Nja, det var inte direkt sämre heller men jag tycker nog att det var liiite bättre förra gången (som jag skrev om här). Det var en liten besvikelse att varken Jørn Lande eller speciellt min favoritsångare Geoff Tate inte var med denna gång, så även om konserten var helt underbart fantastisk och gasklockorna i Gävle som arena verkligen var en helt magisk plats för spelningen så saknade jag ett par sångare som skulle tillfört den där lilla extra kryddan.

Bäst för kvällen, vilket egentligen bara innebär, precis som förra gången, gradskillnader i helvetet, var för undertecknad The Scarecrow. Alla var bra, eller mer än bra, men den stod ut lite extra. Jag gillade även The Story Ain’t Over lite extra, vilket inte är så konstigt då den finns med på min topp-10 av Avantasias låtar. Återigen var det ”bara” en låt med från den fantastiska The Wicked Symphony-skivan och det var återigen Dying for an Angel. Hade så gärna velat höra underbara Runaway Train live, men så blev det inte. Faktum är att det endast var Lost in Space, vilket även den var fantastisk, som fanns med från min topp-10 i övrigt. Fast det visar väl egentligen på bredden i låtskattkistan och hur svårt det egentligen är att begränsa sig till att välja ut 10 favoriter. Oavsett, hela spellistan för kvällen kan ni se nedan och för att avsluta detta inlägg så kan vi konstatera att det inte gör så mycket att inte de andra låtarna från min topp-10 fanns med när det är så här bra. Inte det minsta! Fantastiskt magisk konsert och jag kommer vara på plats nästa gång Avantasia dyker upp här i Sverige, var så säker!

Spellista:

 1. Twisted Mind (Scarecrow)
 2. Reach Out for the Light (Metal Opera, part I)
 3. The Wicked Rule the Night (A Paranormal Evening with the Moonflower Society)
 4. What’s Left of Me (Mystery of Time)
 5. Dying for an Angel (Wicked Symphony)
 6. Invoke the Machine (Mystery of Time)
 7. Book of Shallows (Moonglow)
 8. The Story Ain’t Over (Lost in Space, chapter 1)
 9. The Moonflower Society (A Paranormal Evening with the Moonflower Society)
 10. The Scarecrow (Scarecrow)
 11. Promised Land (Angel of Babylon)
 12. Let the Storm Descend Upon You (Ghostlights)
 13. Avantasia (Metal Opera, part I)
 14. Farewell (Metal Opera, part I)
 15. Shelter From the Rain (Scarecrow)
 16. Mystery of a Blood Red Rose (Ghostlights)
 17. Lost in Space (Lost in Space, chapter 1 & 2)
 18. Sign of the Cross/The Seven Angels (Metal Opera, part I/II)